Tajskie żółte curry z niskokalorycznym makaronem konjac
TERRASANA POLANDRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Użyte składniki: wegańskie
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica
Składniki:
średniej wielkości cebula - 1 szt.
średniej wielkości marchew - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
Pasta Tajska Zielone Curry Terrasana - 90 g
zielona papryka - 1 szt.
bakłażan - 1 szt.
woda - 400 ml
ciecierzyca w zalewie - 350 g
Krem Kokosowy Do Ubijania Terrasana - 400 ml
makaron konjac - 250 g
świeża kolendra - 1 garść
Dodatkowe informacje:
Jak zrobić dobre żółte curry? Z tajską pastą curry to bułka z masłem. Sama pasta nie jest pikantna, ale dodając zieloną paprykę, sam nadajesz jej trochę pikanterii. Czy masz dzieci, które (jeszcze) nie jedzą pikantnych potraw, a nadal chcesz zrobić dobre tajskie danie? W takim wypadku po prostu pomiń paprykę, nawet osoby nielubiące papryki sobie z tym poradzą (sprawdzone info!). Użycie kremu kokosowego sprawi, że curry będzie wyjątkowo delikatne. Tak, krem kokosowy brzmi słodko, ale o ile nie dodasz do niego cukru, jest to po prostu pełnotłuste mleko kokosowe. Świetne do tajskich curry! Podsumowując, to przykład tego, jak prosty może być przepis na tajskie curry z ziemniakami i bakłażanem.Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej kokosowy na patelni i smaż cebulę oraz marchewkę przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
Dodaj czosnek i opcjonalnie zieloną paprykę, smaż przez kolejne 1-2 minuty.
Po tym czasie dodaj tajską pastę curry i smaż przez kolejną minutę.
Dodaj bakłażana, ziemniaki oraz wodę i doprowadź do wrzenia. Przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodaj ciecierzycę oraz mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut lub do momentu, gdy curry osiągnie pożądaną grubość, a ziemniak będzie miękki.
W międzyczasie podgrzej konjac.
Podziel curry między miseczki. Dodaj świeżą kolendrę.
Podawaj z makaronem konjac.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.