Tom kha kai (zupa tajska)
TERRASANA POLANDRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Użyte składniki: wegańskie
Zawiera: soja, strączkowe, cytrusy
Składniki:
imbir kłącze - 3 cm
papryczka chili - 1 szt.
Pasta Curry Tajska Terrasana - 50 g
ząbek czosnku - 2 szt.
średniej wielkości cebula - 1 szt.
olej kokosowy virgin - 1 łyżka
woda - 600 ml
kiełki fasoli - 100 g
Sos Sojowy Tamari Łagodny Terrasana - 2 łyżki
świeża kolendra - 1 garść
Napój (mleko) Kokosowy Terrasana - 200 ml
Dodatkowe informacje:
Tom kha kai to dobrze znana tajska zupa. Dzięki tym ziołom i mleku kokosowemu TerraSana możesz przygotować pyszną zupę w 15 minut. Pełną zapachów i smaków.Wskazówka: liście limonki są cudownie aromatyczne. Nie możesz ich znaleźć? Dodaj do zupy niewielką ilość soku z limonki.
Sposób przygotowania:
Zetrzyj imbir. Drobno posiekaj papryczkę chili. Wycisnij przez praskę czosnek. Posiekaj cebulę tak drobno, jak to możliwe.
Umieść olej kokosowy w garnku wraz z cebulą, imbirem, papryczką chili i czosnkiem. Gotuj przez 2 minuty.
Dodaj pastę curry i gotuj przez kolejną minutę. Dodaj wodę.
Wlej mleko kokosowe, liście limonki i trawę cytrynową. Duś delikatnie przez 10 minut.
Dopraw tamari. Spróbuj i dopraw wg uznania.
Podziel zupę na 3-4 miseczki.
Udekoruj kiełkami fasoli i kolendrą.
Nie jedz liści limonki!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.