![Serniki truskawkowy na zimno w słoiku zamknięty](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2024-08/18029-photo-main.jpg)
Serniki truskawkowy na zimno w słoiku zamknięty
![](/cache/a32x32/files/users/730-avatar-557298672.jpg)
Rodzaj posiłku: desery, lunchbox, śniadanie
Składniki:
jogurt typu greckiego - 250 g
twaróg - 250 g
żelatyna lub płatki ( 4 sztuki) - 20 g
dodatki: truskawka liofilizowana, melisa lub mięta trochę
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, usunąć szypułki i podgrzać aby puściły sok (nie musi się zagotować) i zmiksować. Do gorących truskawek dodać żelatynę i wymieszać (płatki żelatyny namoczyć tak jak w opisie na opakowaniu) i dobrze w wymieszać. Dodać do tego twaróg, jogurt, wanilię i wybrany słodzik i wszystko razem zmiksować. Gotową masę przelać do słoiczków i wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny do stężenia.
Na dno słoiczków można pokruszyć ciastka lub "przykleić" biszkopta. Udekorować wierzch np. liofilizowanymi truskawkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.