Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniwegewedaPrzepisy

Wybierz szefa kuchni:

Zobacz:
Wszystkie (272)
Przeglądasz:
Przepisy (256)
Zobacz:
Artykuły (16)
Zobacz:
Polubione (66)
Zobacz:
Komentarze (37)
zobacz polubione zobacz komentarze

wegeweda

"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie."
Franz-Olivier Giesbert

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w 
piękno swoich marzeń."
Eleonor Roosevelt

Otrzymano:
Zobacz:
Wszystkie (272)
Przeglądasz:
Przepisy (256)
Zobacz:
Artykuły (16)
Zobacz:
Polubione (66)
Zobacz:
Komentarze (37)
Wegańska zupa szczawiowa

Wegańska zupa szczawiowa

5
Palak Tofu - tofu w sosie szpinakowym po indyjsku

Palak Tofu - tofu w sosie szpinakowym po indyjsku

8
Spaghetti z ciecierzycy z kremowym sosem dyniowym

Spaghetti z ciecierzycy z kremowym sosem dyniowym

10
Pieczone kotlety z buraka i kaszy jaglanej

Pieczone kotlety z buraka i kaszy jaglanej

10
Pieczone warzywa z pietruszkowym pesto

Pieczone warzywa z pietruszkowym pesto

8
Wegańskie placki z cukinii z tzatzikami

Wegańskie placki z cukinii z tzatzikami

7
Wegańska tarta z duszonymi porami, szpinakiem i tofu

Wegańska tarta z duszonymi porami, szpinakiem i tofu

7
Gulasz grzybowy z bakłażanem

Gulasz grzybowy z bakłażanem

10
Carpaccio z buraka z hummusem, rukolą, granatem i orzechami włoskimi

Carpaccio z buraka z hummusem, rukolą, granatem i orzechami włoskimi

7
Lekka zupa z cukinii

Lekka zupa z cukinii

13
Kasza gryczana z dynią, jarmużem i hummusem

Kasza gryczana z dynią, jarmużem i hummusem

7
Wegańskie lody czekoladowe

Wegańskie lody czekoladowe

7
Zupa tajska z makaronem konjac

Zupa tajska z makaronem konjac

7
Sałatka z młodych liści z truskawkami i octem balsamicznym

Sałatka z młodych liści z truskawkami i octem balsamicznym

8
Makaron konjac z cukinią, pieczarkami i mlekiem kokosowym

Makaron konjac z cukinią, pieczarkami i mlekiem kokosowym

9
Sałatka koreańska

Sałatka koreańska

8
Krem z zielonego groszku z miętą

Krem z zielonego groszku z miętą

9
Pieczone bataty z komosą ryżową, jarmużem, świeżym tymiankiem i sosem czosnkowym

Pieczone bataty z komosą ryżową, jarmużem, świeżym tymiankiem i sosem czosnkowym

9
Sałatka włoska z sosem musztardowym

Sałatka włoska z sosem musztardowym

7
Sok super greenies

Sok super greenies

8
Sok ananasowa fantazja

Sok ananasowa fantazja

9
Koktajl moc antyoksydantów

Koktajl moc antyoksydantów

9
Koktajl oczyszczająca lemoniada melonowa

Koktajl oczyszczająca lemoniada melonowa

7
Koktajl słoneczny z mango

Koktajl słoneczny z mango

7
Shake truskawkowy

Shake truskawkowy

7
Sok czerwona bomba witaminowa

Sok czerwona bomba witaminowa

8
Sok buraczane wzmocnienie

Sok buraczane wzmocnienie

7
Sok zielona eksplozja

Sok zielona eksplozja

7
Sok cytrusowa moc orzeźwienia

Sok cytrusowa moc orzeźwienia

7
Włoska Caponata

Włoska Caponata

10
Gulasz z duszonymi warzywami i kaszą gryczaną

Gulasz z duszonymi warzywami i kaszą gryczaną

8
Indyjska zupa z soczewicy z ziemniakami

Indyjska zupa z soczewicy z ziemniakami

11
Wegańskie Farfalle a’la Puttanesca

Wegańskie Farfalle a’la Puttanesca

13
Domowe kimchi

Domowe kimchi

13
Wegańskie chili z papryką, fasolą, kukurydzą i kolendrą

Wegańskie chili z papryką, fasolą, kukurydzą i kolendrą

8
Zupa dyniowa z imbirem, kurkumą i mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z imbirem, kurkumą i mlekiem kokosowym

10
Owsianka ze śliwką, morwą i orzechami laskowymi

Owsianka ze śliwką, morwą i orzechami laskowymi

9
Wrapy ze świeżą sałatką

Wrapy ze świeżą sałatką

9
Spaghetti ze świeżymi pomidorami, szpinakiem, tofu i ziołami (bez glutenu)

Spaghetti ze świeżymi pomidorami, szpinakiem, tofu i ziołami (bez glutenu)

9
Pieczony kalafior w sosie BBQ

Pieczony kalafior w sosie BBQ

8
Pieczone, aromatyczne bataty ze śródziemnomorską sałatką

Pieczone, aromatyczne bataty ze śródziemnomorską sałatką

6
Pieczone warzywa z pieczarkami

Pieczone warzywa z pieczarkami

8
Kotleciki jaglano-pieczarkowe z mizerią i ziemniakami

Kotleciki jaglano-pieczarkowe z mizerią i ziemniakami

9
Deser czekoladowy

Deser czekoladowy

9
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i pomidorami z sosem czosnkowym

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i pomidorami z sosem czosnkowym

10
Surowy deser czekoladowy

Surowy deser czekoladowy

8
Buddha bowl

Buddha bowl

8
Słoneczne, bezglutenowe fusilli z brokułem, żurawiną i migdałami

Słoneczne, bezglutenowe fusilli z brokułem, żurawiną i migdałami

9
Pieczone ziemniaki w mundurkach z tymiankiem

Pieczone ziemniaki w mundurkach z tymiankiem

9
Kolorowe kanapki z cukinii

Kolorowe kanapki z cukinii

7
Coquillettes z zielonym pesto

Coquillettes z zielonym pesto

8
Lekka sałatka ze szpinaku z wegańską fetą

Lekka sałatka ze szpinaku z wegańską fetą

9
Kasza jaglana z papryką, bakłażanem i pomidorami

Kasza jaglana z papryką, bakłażanem i pomidorami

8
Salsa ananasowa

Salsa ananasowa

9
Grillowane szparagi i pieczarki z sałatką z pomidorów

Grillowane szparagi i pieczarki z sałatką z pomidorów

8
Twarożek z tofu

Twarożek z tofu

13
Tapenada

Tapenada

10
Pieczarkowa pasta do kanapek

Pieczarkowa pasta do kanapek

8
Pesto z bazylii, natki pietruszki i czosnku

Pesto z bazylii, natki pietruszki i czosnku

11
Pasta z pieczonych pomidorów, papryki i czosnku

Pasta z pieczonych pomidorów, papryki i czosnku

11
Pasta z ciecierzycy, awokado i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy, awokado i suszonych pomidorów

10
Pasta a’la rybna

Pasta a’la rybna

12
Baba Ganoush

Baba Ganoush

13
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

12
Spaghetti bolognese z jednej michy

Spaghetti bolognese z jednej michy

11
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

14
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

10
Hummus buraczkowy

Hummus buraczkowy

15
Wrapy z guacamole, pesto i warzywami

Wrapy z guacamole, pesto i warzywami

12
Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

12
Chrupiące kąski z tofu z sosem BBQ

Chrupiące kąski z tofu z sosem BBQ

11
Koktajl pomidorowy z chili

Koktajl pomidorowy z chili

11
Roladki z grillowanej cukinii z pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów

Roladki z grillowanej cukinii z pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów

14
Tatar z grillowanej cukinii i suszonych pomidorów

Tatar z grillowanej cukinii i suszonych pomidorów

12
Leczo - Dieta dr Dąbrowskiej

Leczo - Dieta dr Dąbrowskiej

12
Gęsta zupa pomidorowo-warzywna z makaronem z cukinii - Dieta dr Dąbrowskiej

Gęsta zupa pomidorowo-warzywna z makaronem z cukinii - Dieta dr Dąbrowskiej

13
Jabłka duszone z jagodami, cynamonem i goździkami - Dieta dr Dąbrowskiej

Jabłka duszone z jagodami, cynamonem i goździkami - Dieta dr Dąbrowskiej

10
Zapiekanka z cukinii i bakłażana po prowansalsku - Dieta dr Dąbrowskiej

Zapiekanka z cukinii i bakłażana po prowansalsku - Dieta dr Dąbrowskiej

13
Zakwas z buraków - Dieta dr Dąbrowskiej

Zakwas z buraków - Dieta dr Dąbrowskiej

11
Frytki z dyni - Dieta dr Dąbrowskiej

Frytki z dyni - Dieta dr Dąbrowskiej

11
Bigos z kiszonej kapusty - Dieta dr Dąbrowskiej

Bigos z kiszonej kapusty - Dieta dr Dąbrowskiej

11
Płatki owsiane w słoiku - Matcha

Płatki owsiane w słoiku - Matcha

13
Płatki owsiane w słoiku – Marchewkowe ciastko

Płatki owsiane w słoiku – Marchewkowe ciastko

12
Płatki owsiane w słoiku - Mocha Coffee

Płatki owsiane w słoiku - Mocha Coffee

11
Płatki owsiane w słoiku - Mango lassi

Płatki owsiane w słoiku - Mango lassi

11
Płatki owsiane w słoiku – Letni las

Płatki owsiane w słoiku – Letni las

11
Płatki owsiane w słoiku – Pinacolada

Płatki owsiane w słoiku – Pinacolada

11
Płatki owsiane w słoiku – Truskawka z migdałem

Płatki owsiane w słoiku – Truskawka z migdałem

11
Płatki owsiane w słoiku – Orzeźwiająca Lemoniada

Płatki owsiane w słoiku – Orzeźwiająca Lemoniada

10
Płatki owsiane w słoiku - Snickers

Płatki owsiane w słoiku - Snickers

11
Szpinak z czosnkiem i pomidorami na ciepło - Dieta dr Dąbrowskiej

Szpinak z czosnkiem i pomidorami na ciepło - Dieta dr Dąbrowskiej

13
Surówka z kapusty pekińskiej - Dieta dr Dąbrowskiej

Surówka z kapusty pekińskiej - Dieta dr Dąbrowskiej

13
Surówka – bomba witaminowa - Dieta dr Dąbrowskiej

Surówka – bomba witaminowa - Dieta dr Dąbrowskiej

12
Spaghetti pomidorowe z cukinii z papryką i ziołami - Dieta dr Dąbrowskiej

Spaghetti pomidorowe z cukinii z papryką i ziołami - Dieta dr Dąbrowskiej

10
Sałatka jarzynowa z majonezem z kalafiora - Dieta dr Dąbrowskiej

Sałatka jarzynowa z majonezem z kalafiora - Dieta dr Dąbrowskiej

10
Krem z pieczonej papryki - Dieta dr Dąbrowskiej

Krem z pieczonej papryki - Dieta dr Dąbrowskiej

11
Krem z cukinii i białych warzyw z dyniowymi grzankami  - Dieta dr Dąbrowskiej

Krem z cukinii i białych warzyw z dyniowymi grzankami - Dieta dr Dąbrowskiej

11
Kalafiornica z pomidorami - Dieta dr Dąbrowskiej

Kalafiornica z pomidorami - Dieta dr Dąbrowskiej

10
Zapiekanka z ziemniaków i brokuła z sosem z nerkowców

Zapiekanka z ziemniaków i brokuła z sosem z nerkowców

11
Wegańskie Mac and Cheese

Wegańskie Mac and Cheese

11
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

12
Orientalna quinoa z warzywami

Orientalna quinoa z warzywami

11
Krem dyniowo-marchewkowy z pomarańczą i grzankami

Krem dyniowo-marchewkowy z pomarańczą i grzankami

12
Dynia faszerowana kaszą jaglaną i tofu

Dynia faszerowana kaszą jaglaną i tofu

10
Dhal z soczewicy

Dhal z soczewicy

11
Omlet ze szpinakiem i pomidorkami i sałatka owocowa

Omlet ze szpinakiem i pomidorkami i sałatka owocowa

13
Masala z bakłażanem, kalafiorem i ryżem jaśminowym i lekka, zielona sałatka.

Masala z bakłażanem, kalafiorem i ryżem jaśminowym i lekka, zielona sałatka.

10
Wegańskie sushi z marchewką, a’la łosoś, z tofu i warzywami oraz sałatka Wakame

Wegańskie sushi z marchewką, a’la łosoś, z tofu i warzywami oraz sałatka Wakame

13
Sałatka z kaszy jaglanej z miętą, papryką, ogórkiem i awokado oraz zupa ogórkowa

Sałatka z kaszy jaglanej z miętą, papryką, ogórkiem i awokado oraz zupa ogórkowa

9
Red curry z warzywami, tofu i mlekiem kokosowym oraz ostra sałatka z ogórka

Red curry z warzywami, tofu i mlekiem kokosowym oraz ostra sałatka z ogórka

9
Penne ziołowe i gęsta zupa pomidora z makaronem z cukinii

Penne ziołowe i gęsta zupa pomidora z makaronem z cukinii

12
Jogurtowa owsianka w słoiku z owocami i raw batoniki z daktyli i kakao

Jogurtowa owsianka w słoiku z owocami i raw batoniki z daktyli i kakao

8
Kotleciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy, kalafior i fasolka z czosnkiem

Kotleciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy, kalafior i fasolka z czosnkiem

11
Aromatyczne frytki z dyni i pełnoziarniste muffiny z borówkami

Aromatyczne frytki z dyni i pełnoziarniste muffiny z borówkami

10
Naleśniki z serkiem i owocami

Naleśniki z serkiem i owocami

10
Klasyczna kanapka z pomidorowym hummusem i warzywami

Klasyczna kanapka z pomidorowym hummusem i warzywami

13
Sałatka grecka z wegańską fetą

Sałatka grecka z wegańską fetą

10
Wegański a’la Cezar

Wegański a’la Cezar

11
Orzeźwiająca sałata ze śmietaną

Orzeźwiająca sałata ze śmietaną

10
Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

12
Sałatka z kaszy jaglanej, szpinaku i suszonych pomidorów

Sałatka z kaszy jaglanej, szpinaku i suszonych pomidorów

10
Sałatka włoska

Sałatka włoska

10
Sałatka z jarmużu, batata i cieciorki z sosem miętowo-kolendrowym

Sałatka z jarmużu, batata i cieciorki z sosem miętowo-kolendrowym

13
Sałatka z roszponki, mango i awokado z sosem mango

Sałatka z roszponki, mango i awokado z sosem mango

11
Słoneczna sałatka z rukoli, pomarańczy i granata

Słoneczna sałatka z rukoli, pomarańczy i granata

9
Wegański quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wegański quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

11
Mango lassi

Mango lassi

13
Wegański, puszysty omlet z jabłkiem

Wegański, puszysty omlet z jabłkiem

13
Rollsy z limonkową pastą awokado, warzywami i tofu

Rollsy z limonkową pastą awokado, warzywami i tofu

11
Jaglanka z jabłkiem, bananem i cynamonem

Jaglanka z jabłkiem, bananem i cynamonem

16
Egzotyczne jogurtowo-owsiane śniadanie w słoiku

Egzotyczne jogurtowo-owsiane śniadanie w słoiku

12
Smoothie z jarmużu, banana i mango z mlekiem migdałowym

Smoothie z jarmużu, banana i mango z mlekiem migdałowym

10
Orkiszowe tosty z pastą bezjajeczną i warzywami

Orkiszowe tosty z pastą bezjajeczną i warzywami

7
Migdałowa owsianka z malinami

Migdałowa owsianka z malinami

10
Korzenna herbatka zielona z pomarańczą

Korzenna herbatka zielona z pomarańczą

14
Masala Chai

Masala Chai

10
Masala z kalafiora i cieciorki

Masala z kalafiora i cieciorki

12
Muszle ze szpinakiem, tofu i suszonymi pomidorami

Muszle ze szpinakiem, tofu i suszonymi pomidorami

12
Czerwony ryż smażony z zielonym groszkiem

Czerwony ryż smażony z zielonym groszkiem

11
Krem z cukinii, marchwi i ziemniaków

Krem z cukinii, marchwi i ziemniaków

13
Risotto z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami leśnymi

10
Gulasz węgierski z boczniakami

Gulasz węgierski z boczniakami

13
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną w pomidorach

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną w pomidorach

9
Zapiekanka z cukinii i kaszy gryczanej

Zapiekanka z cukinii i kaszy gryczanej

12
Hummus

Hummus

12
Kaszotto buraczane

Kaszotto buraczane

13
Spaghetti aglio olio z wędzonym tofu i bazylią

Spaghetti aglio olio z wędzonym tofu i bazylią

11
Faszerowane awokado

Faszerowane awokado

11
Tofucznica

Tofucznica

12
Kolorowe sorbety bez cukru

Kolorowe sorbety bez cukru

10
Wegańska zupa pieczarkowa

Wegańska zupa pieczarkowa

15
Chłodnik z pomidorów i ogórków

Chłodnik z pomidorów i ogórków

12
Lekka zapiekanka z ziemniaków i cukinii z koperkowym jogurtem

Lekka zapiekanka z ziemniaków i cukinii z koperkowym jogurtem

10
Cytrynowe muffiny gryczane z borówkami

Cytrynowe muffiny gryczane z borówkami

12
Napój owsiany

Napój owsiany

12
Kokosowy deser chia z musem mango

Kokosowy deser chia z musem mango

16
Risotto ze szparagami i kaparami

Risotto ze szparagami i kaparami

9
Curry z kalafiorem i bakłażanem

Curry z kalafiorem i bakłażanem

16
Jaglanka z malinami

Jaglanka z malinami

11
Gulasz afrykański

Gulasz afrykański

18
Letnia, truskawkowa owsianka z owocami

Letnia, truskawkowa owsianka z owocami

12
Młoda kapusta w pomidorach z czerwoną soczewicą

Młoda kapusta w pomidorach z czerwoną soczewicą

14
Najłatwiejszy sorbet truskawkowy bez dodatku cukru

Najłatwiejszy sorbet truskawkowy bez dodatku cukru

9
Zupa botwinkowa z mlekiem kokosowym

Zupa botwinkowa z mlekiem kokosowym

13
Colesław z młodej kapusty

Colesław z młodej kapusty

13
Kokosowo-cytrynowe spaghetti z nutą kolendry

Kokosowo-cytrynowe spaghetti z nutą kolendry

14
Pesto pietruszkowo-bazyliowe na kanapki

Pesto pietruszkowo-bazyliowe na kanapki

13
Pełnoziarnisty placek z rabarbarem

Pełnoziarnisty placek z rabarbarem

12
Owoce leśne pod kokosowo-migdałową kruszonką

Owoce leśne pod kokosowo-migdałową kruszonką

13
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, borówkami i cynamonową posypką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, borówkami i cynamonową posypką

12
Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

11
Pieczarki faszerowane pastą słonecznikową

Pieczarki faszerowane pastą słonecznikową

13
Kokosanki zero waste

Kokosanki zero waste

13
Jaglanka z rabarbarem i orzechami włoskimi

Jaglanka z rabarbarem i orzechami włoskimi

17
Pomidorowe spaghetti ze szparagami, bazylią i miętą

Pomidorowe spaghetti ze szparagami, bazylią i miętą

11
Sałatka z makaronu sojowego z karmelizowaną marchewką, papryką i szparagami

Sałatka z makaronu sojowego z karmelizowaną marchewką, papryką i szparagami

15
Pieczone bataty z sosem miętowo-kolendrowym

Pieczone bataty z sosem miętowo-kolendrowym

15
Napój izotoniczny

Napój izotoniczny

11
Majonez ze słonecznika

Majonez ze słonecznika

13
Spaghetti z klopsikami z wędzonego tofu

Spaghetti z klopsikami z wędzonego tofu

14
Domowe nachosy

Domowe nachosy

23
Paprykowy ryż basmati

Paprykowy ryż basmati

12
Omlet konopny na bogato

Omlet konopny na bogato

13
Kasza pęczak z wędzonym tofu, suszonym pomidorem i rukolą

Kasza pęczak z wędzonym tofu, suszonym pomidorem i rukolą

14
Chleb z niepalonej kaszy gryczanej, bez mąki

Chleb z niepalonej kaszy gryczanej, bez mąki

16
Kremowy serek z nerkowców z tymiankiem

Kremowy serek z nerkowców z tymiankiem

16
Brązowy ryż po karaibsku z ananasem i mlekiem kokosowym

Brązowy ryż po karaibsku z ananasem i mlekiem kokosowym

20
Zimowa owsianka

Zimowa owsianka

15
Wege rosół

Wege rosół

16
Kluski śląskie z batatów z sosem pieczarkowo-koperkowym

Kluski śląskie z batatów z sosem pieczarkowo-koperkowym

17
Kawa zimowa

Kawa zimowa

18
Wegańska zupa ogórkowa

Wegańska zupa ogórkowa

14
Wegański chlebek bananowy

Wegański chlebek bananowy

15
Bardzo czekoladowa tarta z owocami granatu (bez pieczenia, bez cukru, mąki i mleka)

Bardzo czekoladowa tarta z owocami granatu (bez pieczenia, bez cukru, mąki i mleka)

16
Wegańskie urodzinowe babeczki bananowe

Wegańskie urodzinowe babeczki bananowe

14
Makaron gryczany z brokułem, sosem pomidorowym i słonecznikiem

Makaron gryczany z brokułem, sosem pomidorowym i słonecznikiem

14
Ziemniaki hasselback

Ziemniaki hasselback

18
Wegański, pełnoziarnisty omlet z jabłkami

Wegański, pełnoziarnisty omlet z jabłkami

13
Wegańska fasolka po bretońsku

Wegańska fasolka po bretońsku

18
Krupnik wegański

Krupnik wegański

15
Pasztet z kaszy jaglanej, grzybów i soczewicy

Pasztet z kaszy jaglanej, grzybów i soczewicy

18
Sałatka niemiecka

Sałatka niemiecka

14
Makaron kukurydziany z surowym sosem z awokado, bazylii, czosnku i suszonych pomidorów

Makaron kukurydziany z surowym sosem z awokado, bazylii, czosnku i suszonych pomidorów

16
Makowiec bez pieczenia

Makowiec bez pieczenia

18
Ciastka korzenne dla św. Mikołaja

Ciastka korzenne dla św. Mikołaja

21
Kotlety z brokułów i suszonych pomidorów

Kotlety z brokułów i suszonych pomidorów

22
Spaghetti z brokułem i zielonym groszkiem

Spaghetti z brokułem i zielonym groszkiem

13
Ciastka digestive

Ciastka digestive

14
Curry z dyni z ciecierzycą, szpinakiem i sokiem z pomarańczy

Curry z dyni z ciecierzycą, szpinakiem i sokiem z pomarańczy

17
Pasztet z warzyw z rosołu

Pasztet z warzyw z rosołu

12
Pasta z pieczonej papryki i marchwi

Pasta z pieczonej papryki i marchwi

13
Falafel

Falafel

21
Grzanki do zupy

Grzanki do zupy

19
Feta z tofu

Feta z tofu

18
Tajska zupa kokosowa

Tajska zupa kokosowa

20
Puszyste, pełnoziarniste placki z jabłkami

Puszyste, pełnoziarniste placki z jabłkami

18
Dynia pieczona w marynacie z czosnku, wędzonej papryki i garam masala

Dynia pieczona w marynacie z czosnku, wędzonej papryki i garam masala

16
Wegańska pizza obfitości na orkiszowym spodzie

Wegańska pizza obfitości na orkiszowym spodzie

21
Hummus najlepszy

Hummus najlepszy

22
Żytnie gnocchi dyniowe z sosem pieczarkowyn

Żytnie gnocchi dyniowe z sosem pieczarkowyn

14
Wegańskie, indyjskie chlebki naan

Wegańskie, indyjskie chlebki naan

17
Wegańskie, bezglutenowe placki z cukinii

Wegańskie, bezglutenowe placki z cukinii

18
Zwyczajna i najlepsza szarlotka

Zwyczajna i najlepsza szarlotka

19
Kasza pęczak z kostką sojową, suszonymi pomidorami i morelami, z dużą ilością zieleniny

Kasza pęczak z kostką sojową, suszonymi pomidorami i morelami, z dużą ilością zieleniny

18
Poranny detoks, czyli zielony, oczyszczający koktalj

Poranny detoks, czyli zielony, oczyszczający koktalj

11
Jesienna jaglanka

Jesienna jaglanka

16
Brownie z fasoli i bananów

Brownie z fasoli i bananów

19
Leczo z papryki, cukinii i dyni

Leczo z papryki, cukinii i dyni

19
Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

16
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów, z cukinią i marchewką

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów, z cukinią i marchewką

19
Orientalne, ciecierzycowe kotleciki z dyni i komosy ryżowej (wegańskie i bezglutenowe)

Orientalne, ciecierzycowe kotleciki z dyni i komosy ryżowej (wegańskie i bezglutenowe)

17
Budyń morelowy

Budyń morelowy

15
Wegańskie, bezglutenowe spaghetti bolognese

Wegańskie, bezglutenowe spaghetti bolognese

21
Kasza gryczana w rozmarynie z bakłażanem, soczewicą, pomidorkami truskawkowymi, świeżym szpinakiem i rodzynkami

Kasza gryczana w rozmarynie z bakłażanem, soczewicą, pomidorkami truskawkowymi, świeżym szpinakiem i rodzynkami

20
Zupa pomidorowa, jak u mamy

Zupa pomidorowa, jak u mamy

19
Majonez sojowy

Majonez sojowy

18
Zapiekanka ratatouille pod wegańskim beszamelem

Zapiekanka ratatouille pod wegańskim beszamelem

18
Wegańskie placki bananowo-gryczane

Wegańskie placki bananowo-gryczane

17
Wegański twarożek (bezmleczny)

Wegański twarożek (bezmleczny)

16
Fasolka szparagowa w sosie curry z brązowym ryżem, płatkami migdałów i czarnym sezamem

Fasolka szparagowa w sosie curry z brązowym ryżem, płatkami migdałów i czarnym sezamem

17
Domowy przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy

19
Tarta z morelami i migdałami na kruchym, grubym, orkiszowym spodzie

Tarta z morelami i migdałami na kruchym, grubym, orkiszowym spodzie

19
Łódeczki  z sałaty rzymskiej, z wędzonym tofu i sosem musztardowo-kolendrowym

Łódeczki z sałaty rzymskiej, z wędzonym tofu i sosem musztardowo-kolendrowym

17
Domowa granola

Domowa granola

12
Drożdżowy chlebek żytni

Drożdżowy chlebek żytni

16
Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

16
Sałatka z pieczonych, młodych ziemniaków z ogórkami, rzodkiewką i majonezem z awokado

Sałatka z pieczonych, młodych ziemniaków z ogórkami, rzodkiewką i majonezem z awokado

19
Lekka sałatka z roszponki, arbuza, malin i ogórka

Lekka sałatka z roszponki, arbuza, malin i ogórka

20
Ostra zupa meksykańska

Ostra zupa meksykańska

22
Bazyliowo-miętowa pasta z bobu

Bazyliowo-miętowa pasta z bobu

21
Najlepsze burgery z czerwonej fasoli

Najlepsze burgery z czerwonej fasoli

15
Zupa jarzynowa z młodych warzyw

Zupa jarzynowa z młodych warzyw

15
Malinowe serniczki w słoiczkach

Malinowe serniczki w słoiczkach

18
Komosa ryżowa z warzywami w sosie mango chili

Komosa ryżowa z warzywami w sosie mango chili

16
Sos ze świeżych, leśnych grzybów

Sos ze świeżych, leśnych grzybów

25
Migdałowa tarta z kremem jaglanym i porzeczkami

Migdałowa tarta z kremem jaglanym i porzeczkami

19
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet