• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło - AZgotuj
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło - AZgotuj
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniBarbara StrużynaPrzepisy

Wybierz szefa kuchni:

Zobacz:
Wszystkie (213)
Przeglądasz:
Przepisy (197)
Zobacz:
Artykuły (16)
Zobacz:
Polubione (1407)
Zobacz:
Komentarze (233)
zobacz polubione zobacz komentarze

Barbara Strużyna

"Nic nie jest szczególnie trudne do zrobienia,
jeśli tylko rozłożyć to na etapy."
Henry Ford

Otrzymano:
Zobacz:
Wszystkie (213)
Przeglądasz:
Przepisy (197)
Zobacz:
Artykuły (16)
Zobacz:
Polubione (1407)
Zobacz:
Komentarze (233)
Kruche ciasto na ciecierzycy i kaki

Kruche ciasto na ciecierzycy i kaki

7
Pyszny wegetariański schabowy

Pyszny wegetariański schabowy

4
Ciasteczka a'la pierniczki vege i bezglutenowe

Ciasteczka a'la pierniczki vege i bezglutenowe

7
Kurczak w cytrusach

Kurczak w cytrusach

5
Boczniaki a'la śledzie

Boczniaki a'la śledzie

4
Koktajl cytrusy, zielenina i superfoods

Koktajl cytrusy, zielenina i superfoods

3
Koktajl z jarmużem, napojem roślinnym i olejem z pestek dyni

Koktajl z jarmużem, napojem roślinnym i olejem z pestek dyni

0
Grzyby leśne ze śmietaną

Grzyby leśne ze śmietaną

4
Czarny ryż z pikantnymi jabłkami

Czarny ryż z pikantnymi jabłkami

5
Arbuzowe love

Arbuzowe love

4
Arbuzowa pizza z fetą i oliwkami

Arbuzowa pizza z fetą i oliwkami

2
Feta z suszonymi pomidorami w oliwie

Feta z suszonymi pomidorami w oliwie

2
Ciasto z jabłkami w cynamonie

Ciasto z jabłkami w cynamonie

4
Sałatka grecka z arbuzem

Sałatka grecka z arbuzem

3
Gulasz z warzywami

Gulasz z warzywami

2
Chleb bezglutenowy z makiem

Chleb bezglutenowy z makiem

7
Krem buraczano - dyniowy

Krem buraczano - dyniowy

4
Pikantna jaglanka

Pikantna jaglanka

8
Zupa brokułowa z białymi warzywami

Zupa brokułowa z białymi warzywami

7
Wegańska zupa grzybowa

Wegańska zupa grzybowa

8
Koktajl: brokuł, pomarańcza, woda kokosowa w proszku

Koktajl: brokuł, pomarańcza, woda kokosowa w proszku

9
Ciasto kakaowo-śliwkowe

Ciasto kakaowo-śliwkowe

5
Potrawka z bambusa i cukinii

Potrawka z bambusa i cukinii

6
Owocowo-kasztanowa jaglanka bowl

Owocowo-kasztanowa jaglanka bowl

4
Koktajl na opalanie

Koktajl na opalanie

4
Dyniowy krem w słoiku

Dyniowy krem w słoiku

5
Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

8
Żurek wegański i bezglutenowy

Żurek wegański i bezglutenowy

10
Domowy napój przeciwzapalny

Domowy napój przeciwzapalny

7
Szybki rosół

Szybki rosół

8
Krem buraczano-jaglany

Krem buraczano-jaglany

8
Koktajl zdrowia

Koktajl zdrowia

11
Krem z batatów i topinambura

Krem z batatów i topinambura

6
Chleb gryczano - słonecznikowy

Chleb gryczano - słonecznikowy

9
Ciasto bananowe wegańskie

Ciasto bananowe wegańskie

7
Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

18
Sos pieczarkowy z porem na boczku

Sos pieczarkowy z porem na boczku

13
Zupa dyniowa z boczkiem

Zupa dyniowa z boczkiem

11
Żelki ananasowe bez żelatyny kameleony

Żelki ananasowe bez żelatyny kameleony

16
Czekoladki wegańskie z jagodami

Czekoladki wegańskie z jagodami

13
Pierniki bezglutenowe

Pierniki bezglutenowe

13
Mus z ananasa i pietruszki bardzo słodki

Mus z ananasa i pietruszki bardzo słodki

7
Letni deser owocowy

Letni deser owocowy

9
Mus owocowy z sałatą

Mus owocowy z sałatą

6
Energetyczna kawa rozgrzewająca

Energetyczna kawa rozgrzewająca

9
Napój rozgrzewający

Napój rozgrzewający

10
Krem z dyni

Krem z dyni

11
Zielony koktajl z sałatą

Zielony koktajl z sałatą

15
Chleb z orkiszu i sorgo

Chleb z orkiszu i sorgo

10
Szpinakowy sorbet

Szpinakowy sorbet

14
Kokosowy deser lodowy z kakaową polewą

Kokosowy deser lodowy z kakaową polewą

15
Owsianka orzechowa

Owsianka orzechowa

11
Czerwony koktajl - marchewka, mango, woda kokosowa, goji - ambrozja

Czerwony koktajl - marchewka, mango, woda kokosowa, goji - ambrozja

12
Żółty koktaj z awokado

Żółty koktaj z awokado

9
Zielony koktajl - eliksir dla zdrowia - pyszny

Zielony koktajl - eliksir dla zdrowia - pyszny

13
Budyń vege raw

Budyń vege raw

14
Lody trzy smaki

Lody trzy smaki

9
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

6
Owocowe lody mango z nutką bazylji

Owocowe lody mango z nutką bazylji

7
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

12
Owoce na zimę - jagody

Owoce na zimę - jagody

7
Kompot jabłkowy z porzeczkami

Kompot jabłkowy z porzeczkami

12
Sałatka z kurczakiem w przyprawach

Sałatka z kurczakiem w przyprawach

12
Wegańska pieczarkowa

Wegańska pieczarkowa

10
Pieczone korzenne  jabłka

Pieczone korzenne jabłka

12
Lody pistacjowo - kokosowe

Lody pistacjowo - kokosowe

16
Zupa buraczkowa z sorgo

Zupa buraczkowa z sorgo

8
Zupa dyniowa bardzo prosta

Zupa dyniowa bardzo prosta

9
Krem dynia, batat, pomarańcza

Krem dynia, batat, pomarańcza

9
Sałatka z selerem marynowanym i orzechami

Sałatka z selerem marynowanym i orzechami

17
Sałatka z marynowanym selerem i szynką

Sałatka z marynowanym selerem i szynką

9
Arbuz zmiksowany

Arbuz zmiksowany

9
Letni koktajl na opalanie

Letni koktajl na opalanie

12
Bezglutenowe jasne ciasto bananowe

Bezglutenowe jasne ciasto bananowe

8
Bezglutenowe ciasto bananowe

Bezglutenowe ciasto bananowe

12
Ogórki z chilli

Ogórki z chilli

10
Smoothie ananas - szpinak - jarmuż

Smoothie ananas - szpinak - jarmuż

8
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

8
Deser biało czerwony

Deser biało czerwony

14
Koktajl ananas szpinak avocado

Koktajl ananas szpinak avocado

12
Zupa krem z batatów i kokosa

Zupa krem z batatów i kokosa

13
Placki bananowe z mąką z ciecierzycy

Placki bananowe z mąką z ciecierzycy

9
Zupa krem z topinamburem

Zupa krem z topinamburem

11
Koktajl ananasowy z pokrzywą

Koktajl ananasowy z pokrzywą

18
Kakaowe ciasto bananowo - kokosowe

Kakaowe ciasto bananowo - kokosowe

11
Placki z banana i różnych mąk

Placki z banana i różnych mąk

25
Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

11
Zupa krem z pieczonej papryki i gruszki

Zupa krem z pieczonej papryki i gruszki

14
Jabłecznik bez cukru

Jabłecznik bez cukru

18
Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

11
Chlebek jaglany

Chlebek jaglany

5
Deser z chia i truskawkami

Deser z chia i truskawkami

12
Lody borówka daktyl śmietanka orkiszowa

Lody borówka daktyl śmietanka orkiszowa

11
Deser kisiel i budyń

Deser kisiel i budyń

15
Koktajl z trawą jęczmienną

Koktajl z trawą jęczmienną

10
Jabłecznik z mąką gryczaną

Jabłecznik z mąką gryczaną

9
Tort makowo - migdałowy

Tort makowo - migdałowy

10
Canihua z dynią, pieczarką i curry

Canihua z dynią, pieczarką i curry

11
Makaron czarny ryżowy i dyniowy sos

Makaron czarny ryżowy i dyniowy sos

8
Ciasto migdałowo makowe

Ciasto migdałowo makowe

9
Chlebek kokosowy

Chlebek kokosowy

17
Pasztet z soczewicy i jagły

Pasztet z soczewicy i jagły

21
Placuszki ryżowo-kokosowe

Placuszki ryżowo-kokosowe

20
Kasztanowe racuchy

Kasztanowe racuchy

9
Dużo warzyw, mało mięsa

Dużo warzyw, mało mięsa

17
Makowiec i sernik w jednym

Makowiec i sernik w jednym

20
Sernik na cukrze kokosowym

Sernik na cukrze kokosowym

20
Chleb z ziarnami i mąką kasztanową

Chleb z ziarnami i mąką kasztanową

11
Panna Cotta z mleka migdałowego

Panna Cotta z mleka migdałowego

15
Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

15
Sernik z migdałów, słonecznika i rodzynek

Sernik z migdałów, słonecznika i rodzynek

10
Domowe mleko migdałowe - przepis na napój

Domowe mleko migdałowe - przepis na napój

17
Zielona soczewica, cukinia i pieczona papryka

Zielona soczewica, cukinia i pieczona papryka

6
Leczo w słoiku

Leczo w słoiku

23
Wątróbka z rukolą i sosem malinowym

Wątróbka z rukolą i sosem malinowym

15
Koktajl arbuz, mango, seler naciowy, chia

Koktajl arbuz, mango, seler naciowy, chia

10
Ciasta z  quinoi, rodzynek i migdałów

Ciasta z quinoi, rodzynek i migdałów

11
Pasztet z czarnej soi i kaszy jaglanej z warzywami

Pasztet z czarnej soi i kaszy jaglanej z warzywami

11
Dynia z sosem pomidorowym i wołowiną.

Dynia z sosem pomidorowym i wołowiną.

8
Krewetki z makaronem i parmezanem

Krewetki z makaronem i parmezanem

7
Gulasz wegetariański fenkuł, cukinia, soczewica

Gulasz wegetariański fenkuł, cukinia, soczewica

9
Jaglanka z mlekiem migdałowym i owocami

Jaglanka z mlekiem migdałowym i owocami

3
Maliny-Mleko Migdałowe-Banan

Maliny-Mleko Migdałowe-Banan

9
Panna Cotta

Panna Cotta

17
Burak czerwony z pieczoną papryką

Burak czerwony z pieczoną papryką

8
Racuchy z mąki kasztanowej

Racuchy z mąki kasztanowej

9
Makaron z pokrzywą i sosem drobiowym

Makaron z pokrzywą i sosem drobiowym

9
Koktajl z kaszy jaglanej i truskawek

Koktajl z kaszy jaglanej i truskawek

10
Cukinia duszona z fasolką

Cukinia duszona z fasolką

9
Owsianka i jagła w jednym na słodko

Owsianka i jagła w jednym na słodko

10
Chleb bezglutenowy ze słonecznika i mąki ryżowej

Chleb bezglutenowy ze słonecznika i mąki ryżowej

10
Truskawki wytrawne z kozią roladą

Truskawki wytrawne z kozią roladą

19
Koktajl banan, pomarańcza, borówki

Koktajl banan, pomarańcza, borówki

13
Koktajl natka pietruszki i ananas

Koktajl natka pietruszki i ananas

9
Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

9
Kotleciki krojone

Kotleciki krojone

7
Botwinka - dzisiaj zupa, jutro chłodnik

Botwinka - dzisiaj zupa, jutro chłodnik

10
Koktajl truskawka z melonem

Koktajl truskawka z melonem

12
Pasztet mięsny

Pasztet mięsny

8
Sałata lodowa z sosem bazyliowym

Sałata lodowa z sosem bazyliowym

7
Sałata rzymska, pomidory, sezam i Omega Green

Sałata rzymska, pomidory, sezam i Omega Green

7
Pizza z mozzarellą, pomidorem, rukolą i Omega Green

Pizza z mozzarellą, pomidorem, rukolą i Omega Green

10
Jajka faszerowane pieczarkami i awokado

Jajka faszerowane pieczarkami i awokado

12
Bakaliowiec

Bakaliowiec

12
Kapusta pekińska z fasolką kidney

Kapusta pekińska z fasolką kidney

6
Quinoa z marchewką, cukinią i jarmużem

Quinoa z marchewką, cukinią i jarmużem

8
Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami

10
Zupa rybna

Zupa rybna

8
Poranna kawa

Poranna kawa

9
Quinoa z warzywami

Quinoa z warzywami

9
Pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych

Pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych

15
Sałata z sosem teriyaki

Sałata z sosem teriyaki

9
Czarny ryż z kalarepą i kurczakiem

Czarny ryż z kalarepą i kurczakiem

9
Sałatka majonezowa na słodko

Sałatka majonezowa na słodko

7
Sałatka z ciecierzycą i brokułami

Sałatka z ciecierzycą i brokułami

9
Czekoladki niespodzianki

Czekoladki niespodzianki

16
Czarny ryż i prowansalski kurczak

Czarny ryż i prowansalski kurczak

10
Dżem z suszonych owoców do kaszy jaglanej

Dżem z suszonych owoców do kaszy jaglanej

9
Zupa krem: czarna fasola, pieczona papryka....

Zupa krem: czarna fasola, pieczona papryka....

6
Sałatka z czarną fasolą, jajkami i brokułą

Sałatka z czarną fasolą, jajkami i brokułą

11
Krupnik z quinoa

Krupnik z quinoa

11
Papryki z ryżem, mięsem i grzybami shiitake

Papryki z ryżem, mięsem i grzybami shiitake

8
Kasza jaglana - len - jabłko - bakalie

Kasza jaglana - len - jabłko - bakalie

7
Żółta soczewica na gęsto

Żółta soczewica na gęsto

12
Naleśniki z lnem i mąką jaglaną

Naleśniki z lnem i mąką jaglaną

12
Bezglutenowe racuszki z mąki jaglanej i migdałowej

Bezglutenowe racuszki z mąki jaglanej i migdałowej

10
Zupa z żółtą soczewicą

Zupa z żółtą soczewicą

11
Marchewka z cukinią i kaszą jaglaną

Marchewka z cukinią i kaszą jaglaną

9
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

11
Makowiec

Makowiec

10
Grzybowa na Wigilię

Grzybowa na Wigilię

7
Kompot wigilijny

Kompot wigilijny

6
Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

12
Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

10
Kutia

Kutia

11
Ryba po grecku

Ryba po grecku

10
Spaghetti mocno pomidorowe

Spaghetti mocno pomidorowe

11
Mięsne pierożki z mąki orkiszowej

Mięsne pierożki z mąki orkiszowej

19
 Barszczyk

Barszczyk

8
Indyk w śliwkach kalifornijskich

Indyk w śliwkach kalifornijskich

9
Mozzarella w pomidorach i bazylii

Mozzarella w pomidorach i bazylii

10
Sałata z sosem balsamico

Sałata z sosem balsamico

7
Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

10
Naleśniki z mąki żytniej i jaglanej

Naleśniki z mąki żytniej i jaglanej

8
Kokosowe biszkopciki

Kokosowe biszkopciki

12
Amur bio z patelni

Amur bio z patelni

8
Sos z maślaków

Sos z maślaków

6
Shiitake w szaszłyku

Shiitake w szaszłyku

10
Koktajl z kaszą jaglaną

Koktajl z kaszą jaglaną

23
Frittata z parmezanem

Frittata z parmezanem

10
Frittata z mozzarellą

Frittata z mozzarellą

9
Pizza na miękkim cieście z sosem z pomidorami suszonymi na słońcu

Pizza na miękkim cieście z sosem z pomidorami suszonymi na słońcu

10
Sos z octem balsamicznym i miodem akacjowym

Sos z octem balsamicznym i miodem akacjowym

16
Kurczak słodko-kwaśny w miodzie pomarańczowym

Kurczak słodko-kwaśny w miodzie pomarańczowym

11
Babeczki z kremem miodowym

Babeczki z kremem miodowym

11
Kurczak z avocado na rukoli

Kurczak z avocado na rukoli

8
Kasza jaglana na śniadanie

Kasza jaglana na śniadanie

25
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło - AZgotuj
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).