
Kołacz z serem

Rodzaj posiłku: desery, pieczywo
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, pszenica, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
świeże drożdże - 20 g
ciepłe mleko - 150 ml
masło - 80 g
sól - szczypta
cukier trzcinowy - 50 g
żółtko + jajko - 1 szt.
twaróg półtłusty - 500 g
jajo - 1 szt.
budyń np. waniliowy - 1 opakowanie
jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem - 1 szt.
migdały płatki - garść
kruszonka:
zimne masło - 10 g
mąka - 1 łyżka
cukier trzcinowy - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Z ciasta można upiec jeden duży kołacz lub małe mini kołacze.Sposób przygotowania:
W międzyczasie kiedy ciasto rośnie przygotować nadzienie oraz wysmarować tortownicę masłem lub olejem.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt na grubość pół centymetra. Przeciąć ciasto wzdłuż na trzy równej szerokości paski a na środku każdego położyć nadzienie tak aby móc zlepić ze sobą brzegi formując wałek wypełniony nadzieniem. W ten sposób wyjdzie trzy części wałki ciasta. Pierwszy wałek zwinąć w ślimaka i dokleić pozostałe dwa. Ciasto najlepiej zwijać na dnie - blaszce od tortownicy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.