
Sos - multiwitamina - zielony eliksir

Rodzaj posiłku: sosy
Kuchnia (region): śródziemnomorska, włoska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: miody, cytrusy
Składniki:
oxymel - 2 łyżki
ocet owocowy - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
miód - 1-2 łyżka
awokado - 1 szt.
bazylia - listki - garść
czosnek niedźwiedzi (liście) - kilka
borówki - garść
sól - szczypta
Dodatkowe informacje:
Jeśli chcesz codziennie przyjąć naturalną dawkę witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy, to to jest najlepszy sposób. Sos możesz modyfikować w zależności od tego czym właśnie w domu dysponujesz.Masz dużo opcji do wyboru aby sos był bogaty:
- w zdrowe tłuszcze w tym omega 3 dodaj: olej lniany, rzepakowy, rydzowy (lnianka), orzecha włoskiego, sałatkowy lub omega (mieszanka olejów bogatych w zdrowe tłuszcze)
- witaminę E, dodaj: olej słonecznikowy, migdałowy, z ostropestu
- witaminy z grupy B
- probiotyki, dodaj: ocet jabłkowy lub inny owocowy (najlepiej organiczny), oxymel,
- kwas foliowy i chlorofil, dodaj: zielone świeże (lub mrożone) zioła: natka pietruszki, koperek, bazylia
- żelazo, wit. K, żelazo, dodaj: młode listki pokrzywy, czosnek niedźwiedzi
- wit. C, dodaj: świeże zioła i sok z cytryny
- naturalne antybiotyki, dodaj: miód, czosnek, oxymel,
- ....
Możesz jeszcze dodać orzechy i nasiona, które wzbogacą sos w mikro i makro elementy oraz witaminy.
Dla smaku można również dodać ser lub awokado, dodatkowo dla uzyskania przyjemnej kremowej konsystencji.
W sosie takim przy odpowiednich proporcjach możesz zamaskować smak np. oleju lnianego lub tranu bo intensywność, cytryny i świeżych liści oraz słodycz miodu przykryje niechciany smak.
Sposób przygotowania:
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.