
Knedle serowe z puree z dyni i śliwkami

Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mąka orkiszowa jasna - 1,5 szklanki
puree z dyni - 150-200 g
jajko - 1 szt.
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
sól - szczypta
śliwki węgierki - 300-350 g
cukier - do smaku
masło - trochę
bułka tarta - trochę
Sposób przygotowania:
Dynię pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut. Następnie zblendować na gładki krem, ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać budyń, rozgnieciony widelcem twaróg, jajko i puree z dyni, zagnieść ciasto.
Z każdego kawałka uformować placuszek, położyć wypestkowaną śliwkę i dokładnie zlepić, formując kulkę.
Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i podsmażyć na złoty kolor.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.