
"Szparagi " z młodych pędów dzikiego chmielu

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
Masło lub oliwa dobrej jakości - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
U mnie rosną na skraju lasu, mogą rosnąć przy płotach, polach, generalnie jest to uciążliwa roślina do wytępienia, traktowana jak chwasty, ale pyszna. Popularna w Belgii, Holandii, Francji , gdzie są wręcz daniem ekskluzywnym, cena pędów wynosi kilkadziesiąt Euro, a nawet może dochodzić do 1000.
Wrzucamy na wrzącą wodę lekko osoloną na 3-4 minuty. Polewamy roztopionym masłem i podajemy . Możemy polać masłem z buleczką lub oliwą z czosnkiem.
Są wyśmienite, powiedziałabym, że nawet lepsze od szparag. Poza tym dziko rosnące rośliny nie są nawożone, pryskane, mają swoją siłę i moc bez wspomagaczy, a co za tym idzie są i dla nas zdrowsze.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.