
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
woda - 1 litr
cukier - 1 kg
kwasek cytrynowy opcjonalnie - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Rozłożyć na ściereczce na chwilę, aby zwierzątka sobie powychodziły. Nie płukać pod wodą, by nie stracić pyłku, odciąć grubsze łodyżki. Umieścić kwiaty w dużym naczyniu (szklanym, ceramicznym lub nierdzewnym).
Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą. Przykryć czystą ściereczką. Odstawić na 24–48 godzin w chłodne, ciemne miejsce. Po tym czasie przecedzić dokładnie przez gazę lub drobne sito. Dodać cukier (i ewentualnie kwasek cytrynowy) do przecedzonego płynu. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i syrop lekko zgęstnieje (około 10–15 minut). Gorący syrop przelać do wyparzonych butelek lub słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu trzymać w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.