
Tiramisu z podłużnymi biszkoptami Amarello

Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): włoska
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, kakao, nabiał krowi
Składniki:
½ filiżanki mocnej włoskiej kawy
jajka - 3
cukier - 2 łyżki
szczypta soli
kakao
maliny
Sposób przygotowania:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka bardzo dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy, aż uzyskamy gęstą, jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy w 3 partiach serek mascarpone. Na koniec masa powinna być gładka i gęsta.
Ubijamy białka ze szczyptą soli, aż uzyskamy sztywna pianę. Dodajemy ją do żółtek z serkiem mascarpone i delikatnie mieszamy aż uzyskamy gładką masę.
Deser przygotowujemy w blaszce (formie) o wymiarach 21x21cm lub w pucharkach (wysokich szklankach). Na dnie układamy biszkopty i nasączamy je kawą (polewamy każdy biszkopt około 2 łyżeczkami kawy), na nie wykładamy połowę kremu mascarpone i posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy je kawą i nakrywamy warstwą kremu. Całość wyrównujemy i posypujemy kakao. Odstawiamy deser do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypujemy deser jeszcze raz kakao i dekorujemy świeżymi malinami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.