Zakwas żytni
ElinkaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, żyto
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wsypujemy do wysokiej miski lub wysokiego pojemnika 100 g mąki i dodajemy 100 ml wody letniej i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w spokojne bardzo ciepłe miejsce bez przeciągów.
Po dokładanie 24 h ( ważne żeby pilnować jednego czasu dokarmiania zakwasu ) dodajemy 100 g mąki i 100 ml wody i bardzo dokładnie mieszamy. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
6 - dnia będziemy mieli 600 g mąki i 600 ml wody.
7 - dnia można z zakwasem upiec chlebek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.