Składniki:
Mleko - 250 ml
Drożdże świeże - 25 g
Sól szczypta
Cukier - 70 g
Mąka pszenna - 500 g
Mak - 250 g
Cukier - 100 g
Orzechy włoskie posiekane - 25 g
Miód - 1 łyżka
Olejek migdałowy kilka kropel
Cynamon szczypta
Skórka pomarańczowa - 2 szt.
Miękkie masło - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Mak namoczyć na noc, następnie go zmielić przynajmniej dwukrotnie. Dodać do niego :
* 100 g cukru
* 50 g rodzynek
* 25 g orzechów włoskich posiekanych
* 1 łyżka miodu
* olejek migdałowy
* Cynamon
* Skórka pomarańczowa
* masło ( najlepiej je rozpuścić aby lepiej się mieszało )
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Z świeżych drożdży zrobić zaczyn: rozkruszyć je do garnuszka zasypać cukrem zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać aż drożdże się rozpuszczą w mleku. Dodać 2-3 łyżki mąki ( odjąć z 500 g podanych w przepisie ) i wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.