Składniki:
Drożdże świeże - 14 g
Mleko letnie - 1 szklanka
Żółtka - 3 szt.
Cukier drobny - 1/2 szklanki
Masło - 60 g
Ekstrakt z pomarańczy - 1 łyżka
Skórka otarta z pomarańczy - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do wysokiej miski, dodajemy rozczyn drożdżowy, żółtka, sól, ekstrakt, skórkę z pomarańczy i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut - ciasto musi być gładkie i miękkie.
Oponki odkładamy na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości ( powinny być dobrze napuszone )
* 1 szklanka cukru pudru
* 3-4 łyżki świeżo wyciśnięto soku z pomarańczy
* skórka otarta z 1 pomarańczy
Składniki na lukier rozetrzeć i wymieszać. Jeżeli lukier będzie za gęsty - dolać soku z pomarańczy, jeżeli będzie za rzadki - dodać cukru pudru.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.