Składniki:
Płatki owsiane lub żytnie - 1/2 szklanki
Słonecznik łuskany - 1/2 szklanki
Otręby (Pszenne, Żytnie) - 1/4 szklanki
Siemię lniane - 2 łyżki
Miód - 1/2 łyżki
Mąka żytnia razowa - 250 g
Mąka orkiszowa razowa - 150 g
Woda letnia - 2 szklanki
Dodatkowe informacje:
Zakwas możesz przygotować samodzielnie według mojego przepisugotujwstylueko.pl/przepisy/zakwas-zytni
Sposób przygotowania:
UWAGA:
Jeżeli robisz chleb pierwszy raz z nowego zakwasu z mojego przepisu dodajesz cały zakwas. Jeżeli robisz ten chlebek na innym zakwasie już starszym dodaj 3 łyżki zakwasu.
Całość dokładnie mieszamy.
Keksówkę z masą chlebową odkładamy w ciepłe nieprzewiewne miejsce na ok. 8-9 godzin.
gotujwstylueko.pl/eko-kuchnia-1/wiemy-co-jemy/chleb-pelnoziarnisty-tylko-na-zakwasie
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.