Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyPrzepisyMargaretkiPrzepisy
Zobacz:
Profil
Przeglądasz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Napar z kwiatów lipy i liści pokrzywy

Napar z kwiatów lipy i liści pokrzywy

PrzepisyMargaretki
4 8 10 min
Domowy schab pieczony na kanapki

Domowy schab pieczony na kanapki

PrzepisyMargaretki
4 8 90 min
Naleśniki z mąki z ciecierzycy z jagodami

Naleśniki z mąki z ciecierzycy z jagodami

PrzepisyMargaretki
5 8 20 min
Koktajl malinowy z nasionami chia

Koktajl malinowy z nasionami chia

PrzepisyMargaretki
5 10 10 min
Sos malinowy do naleśników

Sos malinowy do naleśników

PrzepisyMargaretki
6 10 5 min
Pasta z bobu

Pasta z bobu

PrzepisyMargaretki
5 8 15 min
Kawa z nutą żurawiny

Kawa z nutą żurawiny

PrzepisyMargaretki
6 10 15 min
Mięsna pasta kanapkowa zero waste

Mięsna pasta kanapkowa zero waste

PrzepisyMargaretki
6 8 10 min
Koktajl jagodowy z syropem z mniszka lekarskiego

Koktajl jagodowy z syropem z mniszka lekarskiego

PrzepisyMargaretki
5 8 5 min
Koktajl z porzeczek na mleku kokosowym (zero waste)

Koktajl z porzeczek na mleku kokosowym (zero waste)

PrzepisyMargaretki
5 6 15 min
Koktajl z bananem i kaki

Koktajl z bananem i kaki

PrzepisyMargaretki
6 8 15 min
Koktajl z mrożonych jagód

Koktajl z mrożonych jagód

PrzepisyMargaretki
6 12 15 min
Rozgrzewająca kawa z cynamonem

Rozgrzewająca kawa z cynamonem

PrzepisyMargaretki
8 13 5 min
Pomarańczowe ciasto kukurydziane

Pomarańczowe ciasto kukurydziane

PrzepisyMargaretki
7 12 70 min
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

PrzepisyMargaretki
8 11 15 min
Herbata z suszonymi płatkami kwiatów

Herbata z suszonymi płatkami kwiatów

PrzepisyMargaretki
6 10 10 min
Ciastka - pieczarki

Ciastka - pieczarki

PrzepisyMargaretki
7 10 35 min
Shot na podniesienie odporności

Shot na podniesienie odporności

PrzepisyMargaretki
6 12 10 min
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

PrzepisyMargaretki
5 10 20 min
Koperkowe kopytka

Koperkowe kopytka

PrzepisyMargaretki
6 10 30 min
Śledzie z warzywami w oleju

Śledzie z warzywami w oleju

PrzepisyMargaretki
6 10 20 min
Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkami

Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkami

PrzepisyMargaretki
6 9 40 min
Pierniki

Pierniki

PrzepisyMargaretki
6 10 120 min
Drożdżówki z czekoladą

Drożdżówki z czekoladą

PrzepisyMargaretki
4 6 150 min
Naleśniki na słono

Naleśniki na słono

PrzepisyMargaretki
6 9 60 min
Bakłażan zapiekany z mozzarellą

Bakłażan zapiekany z mozzarellą

PrzepisyMargaretki
7 8 50 min
Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

PrzepisyMargaretki
8 10 70 min
Rozgrzewający kompot

Rozgrzewający kompot

PrzepisyMargaretki
5 7 20 min
Patriotyczna panna cotta

Patriotyczna panna cotta

PrzepisyMargaretki
7 11 15 min
Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

PrzepisyMargaretki
6 12 60 min
Placki z ziemniaków i dyni

Placki z ziemniaków i dyni

PrzepisyMargaretki
5 7 30 min
Bagietka ziołowa

Bagietka ziołowa

PrzepisyMargaretki
5 5 20 min
Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

PrzepisyMargaretki
3 4 130 min
Wytrawne naleśniki

Wytrawne naleśniki

PrzepisyMargaretki
4 4 20 min
Kalafior pieczony na ostro

Kalafior pieczony na ostro

PrzepisyMargaretki
4 3 60 min
Panierowane kanie

Panierowane kanie

PrzepisyMargaretki
3 2 25 min
Tarte buraki

Tarte buraki

PrzepisyMargaretki
3 2 120 min
Ciasteczka z twarogu

Ciasteczka z twarogu

PrzepisyMargaretki
4 6 45 min
Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

PrzepisyMargaretki
5 4 30 min
Sos tatarski

Sos tatarski

PrzepisyMargaretki
4 6 15 min
Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

PrzepisyMargaretki
4 6 150 min
Roladki z łososiem

Roladki z łososiem

PrzepisyMargaretki
4 6 10 min
Kruszonka z mąki pszennej i kokosowej

Kruszonka z mąki pszennej i kokosowej

PrzepisyMargaretki
4 5 5 min
Syrop z czosnku, cytryny i miodu

Syrop z czosnku, cytryny i miodu

PrzepisyMargaretki
6 9 10 min
Smażone papryczki padron

Smażone papryczki padron

PrzepisyMargaretki
6 10 15 min
Zapiekana cykoria

Zapiekana cykoria

PrzepisyMargaretki
9 14 25 min
Placuszki z cukinii i marchewki

Placuszki z cukinii i marchewki

PrzepisyMargaretki
23 36 30 min
Zupa krem z brokułów z domowymi grzankami

Zupa krem z brokułów z domowymi grzankami

PrzepisyMargaretki
23 23 0 min
Ciasteczka owsiane z kokosem

Ciasteczka owsiane z kokosem

PrzepisyMargaretki
23 25 60 min
Chleb czystoziarnisty

Chleb czystoziarnisty

PrzepisyMargaretki
20 20 90 min
Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

PrzepisyMargaretki
23 29 10 min
Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

PrzepisyMargaretki
22 24 5 min
Frytki z marchewki

Frytki z marchewki

PrzepisyMargaretki
21 24 60 min
Aromatyczne żeberka w miodzie

Aromatyczne żeberka w miodzie

PrzepisyMargaretki
26 19 90 min
Sałatka z jajek i brokułów w sosie czosnkowym

Sałatka z jajek i brokułów w sosie czosnkowym

PrzepisyMargaretki
27 38 30 min
Jajka faszerowane wędzoną makrelą

Jajka faszerowane wędzoną makrelą

PrzepisyMargaretki
25 22 30 min
Kurczak faszerowany marchewką i porem

Kurczak faszerowany marchewką i porem

PrzepisyMargaretki
28 21 0 min
Wytrawna babka serowa z warzywami

Wytrawna babka serowa z warzywami

PrzepisyMargaretki
27 32 90 min
Domowe śledzie z occie

Domowe śledzie z occie

PrzepisyMargaretki
27 23 60 min
Zupa krem z soczewicy i dyni

Zupa krem z soczewicy i dyni

PrzepisyMargaretki
23 21 60 min
Młoda kapusta z kaszą jęczmienną

Młoda kapusta z kaszą jęczmienną

PrzepisyMargaretki
26 26 60 min
Domowe sushi

Domowe sushi

PrzepisyMargaretki
25 23 40 min
Jaja faszerowane rzeżuchą

Jaja faszerowane rzeżuchą

PrzepisyMargaretki
27 17 30 min
Frużelina z porzeczek

Frużelina z porzeczek

PrzepisyMargaretki
22 18 135 min
Syrop z kwiatów  bzu czarnego

Syrop z kwiatów bzu czarnego

PrzepisyMargaretki
25 19 30 min
Placuszki z bananem i kokosem

Placuszki z bananem i kokosem

PrzepisyMargaretki
26 26 30 min
Kwiaty bzu w cieście naleśnikowym

Kwiaty bzu w cieście naleśnikowym

PrzepisyMargaretki
34 36 25 min
Budyń z malinami

Budyń z malinami

PrzepisyMargaretki
26 20 20 min
Panierowany ser

Panierowany ser

PrzepisyMargaretki
25 20 30 min
Miodek z mniszka lekarskiego

Miodek z mniszka lekarskiego

PrzepisyMargaretki
26 20 180 min
Domowy twaróg

Domowy twaróg

PrzepisyMargaretki
32 27 20 min
Pomidory z serem typu włoskiego i olejem lnianym

Pomidory z serem typu włoskiego i olejem lnianym

PrzepisyMargaretki
25 16 20 min
Sos truskawkowy wzbogacony olejem arachidowym

Sos truskawkowy wzbogacony olejem arachidowym

PrzepisyMargaretki
24 20 15 min
Syrop z płatków róż

Syrop z płatków róż

PrzepisyMargaretki
25 25 45 min
Deser truskawkowy z ziarnami

Deser truskawkowy z ziarnami

PrzepisyMargaretki
26 19 10 min
Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny

PrzepisyMargaretki
27 25 20 min
Domowy smalec z jabłkiem

Domowy smalec z jabłkiem

PrzepisyMargaretki
24 23 115 min
Kotlety ziemniaczane z zieleniną

Kotlety ziemniaczane z zieleniną

PrzepisyMargaretki
26 29 20 min
Panierowana cukinia

Panierowana cukinia

PrzepisyMargaretki
26 19 25 min
Pasta z jajek i kukurydzy

Pasta z jajek i kukurydzy

PrzepisyMargaretki
28 23 30 min
Panierowany seler

Panierowany seler

PrzepisyMargaretki
23 25 60 min
Jabłka z dynią prażone na zimę

Jabłka z dynią prażone na zimę

PrzepisyMargaretki
25 21 75 min
Sałatka śledziowa z fasolą adzuki

Sałatka śledziowa z fasolą adzuki

PrzepisyMargaretki
26 23 20 min
Zupa krem z dyni i ziemniaków

Zupa krem z dyni i ziemniaków

PrzepisyMargaretki
25 24 60 min
Naleśniki z lodami i jabłkami prażonymi na oleju kokosowym

Naleśniki z lodami i jabłkami prażonymi na oleju kokosowym

PrzepisyMargaretki
27 23 60 min
Sałatka z pomidorów i papryki  z olejem lnianym

Sałatka z pomidorów i papryki z olejem lnianym

PrzepisyMargaretki
24 18 20 min
Sałatka z pomidorów i ogórka

Sałatka z pomidorów i ogórka

PrzepisyMargaretki
20 12 15 min
Deser jagodowy z bananami i cukrem trzcinowym

Deser jagodowy z bananami i cukrem trzcinowym

PrzepisyMargaretki
28 28 10 min
Pasta rybna z jajkiem i ogórkiem kiszonym

Pasta rybna z jajkiem i ogórkiem kiszonym

PrzepisyMargaretki
25 28 15 min
Krupnik z rzeżuchą

Krupnik z rzeżuchą

PrzepisyMargaretki
25 20 60 min
Biszkopt z jabłkami, rabarbarem i jagodami goji

Biszkopt z jabłkami, rabarbarem i jagodami goji

PrzepisyMargaretki
25 24 0 min
Orzeźwiający napój z melisą

Orzeźwiający napój z melisą

PrzepisyMargaretki
28 23 10 min
Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

PrzepisyMargaretki
27 28 60 min
Grzyby lesne w śmietanie

Grzyby lesne w śmietanie

PrzepisyMargaretki
27 26 100 min
Sałatka owocowa z białą morwą

Sałatka owocowa z białą morwą

PrzepisyMargaretki
28 23 5 min
Warzywne curry z makaronem

Warzywne curry z makaronem

PrzepisyMargaretki
27 30 40 min
Śledzie w oleju z kukurydzą i papryką

Śledzie w oleju z kukurydzą i papryką

PrzepisyMargaretki
27 28 20 min
Szarlotka sypana z amarantusem i otrębami

Szarlotka sypana z amarantusem i otrębami

PrzepisyMargaretki
22 25 70 min
Sok z dodatkami

Sok z dodatkami

PrzepisyMargaretki
27 26 10 min
Pigwowiec w zalewie

Pigwowiec w zalewie

PrzepisyMargaretki
26 30 60 min
Makaron orkiszowy z pomidorowym sosem

Makaron orkiszowy z pomidorowym sosem

PrzepisyMargaretki
22 18 30 min
Sałatka z pomidorów i awokado

Sałatka z pomidorów i awokado

PrzepisyMargaretki
58 47 15 min
Budyń z musem owocowym

Budyń z musem owocowym

PrzepisyMargaretki
27 23 20 min
Koktajl wieloowocowy

Koktajl wieloowocowy

PrzepisyMargaretki
43 40 5 min

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet