Miodek z mniszka lekarskiego
PrzepisyMargaretkiRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
cukier - 2 kg
Dodatkowe informacje:
Smak i zapach są wyjątkowe. Kolorem i konsystencją przypomina prawdziwy miód.Stosuje się 2-3 łyżeczki dziennie do herbaty, musli, pieczywa. Dla dzieci porcja powinna być mniejsza o połowę.
Sposób przygotowania:
Przełożyć do garnka, zalać woda i gotować przez 20 minut. Odstawić na noc lub 24 godziny do naciągnięcia.
Na drugi dzień przecedzić (np. przez gazę apteczną), do płynu dodać cukier i gotować na bardzo małym ogniu aż syrop zgęstnieje. Trwa to około 2 -2,5 godziny.
Gotowy miodek przelać do wyparzonych słoiczków i po zakręceniu postawić do góry dnem na kilka godzin.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.