Rabenhorst - To, co najlepsze z owoców znajdziesz w naszych sokach!
gotujwstylueko.plKiedy przychodzi sezon na jagody i żurawinę kierownik zakładu dr Axel-Ruttkat Rabenhorst. Ma ręce pełne roboty. Wie najlepiej - co jest najważniejsze przy produkcji najzdrowszych soków na świecie.
OWOCE
Acerola pochodzi z Ameryki Środkowej, goji z Azji, żurawina ze Skandynawii i Kanady, a leśne jagody z Europy Wschodniej. Wszystkie te owoce, zaraz po zbiorach muszą być tłoczone lub głęboko zamrożone. Po oczyszczeniu w pełni dojrzałych owoców i sortowaniu są one zamrażane szokowo, czyli natychmiastowo. W takim stanie są transportowane do nas, gdzie szybko tworzymy z nich sok.
WYJĄTKOWOŚĆ SOKOW RABENHORST
Jako jedyni producenci dysponujemy nowoczesną technologią, która pozwala nam na ekspresowe rozmrażanie. W ciągu dwudziestu sekund jagody z – 18°C osiągają 4°C. Dzięki temu owoce zachowują aromat i zdrowe składniki, takie jak witamina C. Usuwamy także powietrze, które wchodząc w kontakt z owocami lub sokiem prowadzi do utleniania. Oznacza to utratę aromatu, koloru i składników aktywnych. Ponadto owoce tłoczymy tylko jeden raz. Niestety większość producentów wyciska owoce do ostatniej kropli. Tak uzyskuje się więcej soku o intensywniejszym kolorze, który bierze się od skórki. Jednak dzięki tej metodzie do soku wędrują inne, także niepożądane substancje, na przykład takie nadające nieprzyjemnej goryczy, jest to wyczuwalne zwłaszcza przy jagodach. W związku z tym, że nie wyciskamy powtórnie owoców, w resztkach pozostają inne cenione w kosmetyce czy farmacji składniki. Przykładowo w Finlandii przetwarza się wyizolowane z miąższu nasiona czarnej porzeczki. W ten sposób uzyskuje się cenny olej, bogaty w kwasy omega-3. Żaden znany i ceniony szef kuchni nie może stworzyć idealnego posiłku nie mając absolutnej kontroli nad surowcem. Uważamy, że z sokami jest tak samo. Podobnie jak dobry kucharz używamy wyłącznie surowców najwyższej jakości, dysponujemy odpowiednią wiedzą i technologią. Współpracujemy z uniwersytetami, wprowadzamy liczne innowacje. Nasza wiedza i podejście pozwalają nam wydobyć z owoców to, co najlepsze. Otrzymujemy świeżość i jakość, dzięki przetwarzaniu od owocu.
JAKOŚĆ NIE DO PRZECENIENIA
Od samego początku przetwarzamy owoce na sok, był czas, że prawie cały rynek używał koncentratów. W ten sposób można uzyskać niższą cenę i dużo większy zysk, ale przekłada się na jakość soku i jego właściwości. Na szczęście nastąpiła zmiana świadomości wśród konsumentów, dziś nikogo już nie dziwi, że za żywność wysokiej jakości warto zapłacić trochę więcej.
JAK PIĆ SOKI OWOCOWE?
Niektórzy twierdzą, że soki owocowe niewiele się różnią od popularnych napojów, bo zawierają dużo cukru. Ostatnie badania prof. dr. Reinholda Carle z Uniwersytetu Hohenheim dowodzą, że szklanka soku pomarańczowego pita codziennie, nie powoduje nadwagi, jest wręcz przeciwnie. Co prawda nie polecamy ich jako napój orzeźwiający, a raczej zamiennik dla jednej z zalecanych porcji warzyw i owoców, z sokiem dostarczymy wielu potrzebnych witamin i właściwości. Możemy korzystać i wspomagać nasze zdrowie w wielu dolegliwościach.
Przetwórnia Rabenhorst nad Renem w Unkel, na południe od Bonn
O FIRMIE:
Od 50 lat firma Rabenhorst ze swoim holistycznym podejściem jest zaangażowana w tworzenie ekologicznych soków: od uprawy roślin do zbioru, przetwarzania, przechowywania i transportu cennych surowców organicznych. Tu jakość i ekologia zawsze były priorytetem. Surowce są najwyższej jakości, a powstałe produkty najbardziej jak to tylko możliwe naturalne. Owoce i warzywa pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych, są starannie przetwarzane i stale testowane, aby zagwarantować najwyższe standardy jakości, często surowsze niż wymogi prawne Unii Europejskiej. W Rabenhorst przywiązanie do natury objawia się zapewnieniu ochrony siedliskom przyrodniczym, tu promuje się zrównoważone uprawy i zarządzanie. Firma była pionierem bio jakości na długo, zanim temat „ekologiczny” stał się popularny. W 1969 r. firma rozpoczęła projekt badawczy z Uniwersytetem w Kassel i Instytutem Rolnictwa Ekologicznego. Wspólnie stworzyliśmy pierwsze trendy w uprawie ekologicznych owoców i warzyw. Proekologiczne zaangażowanie dotyczy także najbliższego otoczenia przetwórni, Już w 1978 r. przekształcono systemy kotłów produkcyjnych na bardziej zrównoważony gaz ziemny, a w latach 90 firma uzyskała pierwszą akredytację zgodnie z rozporządzeniem UE w sprawie audytu ekologicznego.
Jabłka Rabenhorst pochodzą z tradycyjnych sadów.
JABŁKA Z SADOW ŁĄKOWYCH I TROSKA O PRZYRODĘ
Sady łąkowe to tradycyjne sady, w których sadzi się stare odmiany jabłoni. Drzewa są rozproszone w krajobrazie, głównie na łąkach czy pastwiskach. Ze względu na spore przestrzenie między drzewami teren może pełnić jednocześnie wiele funkcji, co pomaga w utrzymaniu bioróżnorodności. Owoce cechują się intensywnym smakiem i aromatem. Jakość i zrównoważony rozwój są integralnymi elementami filozofii Rabenhorst. Nasi klienci, dostawcy i pracownicy mogą polegać na naszej firmie od pokoleń. Ochrona środowiska i odpowiedzialne wykorzystanie zasobów naturalnych jest dla nas równie istotne. W 2018 r. zamieniliśmy w sok ponad 4 miliony kilogramów jabłek, wspieramy lokalne stowarzyszenia producentów oraz ich inicjatywy w regionie. Stawiamy na długoterminową współpracę gwarantując uczciwe ceny naszym dostawcom.
Tego samego roku firma Rabenhorst otworzyła kilka punktów zbiórki lokalnych jabłek. Nie tylko skupujemy jabłka, wspieramy rolników przekazując im sadzonki jabłoni, służymy pomocą przy zbiorze. Ponadto do przetwórstwa używamy najdoskonalszych, zdrowych i dojrzałych owoców. Mamy świadomość, że w ten sposób i w połączeniu z zaawansowaną technologią produkcji jesteśmy w stanie zapewnić najwyższą jakość naszych soków.
Kontrola jakości żurawiny.
Artykuł pochodzi z magazynu wiosna 2020 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.