Soki Fair Organic - takie, jakie dała nam natura
gotujwstylueko.plFirma Fair Organic rozpoczęła przygodę z produkcją soków NFC dwa lata temu. Inspiracją zaczątka naszej produkcji był wpływ trendów jakimi ludzie zmierzają w celu zdrowszego trybu życia. Doczekaliśmy się czasów, w których ludzie wybierają świadomie. Produkty ekologiczne wchodząc na rynek zmieniły preferencje odżywiania. Chcieliśmy to wykorzystać i mieć wpływ na zdrowie naszych konsumentów, dlatego naszym celem były naturalne soki, dokładnie takie, jakie dała nam natura.
O NAS
Podczas planowania produkcji soków skupiliśmy się głównie na potrzebach konsumentów, więc zaczęliśmy od szukania surowców najwyższej jakości. Dokładamy wszelkich starań w zakresie jakości, aby nasza firma była liderem na rynku. Prozdrowotne soki zyskały zaufanie na rynku i cieszą się dużą popularnością zarówno wśród małych, jak i dużych smakoszy. Nasza Firma rośnie w siłę przy tak dużej gamie soków, a w przyszłości planujemy wkroczyć na rynek z nowymi smakami.
O PRODUKCJI
Produkcja soków opiera się głównie na pozyskaniu odpowiedniego surowca oraz musi przebiegać szybko, aby owoce nie traciły witamin i wartości odżywczych. Nasze owoce pochodzą głównie z lokalnych gospodarstw ekologicznych. Pierwszym procesem jest mycie i sortowanie owoców, owoc musi być dojrzały i najwyższej jakości. Posortowane owoce trafiają do rozdrabniacza, gdzie następnie podajnikami łopatkowymi w formie pulpy trafiają na prasę. Siła docisku wyodrębnia sok od miazgi. Wytłoczony sok jest filtrowany, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i pozostałości, a następnie jest pasteryzowany. Proces pasteryzacji jest skrócony do minimum, dzięki temu soki nie tracą smaku, witamin oraz swoich wartości odżywczych, a klient może je kosztować znacznie dłużej. W ostatnim etapie przechodzimy do rozlewu. Pełnowartościowy sok trafia do butelek i jest gotowy do wyjazdu prosto na sklepowe półki.
JAK WYBRAĆ WARTOŚCIOWY SOK?
Czas jesienno-zimowy to dobry moment na włączenie do codziennej diety soków owocowo-warzywnych, które mogą być naturalnym „wzmacniaczem” dla organizmu. Wybór odpowiedniego soku ma ogromne znaczenie, a w tym pomocne będzie zapoznanie się z etykietą oraz składem. Sklepowe półki są pełne napojów słodzonych, zawierających barwniki i substancje konserwujące, w których nierzadko jest więcej wody i cukru, niż samych owoców. Dobrym wyborem dla miłośników soków i zdrowego odżywiania są soki bezpośrednio tłoczone – produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru, nie odtwarzany z koncentratu.
WŁAŚCIWOŚCI SOKOW NFC
Soki NFC (not from concentrate) to soki bezpośrednio tłoczone z owoców, które w ostatnich latach zyskują coraz większą popularność wśród klientów, którzy szczególną wagę przykładają do jakości produktów, ich walorów smakowych oraz sensorycznych. Taki właśnie produkt proponujemy Państwu pod marką Fair Organic. Rodzina naszych produktów składa się z 12 wyjątkowych ekologicznych soków z najzdrowszych owoców lub liści (aloes, jęczmień, pokrzywa).
NASZE SOKI
Aronia - bogactwo witamin – zawiera witaminę P, C, PP, B2, B6, E, a także mikroelementy (rad, molibden, bor, żelazo i jod). Sok z aronii podnosi odporność organizmu, polecany jest przy przeziębieniach. Pomaga również w walce z chorobami cywilizacyjnymi takimi jak: nadciśnienie, miażdżyca, nowotwory i schorzenia oczu
Acerola - rekordzistka witaminy C – posiada jej najwięcej ze wszystkich owoców. Jeden owoc wiśni z Barbados zawiera więcej witaminy C niż kilogram cytryn. Sok z aceroli jest szczególnie polecany na odporność organizmu szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wpływa również pozytywnie na wzrok oraz wygląd naszej skóry.
Aloes - wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi i minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób krążenia. Wpływa pozytywnie na nasz układ pokarmowy, wspiera odchudzanie poprzez przyspieszenie przemiany materii.
Czarna Porzeczka - duża zawartość witaminy C, dodatkowo posiada sporo potasu i wapnia, a także magnez, fosfor i żelazo. Ma działanie wzmacniające, przeciwgorączkowe i odżywcze, pomaga w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych. Związki zawarte w tym owocu mają właściwości bakteriobójcze oraz oczyszczające nasz organizm.
Czarny bez - wskazany szczególnie przy przeziębieniach, kaszlu, spadku odporności, zatruciach oraz w stanach zapalnych oskrzeli i krtani. Od wieków używany jako naturalny antybiotyk.
Granat - bogate źródło witaminy C, E, B, A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. Poprawia przepływ krwi, obniża ciśnienie i utrzymuje cholesterol na prawidłowym poziomie. Spowalnia proces starzenia, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Jagoda - zawiera witaminy B1, B2, A, C oraz PP, bogata jest również w błonnik, kwas foliowy i kwasy owocowe, takie jak cytrynowy oraz jabłkowy. Sok z jagód polecany jest przy zatruciach, i problemach układu pokarmowego. Jagoda również korzystnie wpływa na nasz wzrok.
Jęczmień - szczególnie polecany osobom osłabionym, przemęczonym i cierpiącym na anemię. Stanowi bogactwo witamin z grupy B, antyoksydantów (witamina C i E, beta-karoten), żelaza, wapnia, magnezu, cynku. Pomocny również w procesie odchudzania.
Malina - zawiera witaminę C, A, B, a także dużą ilość minerałów – potas, wapń, magnez i żelazo. Znakomity środek przeciwgorączkowy, polecany w okresie przeziębień, pomaga w dolegliwościach żołądkowych oraz wpływa pozytywnie na układ odpornościowy.
Pokrzywa - dzięki zawartości żelaza polecana osobom chorym na anemię, osłabionym i przemęczonym. Poprawia kondycję naszych włosów i paznokci. Ma właściwości oczyszczające i odtruwające.
Rokitnik - bogactwo bioaktywnych substancji, takich jak: antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, C, D, E, K oraz mikroelementy (żelazo, potas, wapń, krzem, bor, mangan). Owoce rokitnika poprawiają apetyt oraz przynoszą ulgę w dolegliwościach układu pokarmowego. Kwas tłuszczowy omega 7 wpływa na piękny wygląd cery.
Żurawina - przyczynia się do wspierania pracy układu sercowo- naczyniowego, zapobiega miażdżycy oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest również ratunkiem dla naszego układu moczowego. Żurawina wykazuje także szerokie spektrum działania przeciwgrzybiczego oraz działa bakteriobójczo.
Artykuł pochodzi z magazynu jesień 2020 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.