Solida Food - Z TRADYCYJNEJ KUCHNI AZJATYCKIEJ
gotujwstylueko.plW Chinach soję uprawiano już 5 tys. lat temu, wtedy nazywano ją „szu”. Dziś w wielu językach wymowa bardzo podobna, np.: po łacinie i francusku soja, po angielsku soj. Do Europy i USA trafiław XVIII wieku. Wszędzie, gdzie rozpoczynano uprawę, używano nasion z Chin. Firma Solida Food powstała25 lat temu i od początku jest mocno związana z soją.
TO-FU – CENNY SKŁADNIK DIETY
Soja należy do roślin, które mają wiele zastosowań. Z jej nasionwytwarza się bardzo dużo różnego rodzaju artykułów spożywczych,m.in. tofu, które jest najbardziej znanym produktem sojowymna świecie. Wynalazł je Liu An w Chinach w roku 164 n.e.Początkowo było po prostu smacznym jedzeniem, spożywałje każdy, niezależnie od pochodzenia i pozycji społecznej,począwszy od zwykłych robotników, a skończywszyna samym cesarzu. Kiedyś kierowano się głównie smakiemi nie zdawano sobie sprawy z jej wysokich wartości odżywczych.Dziś coraz więcej osób wie, że tofu jest doskonałym substytutemmięsa ze względu na zbliżony do niego skład aminokwasowy.Jest ono doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcegodla wegetarian i wegan. Tradycyjna produkcja odbywasię w manufakturach. W Chinach wytwarzacz tofu traktowanyjest jak zawód (jeden z 73 klasycznych zawodów, obok m.in.stolarza, czy murarza).
Z TRADYCYJNEJ KUCHNI AZJATYCKIEJ DO MIĘDZYNARODOWEJ
Najczęściej konsumenci poznają i próbują dań zawierającychtofu w restauracji. Później gotują sami w domu. Ze względuna rosnące tempo życia i związany z tym brak czasu, rozwijasię przemysł związany z półproduktami zawierającymi soję,ułatwiającymi szybkie przygotowanie smacznego i wartościowegoposiłku samemu. Jednocześnie, oprócz klasycznego tofu,na rynku obecnych jest dużo tradycyjnych wyrobów z soi, m.in.napój sojowy, sos sojowy, kiełki sojowe, tofu wędzone, a takżeinnych, związanych z typową kuchnią europejską, m.in. parówkisojowe, kotlety, czy pasztety.
SOLIDA FOOD
Solida Food została założona jako firma państwowa,która początkowo produkowała kiełki i tofu. Inwestorem byłomiasto Shen Zhen. Pierwsza siedziba firmy, w tym pomieszczenieprodukcyjne, mieściła się w Sulejówku, powierzchnia firmywynosiła wtedy niecałe 200 m². W roku 1997 celem dalszegorozwoju firma została sprywatyzowana i przeniesiona do Mysiadła,gdzie znajduje się do dzisiaj. W 2007 roku do nazwyfirmy został dodany człon „Food”, aby wyróżnić, że produkcjadotyczy branży spożywczej. Zarząd spółki nieustannie inwestujew rozwój technologii i rozbudowuje park maszynowy. W planachjest budowa nowego zakładu. W 2015 roku został kupionyteren pod inwestycję w miejscowości Urzut niedaleko Nadarzynana południu Warszawy. Wartości, którymi się kierujemyto: oryginalność, wysoka jakość oraz przystępna cena. Oryginalnośćoznacza dla nas produkcję wg tradycyjnej chińskiej recepturyze względu na stosowaną technologię oraz cechy gotowegowyrobu (gramatura, konsystencja, twardość, brak okaryw produkcie). Korzystamy z najlepszych surowców, współpracujemyz SGGW, nie stosujemy żadnych konserwantów, a naszeprodukty cechują się m.in. wysoką zawartością wapnia i magnezu.W ostatnich pięciu latach obserwujemy wyraźny wzrost zainteresowaniazdrowym odżywianiem. Cywilizacja chińska istniejeod 5000 lat. Chiny są rejonem zróżnicowanym geograficznie,co przekłada się na różnorodność płodów rolnych i w konsekwencjibogactwo produktów spożywczych. Zdrowe żywieniejest tam codziennością. Kolejnym etapem rozwojuSolidy Food jest import produktów z tego kraju. Sąto m.in. kasztany jadalne, herbaty, różnego rodzaju nasionaoraz ekologiczne sosy sojowe bez glutaminianu sodu. Naszsos marki Pearl River Bridge jest sosem produkowanym tradycyjniepoprzez fermentację. Naturalna fermentacja wymagaczasu, dlatego większość dostępnych sosów jest wytwarzanachemicznie, żeby przyspieszyć czas produkcji. Jednakże pewnychrzeczy nie da się przyspieszyć nie tracąc pewnych wartości,jak ma to miejsce, chociażby w przypadku win.
Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.