Octy - rodzaje, właściwości, działanie, zastosowanie
NikitaKażdy "ocet żywy" działa korzystnie na nasze jelita. W occie żywym znajdują się bakterie, które pomagają utrzymywać zdrową florę bakteryjną w naszych jelitach. Ponadto ocet żywy ma włściwości surowca, z którego został zrobiony.
Poniżej bogata lista octów kwiatowych, ziołowych, owocowych, z dzikich roślin i mieszanych.
Dodatkowo znajdziesz informacje o ich właściwościach i zastosowaniu zarówno dietetycznym jak i kosmetycznym. A co najważniejsze w tabeli są podlinkowane przepisy na konkretne octy. Taki ocet możesz wykonać sam w domu.
|
KWIATOWE |
WŁAŚCIWOŚCI/DZIAŁANIE |
ZASTOSOWANIE |
|
1 |
kwiat mniszka |
wspiera pracę wątroby, wspomaga odporność |
do picia z wodą, do sałatek |
|
2 |
||||
3 |
kwiat bzu lilaka |
wspiera pracę wątroby, wspomaga odporność |
do picia z wodą, do sałatek |
|
4 |
kwiaty bzu czarnego |
odporność, przeciwgorączkowo (małe dzieci) |
do picia z wodą, do sałatek |
|
5 |
kwiat bzu czarnego, płatki róży |
przeciwgorączkowo, tonizująco |
do picia z wodą, do sałatek |
|
6 |
||||
7 |
płatki róży, lawenda |
odmładzająco, tonizująco |
do picia z wodą, do sałatek, kosmetycznie (tonik) |
|
8 |
|
|||
9 |
kwiat głogu |
wzmacnia serce |
do picia z wodą, do sałatek |
|
10 |
aksamitka |
przeciwdepresyjne, podnosi nastrój |
do picia z wodą, do sałatek |
|
11 |
kwiat nasturcji |
silnie trawiennie, żółciotwórczo i żółciopędnie, odkażająco na drogi moczowe, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, hamuje łojotok i łupież, doskonały do cery trądzikowej |
świetny dodatek do dań wymagających zakwaszenia, a także do marynat i dressingów, do sałatek, po rozcieńczeniu (1 łyżka na szklankę wody) może służyć jako tonik do cery trądzikowej, w zapaleniu gardła do płukania, przy łupieżu do płukania włosów, przywraca blask włosom |
|
|
ZIOŁOWE |
WŁAŚCIWOŚCI/DZIAŁANIE |
ZASTOSOWANIE |
|
1 |
tymianek |
drogi oddechowe, covid, działanie przeciwgorączkowe, poprawia oddychanie |
do picia z wodą, do sałatek, do marynat |
|
2 |
natka pietruszki |
drogi moczowe, poprawia pracę nerek |
do picia z wodą, do sałatek, do marynat |
|
3 |
lubczyk
|
działanie moczopędne i wspomagające w chorobach układu moczowego, od stuleci cieszy się opinią naturalnego afrodyzjaku, "rosołowe" zioło |
do picia z wodą, do sałatek, do marynat, zup i sosów |
|
4 |
szałwia
|
odkażające, przeciwbakteryjne, przeziębienie, zmniejsza potliwość, do płukania ust, dezodorant, moczenia stóp |
do picia z wodą, do sałatek, do marynat, do płukania jamy ustnej, tonik, do płukania włosów |
|
5 |
majeranek |
przeziębienie, trawienie, drogi oddechowe, katar |
do picia z wodą, do sałatek, do marynat, do płukania jamy ustnej |
|
6 |
przeziębienie, przeciwbakteryjne i antywirusowe, uśmierza ból głowy i nerwobóle |
|||
7 |
ogórecznik, estragon |
na pracę nerek |
do picia z wodą, do sałatek, do marynat, do przetworów |
|
8 |
melisa
|
uspokajające, melisa przyniesie ukojenie w bólu głowy, a nawet w bólach migrenowych, korzystnie wpływa na procesy trawienne, łagodzi mdłości podczas ciąży, może być stosowana jako składnik płukanki do przetłuszczających się włosów |
do picia z wodą, do sałatek, do płukania włosów, do przetworów
|
|
9 |
melisa z kombuchą
|
uspokajające, melisa przyniesie ukojenie w bólu głowy, a nawet w bólach migrenowych, korzystnie wpływa na procesy trawienne, łagodzi mdłości podczas ciąży, może być stosowana jako składnik płukanki do przetłuszczających się włosów |
do picia z wodą, do sałatek
|
|
10 |
melisa, geranium, werbena |
uspokajające, pomocny przy migrenie, bólach zatok, bezsenności |
do picia z wodą, do sałatek |
|
11 |
przeciwzapalne, przeciwwirusowe, covid, nieżyt górnych dróg oddechowych |
|||
|
OWOCOWE |
WŁAŚCIWOŚCI/DZIAŁANIE |
ZASTOSOWANIE |
|
1 |
truskawka
|
działanie moczopędne, krwiotwórcze i mogą oczyszczać krew., gasi pragnienie, pomaga na ból gardła i chrypkę, źródło potasu, walor smakowy i zapachowy |
do dań z buraków i pomidorów, do picia z wodą (pyszna lemoniada), do sałatek |
|
2 |
poziomka |
źródło potasu i usuwa kwas moczowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
3 |
czereśnia |
usuwa kwas moczowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
4 |
czereśnia z ogonkami |
odchudzający i na dnę moczanową, usuwa kwas moczowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
5 |
malina |
obniża gorączkę, podnosi odporność |
do picia z wodą, do sałatek |
|
6 |
czerwona porzeczka |
odporność, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
7 |
czarna porzeczka |
infekcjach górnych dróg oddechowych, zawiera flawonoidy, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
8 |
śliwka |
reguluje trawienie, przy zatwardzeniach, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek, świetny do barszczu |
|
9 |
wiśnia |
wiśnie wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, usuwa kwas moczowy, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek, świetny do barszczu |
|
10 |
gruszka |
wzmacnia jelita, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
11 |
pigwa
|
poprawia odporność organizmu, oczyszcza przewód pokarmowy, ma działanie przeciwzapalne, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek
|
|
12 |
|
|||
13 |
winogrona jasne (winny) |
pozytywny wpływ na układ krążenia, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
14 |
winogrona ciemne
|
zawierają flawonoidy, które unieszkodliwiają wolne rodniki, pozytywny wpływ na układ krążenia i odporność, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek
|
|
15 |
aronia |
obniża ciśnienie, wspomaga odporność |
do picia z wodą, do sałatek |
|
15 |
pomarańczowy na soku z pomarańczy bio |
walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
16 |
jabłko (papierówka, antonówka, inne gatunki, robione 4 różnymi metodami) |
działanie przeciwbakteryjne, obniża poziom glukozy we krwi, wpływa korzystnie na układ krążenia i może pomagać w odchudzaniu- wspomaga metabolizm, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek
|
|
|
DZIKIE ROŚLINY |
WŁAŚCIWOŚCI/DZIAŁANIE |
ZASTOSOWANIE |
|
1 |
podagrycznik
|
Ocet z podagrycznika możemy stosować jako kurację wspomagającą przy bólach stawów (dna moczanowa).Podagrycznik pomaga usuwać sole kwasu moczowego, które gromadzą się w stawach i powodują bóle. |
do picia z wodą
|
|
2 |
bluszczyk kurdybanek - przepis
|
stosowany w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, pomaga walczyć z niestrawnością, poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii. (pobudza wydzielanie soków trawiennych) |
do picia z wodą, do zup, sosów, sałatek i marynat (posmak pieprzowy)
|
|
3 |
wrotycz
|
antybakteryjne, przeciwpasożytnicze, okłady przy stłuczeniach, zwichnięciach, reumatyzmie oraz bólach stawów |
wszawica, oprysk na rośliny przeciw szkodnikom |
|
4 |
dziurawiec |
trawienie, przeciwdepresyjnie |
do picia z wodą |
|
5 |
nawłoć |
nerki, drogi moczowe |
do picia z wodą |
|
6 |
czerwona koniczyna |
menopauza, zaburzenia menstruacyjne |
do picia z wodą |
|
|
MIESZANE owocowo-kwiatowo-ziołowe |
WŁAŚCIWOŚCI/DZIAŁANIE |
ZASTOSOWANIE |
|
1 |
truskawka, melisa, mięta, tymianek, geranium, płatki róży |
walor smakowy i zapachowy
|
do picia z wodą, do sałatek
|
|
2 |
truskawka, kwiat bzu czarnego
|
działanie moczopędne, krwiotwórcze i mogą oczyszczać krew., gasi pragnienie, pomaga na ból gardła i chrypkę, źródło potasu, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek
|
|
3 |
poziomka, truskawka, czereśnia, lawenda, bazylia |
walor smakowy i zapachowy
|
do picia z wodą, do sałatek
|
|
4 |
malina, bazylia |
obniża gorączkę, podnosi odporność, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
5 |
malina, płatki róży |
obniża gorączkę, podnosi odporność, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
6 |
malina, pigwa, imbir, kurkuma, geranium, miód |
wzmacniająco, przeziębienie, walor smakowy i zapachowy
|
do picia z wodą, do sałatek
|
|
7 |
malina, aronia, imbir, geranium, kombucha |
walor smakowy i zapachowy
|
do picia z wodą, do sałatek
|
|
8 |
aronia, jabłko, liść wiśni |
nadciśnienie, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
9 |
śliwka, tymianek, goździki, cynamon, imbir, trawa cytrynowa |
walor smakowy i zapachowy
|
do picia z wodą, do sałatek
|
|
10 |
jabłko, melisa, geranium, miód, kombucha |
walor smakowy i zapachowy
|
do picia z wodą, do sałatek
|
|
11 |
ocet na odporność i wzmocnienie: jabłko, imbir, kurkuma, trawa cytrynowa, miód |
ma silne działanie przeciwzapalne, ,rozgrzewające, usuwa nadmiar śluzów z organizmu, regeneruje wątrobę, wzmacnia odporność organizmu, walor smakowy i zapachowy
|
do picia z wodą, do sałatek
|
|
12 |
ocet na odporność i wzmocnienie: geranium, kurkuma, imbir, jabłko, miód |
wzmacniający, na przeziębienie i odporność, walor smakowy i zapachowy
|
do picia z wodą, do sałatek
|
|
13 |
jabłko, pokrzywa, aksamitka
|
właściwości moczopędne, wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego, równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek
|
|
14 |
jabłko, mięta, melisa, geranium, aksamitka |
walor smakowy i zapachowy
|
do picia z wodą, do sałatek |
|
15 |
jabłko, aksamitka, geranium |
walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
16 |
antonówka, płatki róży |
walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
17 |
antonówka, owoc dzikiej róży |
walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
18 |
jabłko, nagietek |
walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
19 |
jabłko, jarzębina
|
antybakteryjne i przeciwzapalne, właściwości moczopędne i przeczyszczające, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek
|
|
20 |
jabłko, nawłoć
|
ściągająco, przeciwzapalnie, uszczelniająco na naczynia krwionośne, moczopędnie, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek
|
|
21 |
nawłoć, jabłko, płatki róży |
nerki, drogi moczowe, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
22 |
oregano kubańskie (mięta), jabłko, geranium |
walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
23 |
głóg, jabłko, miód |
wspomaga pracę serca i krążenie krwi, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
24 |
wspomaga pracę serca i krążenie krwi, walor smakowy i zapachowy |
|||
25 |
melisa, głóg, pigwa, jabłko |
kojący, wzmacniający serce, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
26 |
pigwa (ogryzki po syropie), płatki róży ucierane, jabłko |
walor smakowy i zapachowy
|
do picia z wodą, do sałatek
|
|
27 |
dynia, jabłko, goździki |
walor smakowy i zapachowy |
do sałatek, sals, chutney'ów, musztard, do picia z wodą |
|
28 |
płatki róży, pomarańcza, cytryna (po winie) |
walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
29 |
jabłko, malina, melisa, mięta, mirabelka |
walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek |
|
30 |
świąteczny (jabłko, trawa cytrynowa, winogron, cynamon, goździki) |
walor smakowy i zapachowy
|
do picia z wodą, do sałatek
|
|
31 |
jabłkowy na kombuczy
|
działanie przeciwbakteryjne, obniża poziom glukozy we krwi, wpływa korzystnie na układ krążenia i może pomagać w odchudzaniu, walor smakowy i zapachowy |
do picia z wodą, do sałatek
|
|
|
MIESZANE wytrawne -ziołowo - warzywne |
WŁAŚCIWOŚCI/DZIAŁANIE |
ZASTOSOWANIE |
|
1 |
||||
2 |
pomidor, bazylia, czosnek, chili, jabłko |
walor smakowy i zapachowy
|
do sałatek, marynat, zup i sosów |
|
3 |
buraczkowy z mnóstwem ziół |
walor smakowy i zapachowy |
do sałatek, marynat, zup i sosów |
|
4 |
oregano, bazylia, lubczyk, seler, laur, ogórecznik, czosnek, estragon |
walor smakowy i zapachowy
|
do sałatek, marynat, zup i sosów, do przetworów
|
|
5 |
natka pietruszki, czosnek, ogórecznik, por, lubczyk, hyzop |
walor smakowy i zapachowy
|
do sałatek, marynat, zup i sosów, do przetworów
|
|
6 |
cząber, lubczyk, natka pietruszki, bazylia, czosnek, chilli, cebula, kolendra |
walor smakowy i zapachowy
|
do sałatek, marynat, zup i sosów, do przetworów
|
|
7 |
ogórecznik, koper, lubczyk, laur, oregano, estragon |
walor smakowy i zapachowy
|
do sałatek, marynat, zup i sosów, do przetworów
|
|
8 |
koper, ogórecznik, czosnek, chrzan, estragon |
walor smakowy i zapachowy
|
do sałatek, marynat, zup i sosów, do przetworów
|
|
9 |
lubczyk, por, seler, szczypiorek, czosnek |
walor smakowy i zapachowy
|
do sałatek, marynat, zup i sosów, do przetworów
|
|
10 |
ogórecznik, estragon - przepis
|
|||
11 |
natka pietruszki, koper, szałwia, estragon,tymianek, oregano, por, pomidor, czosnek |
walor smakowy i zapachowy
|
do sałatek, marynat, zup i sosów
|
|
12 |
cebulowy |
walor smakowy i zapachowy, ten ocet wymaga dłuższego czasu, szlachetnieje z czasem i jest coraz lepszy |
do sałatek, marynat, zup i sosów |
|
13 |
warzywny (marchewka, pasternak, jarmuż, koper włoski, por, seler liście, natka pietruszki, koper, oregano, lubczyk, czosnek, papryka) |
walor smakowy i zapachowy, ten ocet wymaga dłuższego czasu, szlachetnieje z czasem i jest coraz lepszy
|
do sałatek, marynat, zup i sosów
|
|
14 |
|
|||
|
POZOSTAŁE |
WŁAŚCIWOŚCI/DZIAŁANIE |
ZASTOSOWANIE |
|
1 |
||||
2 |
"choinkowy" z igieł świerkowych z miodem |
odporność, kaszel |
do picia z wodą |
|
3 |
Wszystkich rodzajów octów które tu znajdziecie jest 98.
UWAGA!!!
Konsultacja zielarska ze wspaniałą osobą
Justyną Pargieła
"Dziczejemy"
(Zielarz - fitoterapeuta-naturoterapeuta)
https://dziczejemy.pl/o-nas/
https://www.facebook.com/JustynaPargiela/
Tak się prezentują niektóre z opisanych powyżej octów, kolor mówi sam za siebie. Zdrowie zamknięte w buteleczce, stosować 1 łyżkę dziennie w napoju lub z wodą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.