Ocet na wzmocnienie serca i oczyszczenie krwi
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Nikitajesien24, Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
daktyle ekologiczne bio planet - 1/4 słoika
słój dowolnej wielkości, lniana ściereczka i gumka
Dodatkowe informacje:
Głóg poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja (koi nasz układ nerwowy i krwionośny). Od dawna głóg polecany jest przez medycynę ludową, szczególnie w leczeniu dolegliwości takich jak biegunki, zaburzenia pracy pęcherzyka żółciowego, astma, bezsenność. Właściwości głogu doceniła też medycyna chińska, polecając tę roślinę osobom z problemami trawiennymi, hiperlipidemią czy zaburzeniami krążenia.Daktyle mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu (chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, poprawiają profil lipidowy (cholesterolu), a co za tym idzie - zapobiegają miażdżycy), złagodzą objawy menopauzy i pomogą uporać się z zaparciami. Ponadto daktyle posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe (dzięki zawartości naturalnych salicylanów, które działają jak aspiryna, jednak w przeciwieństwie do niej nie podrażniają żołądka).
Miód również wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki.
Sposób przygotowania:
Daktyle razem z głogiem przełożyć do słoja do połowy wysokości.
W letniej wodzie rozpuścić miód, wlać do słoja z głogiem i daktylami do 3/4 wysokości. Przykryć lnianą ściereczką i zabezpieczyć gumką.
Przez około 2-3 tygodnie mieszać drewnianą wyparzoną łyżką (na początku 2 razy dziennie, później wystarczy raz). Jak owoce nie będą już wypływać do góry i opadną na dno, odstawić jeszcze na 2-3 tygodnie i już nie mieszać.
Ocet z głogu i daktyli na miodzie ma za zadanie podnieść jakość krwi i wzmocnić serce.
Pijemy go z wodą -1 łyżeczka do 1 łyki na szklankę wody od 1 do 3 razy dziennie (np. rano na czczo, przed obiadem i wieczorem przed snem).
Oczywiście możemy go również dodawać do sałatek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.