Ocet z pędów sosny po syropie zero waste
NikitaRodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
przegotowana woda - 1,5 litra
słój o pojemności 3 l
Sposób przygotowania:
Wodę mieszamy z cukrem w proporcji 4 łyżki cukru na 1 l wody i ostudzonym płynem zalewamy pędy sosny do wysokości 3/4 słoja.
Przykrywamy ściereczką lnianą, gazą (kilka warstw) lub ręczniczkiem papierowym i zabezpieczam gumką. Odstawiamy na około 4 tygodnie, codziennie (1-2 razy) dokładnie mieszamy czystą wyparzoną łyżką drewnianą.
Potem zlewamy do buteleczek. Ocet będzie już gotowy do spożycia, ale im dłużej będzie stał tym będzie lepszy, będzie nadal dojrzewał.
Ocet ma bardzo długi termin przydatności. Przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Ocet jest aromatyczny, pyszny i zdrowy.
Można go używać do sałatek, do picia z wodą (ma właściwości takie jak syrop z pędów sosny) i do doprawiania różnych dań np. do pesto.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.