Ocet żywy hyzop z jabłkiem
NikitaRodzaj posiłku: napoje, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
jabłka eko kilka
słój, ściereczka lniana i gumka
Dodatkowe informacje:
Jest to ocet „żywy”, niepasteryzowany, może być naturalnie mętny. To naturalny probiotyk pozytywnie wpływający na florę bakteryjną naszych jelit. Dodatkowo ocet zrobiony w procesie naturalnej fermentacji ma właściwości surowca, z którego został zrobiony (tu z hyzopu). Picie łyżki takiego żywego octu rozpuszczonego w szklance wody może przynieść wiele korzyści.Ocet nie ma terminu przydatności, wręcz im starszy tym lepszy.
Sposób przygotowania:
Lecznicze właściwości hyzopu lekarskiego były znane już w starożytności. M.in. Galen i Hipokrates zalecali stosowanie hyzopu przy chorobach układu oddechowego. Hyzop był naturalnym lekiem do zwalczania kaszlu, zapalenia oskrzeli, czy bólu gardła.
Hyzop lekarski to wieloletnia bylina. Rośnie w Afryce Północnej, Azji Zachodniej, Europie Środkowej i Południowej. Występuje również w Ameryce Północnej.
Ja swoją bylinkę mam z nasion. Kupiłam mieszankę ziół i mam już 2 letnią krzewinkę. W Polsce jest on mało popularny, ale uważam, że warto ją posadzić we własnym ogrodzie i wykorzystywać. Używać świeżych ziół, suszyć na herbatki, przyprawę, robić octy i nalewki. Samo zdrowie.
Świeże ziele należy opłukać, osuszyć i rozdrobnić.
Włożyć do słoika, wypełniając go surowcem do połowy , dodać kilka pokrojonych jabłek (niekoniecznie, możemy zrobić również ocet z samego hyzopu). Przygotować roztwór wody z cukrem (4 łyżki cukru na 1 l wody) i ostudzoną zalewą zalać zioła do 3/4 wysokości słoja. Jeżeli mamy matkę octową możemy dodać (niekoniecznie, bez niej też ocet się zrobi).
Przykryć słój lnianą ściereczką lub ręczniczkiem papierowym i zabezpieczyć gumką. Przez 3 tygodnie 2 razy dziennie mieszać drewnianą wyparzoną łyżką. Po około 3 tygodniach surowiec opadnie na dno.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.