Ocet z bluszczyka kurdybanka
NikitaRodzaj posiłku: napoje, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
cukier 4 łyżki na 1 litr wody
Dodatkowe informacje:
Bluszczyk kurdybanek to zioło pnące się po ziemi. Z tego względu określa się go bluszczykiem ziemnym. Kurdybanek ma niebieskie kwiaty i okrągłe pofałdowane liście.Bluszczyk kurdybanek jest ziołem regulującym przemianę materii i wspomagającym procesy usuwania ksenobiotyków i szkodliwych oraz zbędnych produktów przemiany materii z ustroju, oczyszcza wątrobę.. Działa moczopędnie i rozkurczowo. Ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny ropnej i śluzowej z dróg oddechowych.
Źródło: rozanski.li/572/bluszczyk-kurdybanek-glechoma-hederacea-l-raz-jeszcze
Sposób przygotowania:
½ słoja wypełniamy rozdrobnionym bluszczykiem kurdybankiem.
Przygotowujemy roztwór na 1 l przegotowanej wody dodajemy 4 łyżki cukru i dokładnie mieszamy, studzimy.
Przykrywamy lnianą ściereczką lub ręczniczkiem papierowym i ściągamy gumką.
Odstawiamy na min. 3 tygodnie, codziennie (1-2 razy) dokładnie mieszamy czystą wyparzoną łyżką drewnianą.
Jak surowiec opadnie już na dno, można jeszcze bez mieszania zostawić na 2-3 tygodnie (bez zakręcania) .
Jest to ocet "żywy". Zawiera żywe kultury bakterii. W occie może się zrobić się galaretkowaty krążek, czyli matka octowa. Ocet nie ma terminu przydatności, wręcz im starszy tym lepszy.
Właściwości octu żywego:
-to naturalny probiotyk pozytywnie wpływający na florę bakteryjną naszych jelit. Picie łyżki takiego żywego octu rozpuszczonego w szklance wody może przynieść wiele korzyści. Oprócz tego ocet żywy ma właściwości surowca, z którego jest zrobiony.
-możemy go używać do sałat, marynat czy doprawiania zup czy sosów (ma posmak pieprzowy)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.