Ocet z ogórecznika i estragonu
NikitaRodzaj posiłku: sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
Estragon -
Woda
Słój, ściereczka lniana lub gaza, gumka
Dodatkowe informacje:
Takie połączenie robiłam pierwszy raz, ale ocet wyszedł doskonały. Nastawiłam kolejny raz, teraz wiekszą ilość. Pachnie cudownie ziolowo, ale i orzeźwiająco. Połączenie ogórecznika z estragonem to świetny duet.Ogórecznik lekarski ma smak podobny do ogórka.
Ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i moczopędne. Działa też uspokajająco.Ogórecznik obniża ponadto poziom złego cholesterolu LDL, tym samym eliminując ryzyko wystąpienia miażdżycy. Obniża też ciśnienie.
Sposób przygotowania:
Przykrywamy lnianą ściereczką, gazą lub ręcznikiem papierowym i zabezpieczamy gumką, aby meszki nie powłaziły.
Przez 3 tygodnie codziennie mieszamy drewnianą wyparzoną łyżką, najlepiej dwa razy dziennie.
Ocet możemy zlać, albo zostawić jeszcze 2-3 tygodnie, przykryć gazą i już nie mieszać. Powinna zrobić się matka octowa na powierzchni. Następnie zlać do butelek, matkę octową możemy włożyć do następnego octu (znacznie przyspieszy proces fermentacji). Używać do sałatek warzywnych,konserwowania ogórków, a także do picia z wodą. Im ocet starszy tym lepszy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.