Ocet lawendowy dla zdrowia i urody
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): francuska, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
woda - 750 ml
cukier - 3 łyżki
ściereczka lniana, gumka
Sposób przygotowania:
Przez 2-3 tygodnie mieszać drewnianą wyparzoną łyżką. Jak lawenda opadnie na dno i nie będzie już wypływała, zostawić w spokoju na 3-4 tygodnie. Po tym czasie możemy ocet przecedzić i zlać do butelek.
Ocet pięknie pachnie, ma zastosowanie kulinarne i kosmetyczne.
Kulinarnie: napój dla zdrowia ( 1 łyżkę octu wymieszać ze szklanką wody mineralnej, pobudzi ślinianki i soki trawienne), orzeźwiający drink (1-2 łyżki octu wymieszać ze szklanką wody, dodać ulubione owoce lub świeże zioła oraz lód, ugasi pragnienie w upalne dni), w połączeniu z dobrym olejem da niepowtarzalny smak sałatek, sosów i ciepłych potraw, do marynowania mięs, ryb oraz warzyw.
Kosmetycznie:
-odświeżający tonik do twarzy, działa ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo (jedną łyżkę octu lawendowego rozrabiamy w szklance przegotowanej/mineralnej wody)
-kompres ze schłodzonego octu jest niezastąpiony przy siniakach, stłuczeniach, opuchliznach.
-ma kojące właściwości po ukąszeniach owadów
-relaksujący dodatek do kąpieli
-do płukania włosów
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.