Ocet z geranium
NikitaRodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: miody
Składniki:
woda - 1 litr
cukier (opcjonalnie miód) - 4 łyżki
gaza
Dodatkowe informacje:
Ocet ten pięknie pachnie, dzięki olejkom eterycznym zawartym w geranium. Możemy go używać do sałatek owocowych , do sosu do sałaty. Można też pić 1 łyżeczka octu na 1/2 -1 szklanka wody.Sposób przygotowania:
Przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą (kilka warstw, bo mogą przejść meszki) i ściągamy gumką.
Odstawiamy na min. 3 tygodnie, codziennie (1-2 razy) dokładnie mieszamy czystą wyparzoną łyżką drewnianą (lub plastykową).
Jak surowiec opadnie już na dno, można jeszcze bez mieszania zostawić na 3 tygodnie (bez zakręcania) i potem dopiero zlać. Można też zlać już po 3 tygodniach. Ocet ma bardzo długi termin przydatności. Przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.