Ocet grzybowy z ziołami
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: grzyby
Składniki:
liście laurowe świeże lub suszone - 3-4 szt.
czosnek kilka ząbków
pieprz i ziele angielskie po kilka ziarenek
majeranek świeży kilka gałązek
estragon świeży kilka gałązek
koper włoski świeży lub zwykły kilka listków
szałwia lekarska świeża kilka listków
trawa cytrynowa świeża kawałek
lubczyk kilka listków
jabłko eko - 1 szt.
geranium kilka listków
cukier - 7 łyżek
słój 2l, ściereczka lniana, gumka
woda - 1,5 litra
Sposób przygotowania:
Najlepiej użyć tu świeżych ekologicznych ziół (ja mam swoje), jeżeli nie mamy świeżych to można dać suszone dobrej jakości. Zioła możemy wybrać wg własnych upodobań i inwencji twórczej. Ja lubię tu oprócz ziół, dodać kilka listków geranium i trawę cytrynową, nadają świeżości.
Wrzucić pokrojone jabłko i przyprawy. Wodę rozmieszać z cukrem i letnią zalać słój z grzybami i ziołami do wysokości 3/4.
Ocet ten wymaga długiego czasu dojrzewania (coś jak nalewki, im starszy tym lepszy), najlepiej zrobić, schować i zapomnieć o nim na kilka lat:), a przynajmniej na rok. Warto uzbroić się w cierpliwość.
Ocet nadaje się do przyprawiania zup, sosów, marynat. Polecam:)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.