Ocet żurawinowy z nutą różaną
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
pigwa - 3 szt.
płatki róży ucierane z cukrem - 3-4 łyżki
słój o pojemności 2 l
cukier - 5 łyżek
ściereczka lniana, gumka
Dodatkowe informacje:
Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka.Medycyna ludowa zaleca stosowanie żurawiny w przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatycznych, na problemy z pęcherzem, w przypadku osłabienia pracy żołądka, jelit i trzustki, a także na awitaminozę i przemęczenie.
Sposób przygotowania:
Przecedzić przez sito i zlać do butelek. Pijemy go z wodą -1 łyżeczka do 1 łyżki na szklankę wody od 1 do 3 razy dziennie (np. rano na czczo, przed obiadem i wieczorem przed snem). Oczywiście możemy go również dodawać do sałatek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.