Ocet z zielonych orzechów po syropie zero waste
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
Dodatkowe informacje:
Ocet z zielonych orzechów wykorzystujemy przy problemach z żołądkiem, czyli wszelkich niestrawnościach, zatruciach i biegunkach.Ma on też działanie działanie bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze oraz odtruwające.
Łyżeczkę octu rozpuścić w szklance wody i wypić.
W przypadku kuracji przeciwko pasożytom stosować przez tydzień do dwóch tygodni.
Sposób przygotowania:
Włożyłam je do dużego słoja, napelniając do połowy.
Przykryłam lnianą ściereczką i zabezpieczylam gumką.
Odstawiłam na 3 tygodnie, codziennie (1-2 razy) dokładnie mieszaszalam czystą wyparzoną łyżką drewnianą.
Jak orzechy opadły już na dno, przecedziłam je. Część octu zlałam do butelki do użytku. Resztę znowu przykryłam do dalszego dojrzewania na 2 tygodnie. Ocet ma bardzo długi termin przydatności. Przechowujemy w temperaturze pokojowej. Ma dzialanie lecznicze i charakterystyczny zapach i smak zielonych orzechów. Dla mnie jest bardzo smaczny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.