Cudowny ocet z płatków róży
NikitaRodzaj posiłku: napoje, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
Duży słój
Dodatkowe informacje:
Ocet z płatków róży to mój ulubiony ocet, ma piękny kolor, cudownie pachnie i smakuje.Oprócz celów kulinarnych ma zastosowanie kosmetyczne- można zrobić tonik do twarzy- ocet należy rozcięczyć z przegotowaną wodą (proporcje zależą od rodzaju naszej cery, cera tłusta może być nawet pół na pół, cera sucha 1 część octu na 5 wody, musimy wypróbować co nam najbardziej odpowiada).
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować i dodać cukier, 4 łyżki na litr wody. Ostudzić.
Po 3 tygodniach, jak płatki róży już opadną, możemy przecedzić je i zlać ocet do butelek.
Możemy też jeszcze przelać do czystego słoja , przykryć gazą i zostawić do dojrzewania na 2-3 tygodnie i dopiero wtedy zlać do butelek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.