Przyprawy - w jakich daniach najlepiej się sprawdzają - część II
Magdalena Nagler - foodmaniaW poprzedniej części „Przewodnika po świecie przypraw” przybliżyliśmy Wam poszczególne przyprawy, tj. ich skład, pochodzenie, czy smak. W kolejnej części naszego artykułu chcielibyśmy pochylić się nad ich zastosowaniem, czyli odpowiemy na pytanie: „Z czym to się je?”
Podpowiemy w jakich potrawach dane przyprawy najlepiej wykorzystywać, które z nich używać zimą, bo mają działanie rozgrzewające a które z latem aby ulżyć naszym zmaganiom z upałem. Przyprawy, to nie tylko aromatyczny składnik naszej diety, to również lek, który w niektórych przypadkach trzeba używać z rozsądkiem.
Poniżej przedstawiamy zastosowanie poszczególnych przypraw w daniach oraz ich połączenie z niektórymi produktami spożywczymi.
ANYŻ |
BAZYLIA |
GORCZYCA |
GOŹDZIKI |
Słodkie chleby Wołowina, cielęcina Kompoty Wypieki (pierniki) |
Dania z pomidorami Sałatki Zupy wieprzowina, baranina |
Marynaty Wędliny Musztarda Surówki |
Wina, likiery Marynowane owoce Kompoty, grzane napoje
|
Nasza propozycja: Zapiekane naleśniki orzechowo- piernikowe |
Nasza propozycja: Cukiniowy makaron z piersią z kurczaka w lekkim sosie pomidorowym |
Nasza propozycja: |
Nasza propozycja: |
WANILIA |
CYNAMON |
KURKUMA |
IMBIR |
Czekolady, lody Puddingi, ciasta Desery, kremy Koktajle, kawa |
Szarlotka, ciasta orzechowe Herbata, poncz Jagnięcina, ryż |
Ryż, makarony Warzywa Sosy, zupy Owoce morza, ryby |
Ciasteczka, chleby Kompoty, likiery Ziemniaki, fasola Drób, jajka |
Nasza propozycja: Bakaliowe ciastka z waniliowym kremem i malinami |
Nasza propozycja: |
Nasza propozycja: |
Nasza propozycja: |
PAPRYKA |
CZARNUSZKA |
CURRY |
MISO |
Gulasze, leczo Dania meksykańskie Drób, wołowina Zapiekanki, sosy |
Chleby, ciasta Zupy, kanapki Bigos Warzywa |
Potrawy mięsne Ryby Ryż Sosy |
Tofu Ryby, mięso Zupy, Warzywa Sosy, marynaty |
Nasza propozycja: |
Nasza propozycja: |
Nasza propozycja: |
Nasza propozycja: |
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI |
MAJERANEK |
ASAFOETIDA |
KOLENDRA |
Twarożek śniadaniowy Pesto, sałatki Mięsa, pasztety Zupy, sosy |
Biały barszcz, żurek Pieczone mięsa Pasztety Potrawy z grzybów |
Dania wegetariańskie Ryby Marynaty |
Potrawy mięsne Sałatki, zupy Pasztety Sosy, marynaty |
Nasza propozycja: |
Nasza propozycja: |
Nasza propozycja: |
Nasza propozycja: |
KMINEK |
WASABI |
KARDAMON |
GAŁKA MUSZKATOŁOWA |
Chleby Kapusta Ziemniaki Mięso |
Sushi Ryby Mięsa Pasty, farsze |
Ciasta Puddingi Likiery Kawa |
Puddingi, lody Dynia, Jabłka Pasztety Pieczone mięsa |
Nasza propozycja: |
Nasza propozycja: |
Nasza propozycja: |
Nasza propozycja: |
Rada!
Pamiętajcie, że odpowiednie przechowywanie przypraw jest bardzo ważne, ponieważ bardzo łatwo tracą one swoje właściwości, zapachy, smaki, aromaty. Najlepszym rozwiązaniem będzie schowanie ich w szczelnych pojemnikach, mogą to być słoiczki, bądź drewniane pojemniki. Należy umieszczać je w chłodnych, ciemnych miejscach. Świeże zioła można również zamrozić w szczelnych woreczkach lub opakowaniach.
Uwaga! Drewno chłonie aromaty, zatem chowajmy zawsze te same przyprawy do wybranych pojemników drewnianych!
Najczęściej stosowaną przyprawą przez nas w kuchni jest sól. Rzeczywiście nada charakteru każdej potrawie, jednak jej nadmiar w codziennej diecie nie jest zdrowy. Więcej na temat soli możecie przeczytać w artykule „Kolorowe oblicza soli”.
Mnogość dostępnych przypraw daje możliwość zastąpienia soli innymi dodatkami. Proponujemy zatem stosować ją w minimalnych ilościach oraz używać przyprawy, które mogą stanowić jej zamienniki, między innymi:
*chili w proszku- nada charakteru i ostrości każdej potrawie; jej obecność w daniach sprawia, że sól jest zbędna;
*zioła- każde danie z ich zastosowaniem będzie przepełnione aromatami oraz słodko- pikantnymi nutami smakowymi;
*czosnek- nada potrawie wyrazistości, można go łączyć z wieloma składnikami (bardzo popularny w kuchni polskiej);
*gałka muszkatołowa -mielona gałka w połączeniu ze szczyptą pieprzy nada delikatnej pikanterii zupom, czy sosom i idealnie zastąpi spore ilości soli zazwyczaj dodawane do tego typu potraw;
*imbir- dzięki ostremu, nieco cytrusowemu smakowi sprawdzi się w daniach przygotowanych na bazie smażonych warzyw, brak soli na pewno nie będzie w nich wyczuwalny;
*ocet, cytryna- te kwaśne dodatki w połączeniu np. ziołami, bądź ostrymi przyprawami stworzą niebanalny smak, który nie będzie wymagał ani grama soli!
Ciekawostka!
Przyprawy oddziałują nie tylko na nasze doznania smakowe. Wiele z nich jest uznana za naturalne afrodyzjaki! Przygotowując romantyczną kolację sięgnijcie po anyż, szafran, kardamon, wanilię, czy cynamon. Zarówno ich smak, jak i aromat pobudzą wszystkie zmysły.
Przyprawy oprócz kuchni mają również swoje ważne miejsce w medycynie. Możemy je podzielić na dwie kategorie: przyprawy rozgrzewające (polecane w zimie) oraz przyprawy wychładzające (polecane latem). Podział ten odgrywa kluczową rolę w medycynie chińskiej, która głównie opiera się na odpowiednim przyrządzaniu potraw, przez co wskazuje ścieżkę do zdrowia.
PRZYPRAWY ROZGRZEWAJĄCE:
Zaliczamy do nich m.in.: anyż, bazylia, kardamon, goździki, imbir, czarny pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia.
Przykład dania rozgrzewającego: Krem z batatów z masłem migdałowym, chilli i kolendrą
PRZYPRAWY WYCHŁADZAJĄCE:
Zaliczamy do nich m.in.: sól, estragon, miso.
Przykład dania wychładzającego: Lekka sałatka warzywna z fetą i i cytrynowym dressingiem
Każda z tych przypraw może stać się składnikiem domowego lekarstwa na wiele dolegliwości.
Niestrawność
Imbirowa herbatka na niestrawność- do szklanki wrzątku wrzucić łyżeczkę startego imbiru i odczekać 10 minut, następnie odcedzić i wypić. Imbir pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo.
Wzdęcia/Zaparcia
Napar z kopru włoskiego i kminku- łyżeczkę tej mieszanki zalać szklanką wrzątku, zaparzyć przez około 3 minuty i odcedzić. Najlepiej pić na 20- 30 minut przed posiłkiem. Koper włoski i kminek zapobiegają gromadzeniu się gazów w układzie pokarmowym.
Napój przeciw wzdęciom- pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 5 łyżek soku z cytryny, ewentualnie do posłodzenia szczypta stewi, list wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, pić 4 razy dziennie po 250ml napoju (przed każdym podaniem dokładnie wymieszać przyprawy, które opadają na dno).
Przeziębienie
Herbata korzenna- do zaparzonej herbaty dodać łyżeczkę przypraw korzennych: gałki muszkatołowej, kardamonu, cynamonu. Po przestygnięciu dodać łyżeczkę miodu i łyżeczkę soku z cytryny. Taki sam napój można przygotować również na bazie ciepłego mleka, zamiast herbaty. Składniki tego napoju działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, wykazują działanie antyseptyczne.
Nadciśnienie
Sok pomidorowy z dodatkami- Do szklanki soku pomidorowego wmieszać szczyptę rozmarynu, czarnuszki i posiekane pół ząbka czosnku. Sok pomidorowy obfituje w potas, który wypłukują leki moczopędne przyjmowane przez osoby z nadciśnieniem. Zaś czosnek, podobnie, jak czarnuszka obniża ciśnienie krwi.
Problemy z cerą i włosami
Napar z czarnuszki- 1 łyżkę zmielonych nasion czarnuszki zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 20 minut, po czym odcedzić. Ewentualnie można osłodzić odrobiną miodu. Czarnuszka działa kojąco na skórę głowy lecząc łupież spowodowany stanem zapalnym skóry. Pomaga również w zapalnych stanach skórnych o podłożu bakteryjnym (np. Trądzik), ponieważ działa przeciwbakteryjnie.
Zachęcamy Was do umiejętnego włączenia, jak największej ilości przypraw do Waszej codziennej diety. Urozmaicą smak każdego dania, przez co jedzenie stanie się bardziej ciekawe! Przy okazji mogą również znacznie przyczynić do dobrej kondycji naszego organizmu!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.