Wieprzowina Vindaloo
DagooshyaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: mięso, cytrusy, wieprzowina
Składniki:
duża cebula - 1 szt.
olej - 1 łyżka
bulion warzywny lub drobiowy - 1 szklanka
gorczyca - 2 łyżki
kmin rzymski - 1 łyżka
cynamon - 1 i 1/2 łyżeczki
wino ryżowe lub ocet winny - 5 łyżek
sól - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżeczka
mielona kurkuma - 2 łyżeczki
goździki - 5 szt.
mielony kardamon - 1 łyżeczka
imbir - 2 cm
duży czosnek - 3 ząbki
małe suszone papryczki chilli - 3 szt.
suszona mięta - 1 łyżeczka
połówki brzoskwini z puszki - 4 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Nazwa potrawy z języka portugalskiego i przypisywana jest głównie do długo duszonych potraw z winem i dużą zawartością czosnku. W przeszłości potrawę dusiło się na winie czerwonym, jednak z biegiem czasu zostało ono zastąpione winem ryżowym lub białym octem winnym. Danie można podać z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan i owocowym chutney'em lub sambalem. Można również kupić gotową pastę Vindaloo i postępować wg wskazówek, ale nic nie zastąpi tej robionej własnoręcznie :)Sposób przygotowania:
1 papryczkę chilli, cynamon, wino lub ocet, sól, cukier, pieprz, kurkumę, goździki i kardamon, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.