Leczo w słoiku
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): węgierska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, grzyby, drób, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
papryka czerwona - 10 szt.
papryka zielona - 8 szt.
cukinia - 5 szt.
cebula duża - 2 szt.
czosnek - 3-5 ząbki
kiełbaska (opcjonalnie) - 3 szt.
pierś z kurczaka (opcjonalnie) - 1 szt.
mała ostra papryczka - 1 szt.
sól do smaku
papryka ostra do smaku
papryka słodka do smaku
imbir mielony (opcjonalnie) do smaku
bazylia (opcjonalnie) do smaku
tymianek (opcjonalnie) do smaku
oregano (opcjonalnie) do smaku
masło ghee (olej lub oliwa) trochę
passata pomidorowa - 1 litr
słoiki - 5 - 6 szt.
Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na cztery części, jeśli są malutkie mogą być całe, jeśli duże można podzielić na 8 części.
Cebulę kroimy w kostkę.
Cukinię obieramy jeśli skórka nie jest zbyt ładna, ale przy małych cukiniach skórkę zostawiamy. Cukinię kroimy w talarki lub w kostkę.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Słoiki i pokrywki myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Wieczka dodatkowo możemy przetrzeć spirytusem. Zabije wszelkie bakterie:)
Do garnka (wysokiego) wkładamy ściereczkę kuchenną albo ręcznik papierowy, wkładamy słoiki i zalewamy gorącą wodą do wysokości 3 cm poniżej wieczka najniższego słoika (najlepiej gdy słoiki są jednakowej wysokości). Ustawiamy mały ogień i doprowadzamy do wrzenia. Od chwili zagotowania gotujemy słoiki ok 15 - 20 min. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.