Azjatyckie bułeczki BAO
FAMILYRodzaj posiłku: danie główne, śniadanie
Kuchnia (region): chińska, japońska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, drożdże, pszenica
Składniki:
ciepła woda 160 g
cukier 5 g
drożdże instant 3 g
kolendry lub szczypiorku
sól, pieprz
olej ok. 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Jest to porcja dla 3-4 osób.
Do kubka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier, drożdże.
Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy podrośnięte drożdże.
Mieszamy i zagniatamy 7-8 minut na gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podrośnie ponownie krótko wyrobić i uformować prostokąt o grubości ok.2 -3 mm.
Ciasto skropić olejem, rozsmarować, posypać solą , pieprzem i natką.
Jedną 1/3 ciasta nałożyć do środka, potem drugą.
Powstały wąski prostokąt lekko spryskać olejem i pokroić w ok.3 cm paski.
Dwa paski nakładamy na siebie i wzdłuż dociskamy je patyczkiem lub pałką.
Zdejmujemy pałkę a pasek lekko rozciągamy wzdłuż.
Potem pasek składamy na pół w środek wkładamy pałeczkę a ciasto skręcamy 2 razy.
Pasek ciasta ustawiamy pionowo i za pomocą pałki dociskamy ciasto od stołu.
Powstała nam bułeczka.
Zagotować wodę w parowniku.
Bułki przekładamy do parownika razem z papierem i parujemy od 3 do 5 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.