• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniIwona KuczerPrzepisy

Wybierz szefa kuchni:

Zobacz:
Wszystkie (288)
Przeglądasz:
Przepisy (269)
Zobacz:
Artykuły (19)
Zobacz:
Polubione (106)
Zobacz:
Komentarze (104)
zobacz polubione zobacz komentarze

Iwona Kuczer

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem
dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy."
Autor: Anthelme Brillat-Savarin

Otrzymano:
Zobacz:
Wszystkie (288)
Przeglądasz:
Przepisy (269)
Zobacz:
Artykuły (19)
Zobacz:
Polubione (106)
Zobacz:
Komentarze (104)
Pesto z pieczoną papryką

Pesto z pieczoną papryką

8
Egzotyczna dynia

Egzotyczna dynia

8
Wegańskie spaghetti

Wegańskie spaghetti

9
Klopsiki wołowe

Klopsiki wołowe

6
Faszerowane patisony

Faszerowane patisony

6
Faszerowana dynia

Faszerowana dynia

8
Rosół tradycyjny

Rosół tradycyjny

6
Chrupiące ziarna

Chrupiące ziarna

8
Rosół z pieczonej kaczki

Rosół z pieczonej kaczki

8
Wiosenna przystawka

Wiosenna przystawka

7
Burrata z bazylią i jarmużowymi mikroliśćmi

Burrata z bazylią i jarmużowymi mikroliśćmi

6
Sałatka z indykiem

Sałatka z indykiem

7
Kiszone gruszki

Kiszone gruszki

9
Indyk z soczewicą w sosie śmietankowym

Indyk z soczewicą w sosie śmietankowym

8
Naleśniki z grzybami

Naleśniki z grzybami

11
Sałatka z jackfruitem

Sałatka z jackfruitem

9
Smażone kanie w zalewie

Smażone kanie w zalewie

11
Potrawka z drobiowych żołądków

Potrawka z drobiowych żołądków

12
Domowa przyprawa warzywna

Domowa przyprawa warzywna

11
Naleśniki z grzybowym nadzieniem

Naleśniki z grzybowym nadzieniem

10
Kurczak z pędami bambusa

Kurczak z pędami bambusa

9
Sałatka ze szpinakiem, burakiem i brzoskwinią

Sałatka ze szpinakiem, burakiem i brzoskwinią

8
Makaron z kałamarnicą

Makaron z kałamarnicą

8
Makaron z warzywami i krewetkami

Makaron z warzywami i krewetkami

10
Sałatka z grillowaną brzoskwinią

Sałatka z grillowaną brzoskwinią

9
Pierożki z mięsem na sposób azjatycki

Pierożki z mięsem na sposób azjatycki

13
Indyjskie leczo

Indyjskie leczo

11
Makaron z sosem brokułowym

Makaron z sosem brokułowym

10
Zakwas żytni

Zakwas żytni

5
Chleb razowy - Tatterowiec

Chleb razowy - Tatterowiec

13
Foccacia z rozmarynem

Foccacia z rozmarynem

8
Smażony ser z tapenadą z oliwek

Smażony ser z tapenadą z oliwek

6
Wegańskie ciastka czekoladowe

Wegańskie ciastka czekoladowe

6
Trójkąty po meksykańsku

Trójkąty po meksykańsku

8
Wegański sos karmelowy

Wegański sos karmelowy

11
Bezglutenowy chleb gryczany + przepis na zakwas

Bezglutenowy chleb gryczany + przepis na zakwas

11
Pasta z awokado

Pasta z awokado

8
Makaron cukiniowy z pieczarkami

Makaron cukiniowy z pieczarkami

9
Sól grzybowa

Sól grzybowa

8
Oliwa chilli

Oliwa chilli

8
Pigwówka

Pigwówka

9
Deser z tapioki

Deser z tapioki

7
Śniadaniowe muffiny z truskawkami, jabłkami i migdałami

Śniadaniowe muffiny z truskawkami, jabłkami i migdałami

7
Zupa dyniowa z grzybami

Zupa dyniowa z grzybami

9
Tofu słodko-kwaśne

Tofu słodko-kwaśne

7
Lekkie spring rolls

Lekkie spring rolls

10
Pomarańczowe babeczki z czekoladą i pistacjami

Pomarańczowe babeczki z czekoladą i pistacjami

10
Konfitura dyniowa

Konfitura dyniowa

11
Rosół na sposób azjatycki

Rosół na sposób azjatycki

9
Sałatka z kiszonymi cytrynami

Sałatka z kiszonymi cytrynami

8
Kiszone cytryny

Kiszone cytryny

11
Pizza z grzybami leśnymi

Pizza z grzybami leśnymi

10
Bezglutenowe pierogi z kapustą

Bezglutenowe pierogi z kapustą

11
Bezglutenowe pierniczki

Bezglutenowe pierniczki

9
Pieczone warzywa z ciecierzycą

Pieczone warzywa z ciecierzycą

11
Brownie z kalafiorem

Brownie z kalafiorem

9
Grzybowa z pęczakiem

Grzybowa z pęczakiem

10
Pizze serowe

Pizze serowe

8
Krążki ryżowe w czekoladzie

Krążki ryżowe w czekoladzie

8
Sałatka warzywna z burakiem

Sałatka warzywna z burakiem

9
Kasztanowe naleśniki z karmelizowaną nektarynką

Kasztanowe naleśniki z karmelizowaną nektarynką

8
Pasta z bobu

Pasta z bobu

7
Smoothie migdałowe z mango

Smoothie migdałowe z mango

8
Najprostszy sernik jogurtowy na zimno

Najprostszy sernik jogurtowy na zimno

12
Pieczone kokosowe morele z jogurtem

Pieczone kokosowe morele z jogurtem

9
Makaron z sosem cukiniowym

Makaron z sosem cukiniowym

8
Orzeźwiający napój ogórkowy

Orzeźwiający napój ogórkowy

9
Wytrawne babeczki

Wytrawne babeczki

12
Makaron ryżowy z krewetkami

Makaron ryżowy z krewetkami

11
Makaron z groszku z jogurtowym sosem

Makaron z groszku z jogurtowym sosem

12
Błyskawiczne ciastka z płatkami kasztanowymi

Błyskawiczne ciastka z płatkami kasztanowymi

11
Zupa miso z makaronem konjac

Zupa miso z makaronem konjac

12
Smażone tofu z sezamem i makaronem gryczanym

Smażone tofu z sezamem i makaronem gryczanym

7
Nadziewane placki chlebowe

Nadziewane placki chlebowe

10
Sałatka na ciepło z makaronem jaglanym

Sałatka na ciepło z makaronem jaglanym

14
Delikatny pasztet drobiowy

Delikatny pasztet drobiowy

13
Chrupkie pieczywo z nasionami konopii

Chrupkie pieczywo z nasionami konopii

11
Tarty z buraczkami

Tarty z buraczkami

9
Zupa pomidorowo-grzybowa

Zupa pomidorowo-grzybowa

10
Foccacia z pomidorami i rozmarynem

Foccacia z pomidorami i rozmarynem

11
Pasztet z królika

Pasztet z królika

9
Pomarańczowe babeczki z makiem

Pomarańczowe babeczki z makiem

10
Ciasto daktylowe

Ciasto daktylowe

14
Sałatka na ciepło z pieczonym kalafiorem

Sałatka na ciepło z pieczonym kalafiorem

11
Chleb żytni z foremki

Chleb żytni z foremki

10
Waniliowa owsianka

Waniliowa owsianka

12
Tartaletki z grzybami

Tartaletki z grzybami

13
Kompot z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców

15
Koktajl na dzień dobry

Koktajl na dzień dobry

12
Uszka bezglutenowe

Uszka bezglutenowe

12
Klasyczne leczo na zimę

Klasyczne leczo na zimę

11
Łazanki z samopszy

Łazanki z samopszy

14
Pasta z makreli

Pasta z makreli

13
Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

16
Grzybowa przyprawa

Grzybowa przyprawa

12
Jaglanka z pieczonymi śliwkami

Jaglanka z pieczonymi śliwkami

11
Śniadaniowe muffinki

Śniadaniowe muffinki

11
Bochenek z grzybami

Bochenek z grzybami

10
Dżem malinowy na zimno

Dżem malinowy na zimno

14
Zielona lazania

Zielona lazania

12
Placki z kabaczka

Placki z kabaczka

10
Kakaowa kaszka manna

Kakaowa kaszka manna

10
Shake bananowo-truskawkowy z gryką

Shake bananowo-truskawkowy z gryką

12
Pomidorówka ze świeżych pomidorów

Pomidorówka ze świeżych pomidorów

13
Konfitura agrestowo-porzeczkowa z tymiankiem

Konfitura agrestowo-porzeczkowa z tymiankiem

17
Kakaowe placki z jagodami

Kakaowe placki z jagodami

13
Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora

21
Nadziewane pizze

Nadziewane pizze

13
Kokosowy pudding chia

Kokosowy pudding chia

13
Sałatka z avokado i sardynkami

Sałatka z avokado i sardynkami

14
Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

14
Przyprawa z czarnuszką

Przyprawa z czarnuszką

16
Zapiekane muszle z łososiem

Zapiekane muszle z łososiem

16
Kotlety łososiowo-ziemniaczane

Kotlety łososiowo-ziemniaczane

14
Pieczone pierogi twarogowo-ziemniaczane

Pieczone pierogi twarogowo-ziemniaczane

12
Lody truskawkowo-waniliowe

Lody truskawkowo-waniliowe

11
Muffinki z sorgo

Muffinki z sorgo

14
Kokosowy mazurek bezglutenowy

Kokosowy mazurek bezglutenowy

19
Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

17
Naleśniki podwójnie kasztanowe

Naleśniki podwójnie kasztanowe

15
Gofry z płaskurki

Gofry z płaskurki

13
Zapiekanka bakłażanowa

Zapiekanka bakłażanowa

14
Risotto z fenkułem

Risotto z fenkułem

13
Sałatka z buraczkami i komosą

Sałatka z buraczkami i komosą

11
Placki z algami i kapustą

Placki z algami i kapustą

13
Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

16
Zimowa herbata pomarańczowo-waniliowa

Zimowa herbata pomarańczowo-waniliowa

10
Makaron z okruszkami i orzeszkami piniowymi

Makaron z okruszkami i orzeszkami piniowymi

13
Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli

10
Makaron z kremowym kurczakiem

Makaron z kremowym kurczakiem

12
Ciastka orzechowe z nadzieniem kakaowym

Ciastka orzechowe z nadzieniem kakaowym

10
Makaron z miso i pieczarkami

Makaron z miso i pieczarkami

13
Chleb dyniowy ze śliwkami

Chleb dyniowy ze śliwkami

14
Najprostsza zupa dyniowa

Najprostsza zupa dyniowa

15
Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto dyniowe z jabłkami

10
Placki dyniowo-twarogowe

Placki dyniowo-twarogowe

11
Granola z wiśniami

Granola z wiśniami

8
Mus mirabelkowy z wanilią

Mus mirabelkowy z wanilią

11
Sałatka cukiniowa

Sałatka cukiniowa

12
Kukurydza grillowana

Kukurydza grillowana

9
Sałatka z grillowanej cukini

Sałatka z grillowanej cukini

11
Sałatka pomidorowa z pesto

Sałatka pomidorowa z pesto

11
Kompot rabarbarowo-imbirowy

Kompot rabarbarowo-imbirowy

9
Bigos warzywny

Bigos warzywny

14
Bułki lekko razowe

Bułki lekko razowe

10
Omlet z bobem

Omlet z bobem

12
Koktajl truskawkowo-gryczany

Koktajl truskawkowo-gryczany

10
Truskawki pod kruszonką

Truskawki pod kruszonką

13
Chrupiące krążki kalmarów

Chrupiące krążki kalmarów

15
Sezamowe szparagi

Sezamowe szparagi

13
Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

14
Śledzie miodowe z oliwkami i kaparami

Śledzie miodowe z oliwkami i kaparami

14
Twarogowe placuszki

Twarogowe placuszki

15
Brownie kasztanowe

Brownie kasztanowe

45
Bułeczki pomarańczowo-różane

Bułeczki pomarańczowo-różane

14
Orzechowe blondi

Orzechowe blondi

14
Jajko sadzone ze szpinakiem i pieczarkami

Jajko sadzone ze szpinakiem i pieczarkami

14
Kokosowa jaglanka

Kokosowa jaglanka

13
Kremowy budyń kokosowy

Kremowy budyń kokosowy

9
Ciasteczka francuskie z gruszkami

Ciasteczka francuskie z gruszkami

14
Zapiekane naleśniki

Zapiekane naleśniki

17
Śledzie w curry

Śledzie w curry

11
Czekoladki z orzechami

Czekoladki z orzechami

13
Placki z dorsza po tajsku

Placki z dorsza po tajsku

15
Prażone migdały na ostro

Prażone migdały na ostro

13
Tiramisu gruszkowe

Tiramisu gruszkowe

15
Błyskawiczne ciasto bananowe

Błyskawiczne ciasto bananowe

13
Wegańskie ciasteczka kukurydziane

Wegańskie ciasteczka kukurydziane

12
Dżem pomarańczowy

Dżem pomarańczowy

15
Twarogowe rogaliki

Twarogowe rogaliki

17
Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki

12
Sałatka warzywna na zimę

Sałatka warzywna na zimę

13
Sałatka z białej rzodkwi - świetna do grillowanych potraw

Sałatka z białej rzodkwi - świetna do grillowanych potraw

11
Kurczak pieczony z warzywami

Kurczak pieczony z warzywami

12
Energetyczna zielona herbata

Energetyczna zielona herbata

12
Grillowana (wędzona) papryka - przyprawa

Grillowana (wędzona) papryka - przyprawa

13
Ziemniaczane kulki

Ziemniaczane kulki

18
Kruche ciasto wiśniowe

Kruche ciasto wiśniowe

12
Placki cukiniowo-ziemniaczane

Placki cukiniowo-ziemniaczane

15
Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

14
Grillowany bakłażan w pomidorach

Grillowany bakłażan w pomidorach

15
Smażone mięsne pierożki

Smażone mięsne pierożki

13
Bezglutenowe serniczki z jagodami

Bezglutenowe serniczki z jagodami

11
Zielone risotto

Zielone risotto

15
Pieczone młode ziemniaki z patelni

Pieczone młode ziemniaki z patelni

14
Aksamitny koktajl wiosenny

Aksamitny koktajl wiosenny

18
Kruche kokosowe ciastka

Kruche kokosowe ciastka

14
Sałatka z kiszonej kapusty

Sałatka z kiszonej kapusty

13
Naleśniki na słodko - najlepsze na świecie ;-)

Naleśniki na słodko - najlepsze na świecie ;-)

12
Ryba curry

Ryba curry

14
Pizza z gruszką

Pizza z gruszką

13
Duszona brukselka

Duszona brukselka

10
Rybny paprykarz

Rybny paprykarz

12
Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

9
Błyskawiczne pączki z serka

Błyskawiczne pączki z serka

15
Migdałowy jabłecznik

Migdałowy jabłecznik

14
Sajgonki po polsku

Sajgonki po polsku

14
Wegańska owsianka z jabłkiem

Wegańska owsianka z jabłkiem

10
Kruche paluszki migdałowe

Kruche paluszki migdałowe

15
Pasztet drobiowy z figami i kasztanami jadalnymi

Pasztet drobiowy z figami i kasztanami jadalnymi

10
Ciasto  Delicja

Ciasto Delicja

12
Świąteczne ciasteczka

Świąteczne ciasteczka

11
Ajwar na zimę

Ajwar na zimę

10
Konfitura jagodowa z wanilią i agarem

Konfitura jagodowa z wanilią i agarem

16
Sałatka z fenkuła

Sałatka z fenkuła

12
Makaron wakame z grzybami

Makaron wakame z grzybami

14
Czekoladowe powidła śliwkowe

Czekoladowe powidła śliwkowe

13
Lody mango jogurtowe - najprostsze

Lody mango jogurtowe - najprostsze

11
Pieczone pomidorki koktajlowe

Pieczone pomidorki koktajlowe

17
Boczniaki w tempurze

Boczniaki w tempurze

13
Ciasto piernikowe z gruszkami

Ciasto piernikowe z gruszkami

13
Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

16
Sałatka z jeżynami

Sałatka z jeżynami

11
Dżem morelowo-pomarańczowy

Dżem morelowo-pomarańczowy

12
Kokosowy kurczak w zielonym curry

Kokosowy kurczak w zielonym curry

14
Jagodzianki, ciasto drożdżowe  z jagodami

Jagodzianki, ciasto drożdżowe z jagodami

17
Pesto z bobu

Pesto z bobu

12
Jogurtowy deser owocowy

Jogurtowy deser owocowy

10
Szaszłyki chilli z kurczaka

Szaszłyki chilli z kurczaka

11
Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

12
Truskawkowa fantazja

Truskawkowa fantazja

15
Sałatka z pieczonej papryki

Sałatka z pieczonej papryki

24
Potrawka z tofu

Potrawka z tofu

14
Szybkie strączkowe danie jednogarnkowe

Szybkie strączkowe danie jednogarnkowe

13
Sałatka z białej rzodkwi

Sałatka z białej rzodkwi

12
Ryba w chrupiącej kukurydzianej panierce

Ryba w chrupiącej kukurydzianej panierce

14
Delikatne pulpeciki z indyka

Delikatne pulpeciki z indyka

12
Kawior z bakłażana i papryki pieczonej

Kawior z bakłażana i papryki pieczonej

12
Kotlet rybno-jaglany

Kotlet rybno-jaglany

18
Czarna fasola po kubańsku

Czarna fasola po kubańsku

11
Pizza ze szpinakiem

Pizza ze szpinakiem

22
Czekolada z jagodami goji

Czekolada z jagodami goji

21
Pasta z czarnej fasoli

Pasta z czarnej fasoli

18
Muffinki migdałowo-jagodowe

Muffinki migdałowo-jagodowe

16
Paszteciki francuskie po włosku

Paszteciki francuskie po włosku

15
Bananowe racuszki

Bananowe racuszki

12
Szpinakowa sałatka z granatem

Szpinakowa sałatka z granatem

15
Migdałowe naleśniki

Migdałowe naleśniki

22
Słoneczna kanapka

Słoneczna kanapka

34
Zupa z warzyw z bulgurem

Zupa z warzyw z bulgurem

11
Tatar śledziowy

Tatar śledziowy

16
Makaron z łososiem

Makaron z łososiem

16
Warzywna zupa miso

Warzywna zupa miso

12
Sałatka a'la nicejska z łososiem

Sałatka a'la nicejska z łososiem

13
Łosoś wędzony w woku

Łosoś wędzony w woku

19
Szybki murzynek piernikowy

Szybki murzynek piernikowy

13
Pasztet z dzika

Pasztet z dzika

10
Kurczak z orzechami nerkowca

Kurczak z orzechami nerkowca

14
Żeberka w pomidorach

Żeberka w pomidorach

11
Tartaletki z kozim serem

Tartaletki z kozim serem

12
Wieprzowina z kiełkami

Wieprzowina z kiełkami

12
Sałatka z orzechami nerkowca

Sałatka z orzechami nerkowca

14
Pasta z wędzonego pstrąga

Pasta z wędzonego pstrąga

16
Gryczane placki z grzybami

Gryczane placki z grzybami

16
Włoska sałatka z szynką i mozzarellą

Włoska sałatka z szynką i mozzarellą

9
Azjatycka sałatka z ogórkiem

Azjatycka sałatka z ogórkiem

13
Placki z cukinii

Placki z cukinii

13
Risotto warzywne z shiitake

Risotto warzywne z shiitake

14
Chińska sałatka curry

Chińska sałatka curry

30
Schab pieczony ze śliwką

Schab pieczony ze śliwką

18
Owoce pod migdałową kruszonką

Owoce pod migdałową kruszonką

13
Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami

15
Owsianka na dzień dobry

Owsianka na dzień dobry

12
Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy

Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy

11
Granola z ryżem preparowanym i chia

Granola z ryżem preparowanym i chia

12
Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

21
Dżem dyniowo-pomarańczowy

Dżem dyniowo-pomarańczowy

14
Dyniowe racuszki

Dyniowe racuszki

17
Sernik migdałowo-borówkowy

Sernik migdałowo-borówkowy

12
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).