Babeczki pomarańczowe
helixpomatiaRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Konkurs z oliwą Ghee Bio Planete
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 260 g
cukier - 100 g
jajka - 4
oliwa Ghee Bio Planete - 120 ml
pomarańcze - 2 szt.
skórka starta z dwóch pomarańczy
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda - 1/2 łyżeczki
Składniki na krem
sok z cytryny - 20 ml
cukier - 30 g
jajka - 2 szt.
żółtko - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
skórka starta z pomarańczy - 1 szt.
serek mascarpone - 200 g
śmietanka 36% - 150 ml
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę razem z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Pomarańcze dokładnie umyć, usunąć skórkę wraz z albedo (biała część znajdująca się tuż pod skórką), a następnie wyfiletować, czyli wyciąć wszystkie cząstki znajdujące się pomiędzy białymi błonkami. Z części, która pozostaje po filetowaniu wycisnąć sok. Miąższ i sok z pomarańczy zmiksować, za pomocą blendera, na gładko.
Mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. Mąkę wymieszać z cukrem. Do niewielkiego rondelka wlać sok z pomarańczy i cytryny, wsypać cukier z mąką, wymieszać. Dodać jajka, żółtko i skórkę startą z pomarańczy, wymieszać. Całość zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze dwie minuty. Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni kremu. Schłodzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.