
Ciasteczka orzechowe z nutellą

Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
miękkie masło 2 pełne łyżki
nutella 1/2 szklanki (ok. 120 g)
cukier 110 g
kakao 1 łyżka
mleko 5 łyżek
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
drobno posiekane orzechy
pestki słonecznika 1 1/3 szklanki (ok.150 g)
cukier puder ok. 1/3 szklanki ( do obtoczenia )
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą.
Miękkie masło ubić z cukrem i nutellą.
Dodać jajko, mleko, kakao i kawę chwilę ubijać.
Partiami dodawać mąkę, najlepiej mieszać już łyżką i pod koniec wsypać 3/4 szklanki orzechów. Dobrze wymieszać.
Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 5-8 godzin.
Po tym czasie z ciasta formujemy kuki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtaczamy w posiekanych orzechach potem w cukrze pudrze.
Jak chcecie ciasteczka mniej słodkie możecie pominąć etap obtaczania w pudrze, też są dobre.
A ewentualnie pudrem można posypać po upieczeniu.
Ciastka przełożyć na blaszkę z papierem i bardzo delikatnie spłaszczyć.
Piec w 175 C przez 15 minut.
Ciastka po upieczeniu są dość miękkie ale tak ma być.
Po chwili robią się kruche na zewnątrz.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.