Krokiety warzywne z mąki teff i quinoa
Zuzanna WiśniewskaRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
MĄKA Z QUINOA - 1 szklanka
MLEKO - 1 szklanka
JAJA - DO NALEŚNIKÓW - 5 szt.
JAJA - DO PANIERKI - 2 szt.
BUŁKA TARTA trochę
PIECZARKI - 400 - 500 g
PAPRYKA CZERWONA - 1 szt.
PAPRYKA ŻÓŁTA - 1 szt.
CEBULA CZERWONA - 1 szt.
CEBULA BIAŁA - 1 szt.
KETCHUP LUB PASSATA POMIDOROWA - 3-5 łyżki
NATKA PIETRUSZKI (opcjonalnie) trochę
SÓL - 1 szczypta
PIEPRZ - 1 szczypta
OLEJ (do smażenia) trochę
Dodatkowe informacje:
Naleśniki z mąki teff i mąki z quinoa można podawać też z innymi dodatkami i farszami, nawet na słodko. Jest to pyszne urozmaicenie tradycyjnych naleśników dla dzieci.Sposób przygotowania:
W dużej misce łączymy ze sobą 5 jajek i mleko, przesiewamy przez sitko obie mąki i dodajemy do masy jajecznej ubijając na gładką, płynną masę. Doprawiamy szczyptą soli.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy cienkie naleśniki.
Kroimy w drobną kostkę wszystkie papryki, cebulę, a na tarce o grubych oczkach ucieramy uprzednio obrane pieczarki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju dusimy wszystkie warzywa, opcjonalnie możemy dodać garść natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy 3-5 łyżek ketchupu lub passaty pomidorowej, aby związać ze sobą wszystko w jedną masę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.