Wegański domek z piernika
Zuzanna WiśniewskaRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
mąka ryżowa - 1 szklanka
skrobia kukurydziana - 1/2 szklanki
len brązowy (siemię lniane) - 2 łyżki
woda - 1/2 szklanki
masło shee - 6 łyżek
karob - 2 łyżeczki
przyprawa do piernika z cynamonem cejlońskim bezglutenowa Bio Vegan - 3 łyżeczki
Aquafaba (zalewa po ciecierzycy) z puszki - 6 łyżek
cukier puder trzcinowy - 350 g
sok wyciśnięty z cytryny - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
W małym rondelku zagotuj ½ szkl. wody , dodaj siemię i gotuj na wolnym ogniu 3-4 minuty. Do drugiego rondelka przełóż masło shee, syrop, karob i przyprawę, podgrzej. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
Do osobnej miski wsyp obie mąki i skrobię, dodaj przygotowaną wcześniej, ostudzoną masę, wymieszaj.
Do miski dodaj aquafabę, sok z cytryny i połowę przygotowanego cukru pudru. Miksuj na najniższych obrotach, następnie zwiększaj tempo ucierania. Reguluj konsystencję lukru poprzez dodawanie kolejnych porcji cukru pudru aż do uzyskania zadowalającej masy (nie może być zbyt rzadki, uzyskaj konsystencję podobną do pasty do zębów).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.