Postna wegańska grzybowa
Zuzanna WiśniewskaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: grzyby
Składniki:
woda - 4-5 litra
marchew - 3 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler mały kawałek
natka pietruszki - 1/2 pęku
por - 20 cm
seler naciowy - 2=3 szt.
cebula - 1 szt.
obrane ziemniaki - 1/2 kg
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
imbir suszony lub kłącze 1 - 2 cm
kurkuma suszona lub kłącze 1 cm
mleczko kokosowe do gotowania (opcjonalnie) trochę
Dodatkowe informacje:
Warzywa w zupie grzybowej nabierają burego koloru, aby kolor warzyw na talerzu był ładniejszy, możemy je ugotować oddzielnie i połączyć wywary warzywny i grzybowy na końcu. Możemy również zupę zmiksować, pamiętajmy aby wyciągnąć wcześniej ziele angielskie i liść laurowy, czosnek i zieleninę.Zupę polecam na Wigilię, można ją ugotować dzień wcześniej, a aromaty grzybów wspaniale przenikną do zupy. Zamiast ziemniaków można użyć makaronu bezglutenowego lub łazanki. Gotując makaron w zupie będziemy mieli naturalny zagęszczacz.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.