Zielony humus
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sosy
Kuchnia (region): arabska, międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: sezam, cytrusy
Składniki:
awokado razem z pestką - 1 szt.
sok świeżo wyciśnięty z cytryny - 2-3 łyżki
tahini - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
czosnek - 1 ząbek
sól - 1/2-1 łyżeczki
natka pietruszki posiekana - 3 łyżki
kolendra świeża posiekana - 3 łyżki
Dodatkowe informacje:
Pestka z awokado jest jak najbardziej jadalna i bardzo zdrowa. Szkoda, że zazwyczaj ją wyrzucamy, zamiast ją wykorzystać.Pestka awokado zawiera przeciwutleniacza, flawonoidy, polifenole (porównywalne do tych zawartych w zielonej herbacie). Zawiera też kilka razy więcej błonnika niż miąższ, a także kwas foliowy, luteinę oraz witaminy A i E.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.