Vitaquell - Dlaczego warto sięgnąć po ekologiczną margarynę?
gotujwstylueko.plDlaczego warto sięgnąć po ekologiczną margarynę?
Vitaquell to rodzinna, niezależna marka specjalizująca się w produkcji olejów i margaryn. Firma została założona w 1922 roku jednak jej historia jest znacznie dłuższa i sięga XVIII wieku, kiedy rodzina Pfestorfów była właścicielem olejarni we wschodnich Niemczech. W 1922 roku w Hamburgu została założona fabryka margaryny, a cztery lata później rodzina Fauserów przyłączyła się do firmy i związała się z nią na długo. Obie rodziny połączyło małżeństwo, kiedy w 1955 roku Brigitte Fauser i Karl-Walter Pfestorf wzięli ślub, a następnie – razem z synem Hermanem (obecnym dyrektorem firmy) – skutecznie wprowadzili firmę w XXI wiek.
TRADYCJA
Dzięki szerokiej wiedzy i kulturze produkcji dojrzewającej przez dekady ta tradycyjna firma z powodzeniem utrzymuje się na obecnym rynku zdrowej, naturalnej i organicznej żywności. Wraz z rozwojem idei ekologii i wzrostem oczekiwań Klientów, Vitaquell nieustannie udowadnia, że jest pionierem we wprowadzaniu licznych innowacjach produktów. Uwzględniają one pierwszą nieuwodornioną, opartą wyłącznie na roślinach margarynę z tłoczonymi na zimno olejami, takimi jak olej słonecznikowy, dzięki któremu firma zyskała miano „traiblazera” w produkcji margaryny – w dosłownym tłumaczeniu słowem tym określa się człowieka, który jako pierwszy przemierza dzikie kraje.
JAKOŚĆ I ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Poza jakością produktów gwarantowaną starannym doborem najwyższej jakości składników, uważnym procesem produkcyjnym i nowoczesnym zarządzaniem, Vitaquell również skupia się na takich aspektach jak środowisko naturalne, ochrona siedlisk czy zabezpieczanie struktury społecznej. Fair trade i odpowiedzialność wobec pracowników, klientów i partnerów, są uważane za najwyższe wartości, przekazywane z pokolenia na pokolenie.
VITAQUELL - MARGARYNY NA KAŻDĄ OKAZJĘ!
Kto potrzebuje masła, kiedy na rynku dostępna jest smaczna, bazująca na roślinach margaryna? Istnieje stereotyp mówiący, że smak margaryny nigdy nie dorówna smakowi masła, jednak od kiedy Vitaquell jest na scenie, możemy zapomnieć o tym przekonaniu. To dlatego, że roślinna margaryna ma w sobie w najczystszej formie wysokiej jakości tłoczone na zimno oleje oraz naturalnie twarde tłuszcze. Nie posiada zaś sztucznych barwników ani konserwantów. Dodatkowo każdy z produktów łatwo się rozsmarowuje, co pozwala jeszcze bardziej cieszyć się ich niezwykłym smakiem. Margaryna nadaje się także do duszenia, pieczenia czy gotowania i ma wiele zastosowań w przygotowywaniu pysznych dań.
EKOLOGICZNA MARGARYNA
W przeciwieństwie do większości margaryn dostępnych na rynku margaryna Vitaquell nie jest utwardzana (czyli przy produkcji nie zostaje uwodorniona), ani nie podlega chemicznemu procesowi transestryfikacji, dzięki czemu nie zawiera żadnych tłuszczów trans. By nadać margarynie upragnioną konsystencję, łatwą do rozsmarowania zaraz po wyjęciu z lodówki, miesza się ze sobą naturalnie twarde tłuszcze oraz tłoczone na zimno oleje. Przy produkcji nie wykorzystuje się procesów chemicznych. Vitaquell nie używa aromatów, konserwantów ani sztucznych przypraw. By nadać produktom ich niesamowity smak, używa się tylko naturalnych i ekologicznych przypraw.
VITAQUELL BEZ TŁUSZCZY TRANS
Uwodornianie jest chemicznym procesem, dzięki któremu płynne tłuszcze zmieniają się w stałe, przy pomocy katalizatora, wysokiej temperatury i ciśnienia. Podczas procesu wytwarza się duża ilość kwasów trans, które zwiększają poziom cholesterolu we krwi. Nie znajdziemy tych tłuszczów w margarynach Vitaquell, ponieważ firma nie używa uwodorniania w swoim procesie produkcji.
DLACZEGO MARGARYNY VITAQUELL NIE SĄ TRANSESTRYFIKOWANE?
Transestryfikacja jest chemiczno-fizycznym procesem zmieniającym naturalny rozkład i tworzenie kwasów tłuszczowych w cząsteczkach trójglicerydów. Tłuszcze tworzone w tym procesie mają ściśle określoną konsystencję oraz właściwości krystalizacji i topnienia. Podczas ich wytwarzania pojawiają się cząsteczki tłuszczu, które nie są naturalne. Dlatego Vitaquell nie stosuje transestryfikacji w żadnych procesach produkcyjnych. Ekologiczne roślinne margaryny Vitaquell są produkowane z użyciem ekologicznego oleju palmowego z Kolumbii i Brazylii, przy zachowaniu zasady zrównoważonego rozwoju. Wyjątkiem są margaryny Vitaquell Cocovit i Coco-Chia, które wcale nie zawierają oleju palmowego.
CO JESZCZE ZNAJDZIEMY W OFERCIE?
Wszystkie produkty marki Vitaquell są w 100% ekologiczne, bez ulepszaczy smaku i innych zbędnych dodatków. Oprócz szerokiej gamy margaryn w ofercie znajdziemy sporo wegetariańskich i wegańskich smakołyków, takich jak: ekologiczne zimnotłoczone oleje, kremy czekoladowe, orzechowe, kokosowe, pasty kanapkowe, majonezy oraz sosy. Dbałość o jakość produktów jest najwyższym priorytetem firmy. Rygorystyczny nadzór nad analizą produktów sprawuje zespół kontroli jakości Vitaquell, który do dyspozycji posiada własne, akredytowane laboratorium. Wszystkie produkty tej marki cechuje wyjątkowy i naturalny smak.
Artykuł pochodzi z kwartalnika jesień 2018 Gotuj w stylu eko.pl
fb181120
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.