Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyKAWA - ZIARENKO Z MOCĄ
KAWA - ZIARENKO Z MOCĄ
28 / 10 / 2020

KAWA - ZIARENKO Z MOCĄ

Kamila Koźniewska

Kawa od zawsze uważana była za napój wyjątkowy. Miliony ludzi na świecie rozpoczynają swój dzień od wypicia filiżanki tego aromatycznego, czarnego naparu. Ten wręcz uzależniający swoim smakiem napój  skupiała wokół siebie ludzi, będąc nieodłącznym elementem każdego spotkania towarzyskiego. Badania wykazują, iż najistotniejszym motywem spożywania kawy jest chęć dodania sobie energii, mobilizacja organizmu do działania i aktywacja procesów myślowych.

Dlaczego “kawa”?
Według jednego ze źródeł słowo “kawa” wywodzi się z etiopskiej prowincji Kaffa, gdzie w X wieku zaobserwowano, iż spożycie owoców kawowca wiąże się ze wzrostem energii i sił witalnych organizmu. Inne doniesienia wskazują na określenie tureckiego wina, czyli “qavah” lub “kahve”, co dosłownie oznacza “odpędzać sen”. Muzułmanie uważali, że kawa ma działanie podobnie pobudzające jak wino. Z powodu surowego zakazu spożycia tego alkoholu delektowali się zatem kawą, a po jakimś czasie nazwa wina ostatecznie została przeniesiona na ten popularny czarny napar.

Historia kawy
Historia kawy sięga 575 r.n.e., kiedy to na Wyżynie Abisyńskiej i Półwyspie Somalijskim pojawiły się jej pierwsze plantacje. Mieszkańcy zazdrośnie strzegli tajemnicy uprawy kawowca, nie pozwalając na wywiezienie jego nasion. Zwyczaj picia kawy zapoczątkowany został natomiast w XI wieku przez Arabów. To właśnie oni odkryli sposób na przygotowanie aromatycznego naparu z kawy. Początkowo  otrzymywano go poprzez gotowanie surowych, rozgniecionych w moździerzu ziaren. Znacznie później zaczęto ziarna prażyć wykorzystując do tego celu rozgrzane kamienie.

W połowie XV wieku kawa rozprzestrzeniła się na całe arabskie mocarstwo i dotarła również do Europy. W XVII wieku w wielu europejskich miastach zaczęły powstawać kawiarnie, w których serwowano napary z ziaren kawowca. Pierwszą z kawiarni otworzono w Wenecji (1645 r.), natomiast kolejne zaczęły pojawiać się w Marsylii, Amsterdamie, Paryżu, Hamburgu i Wiedniu.

Do Polski kawa trafiła pod koniec XVII wieku drogą lądową z Turcji lub drogą morską z Holandii. Pod koniec XIX wieku na polskich dworach do parzenia kawy zatrudniano odpowiednio przygotowane osoby - “kawiarki”, o których wspomina w “Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz.

Wygląd
Nasiona kawy pozyskuje się z drzewa kawowego, tzw. kawowca. Roślina ta posiada pojedyncze błyszczące liście, natomiast kwiaty są białe lub kremowe, zapachem przypominające kwiat jaśminu. Owoc kawowca wielkością i kształtem podobny jest do wiśni. Początkowo ma kolor zielony, a w miarę dojrzewania zmienia barwę na ciemnoczerwoną. Wewnątrz owocu znajduje się soczysty miąższ, a w nim przeważnie dwa, przylegające do siebie ziarna. Czasem zdarza się, że zamiast dwóch ziarenek wykształca się jedno większe, tzw. peaberry. Ziarna te są specjalnie wybierane, a produkowana z nich kawa jest poszukiwana i niezwykle ceniona przez smakoszy tego trunku. Peaberry powstaje wówczas, gdy drzewo kawowe nie jest w stanie dostarczyć składników odżywczych owocom rosnącym na końcach gałązek. Pojedyncze ziarno otrzymuje wszystkie składniki, dlatego też jest w nie bogatsze i bardziej aromatyczne od pozostałych.

Uprawa
Kawa  jest jednym z podstawowych produktów dystrybuowanych na całym świecie. Jej uprawa obejmuje blisko 10 milionów hektarów pól uprawnych znajdujących się w 80 państwach. Głównymi producentami kawy są Brazylia, Kolumbia, Wietnam, Indonezja i Etiopia. Największymi odbiorcami kawy w Europie są kraje skandynawskie.

Obróbka ziaren kawy
Bez procesu palenia kawa nie istniałaby w postaci, jaką wszyscy znamy. Ta najważniejsza czynność zmienia zielone ziarenko kawy w jego ostateczną postać, zarówno pod względem fizycznym jak i chemicznym oraz nadaje mu bursztynowy kolor. Palenie kawy jest bardzo trudnym procesem. Ma on bowiem wydobyć aromat kawy poprzez skomplikowane przemiany chemiczne aktywowane przez wysoką temperaturę i czas jej oddziaływania, czyli parametry dobrane odpowiednio do określonych gatunków kawy.

Gatunki kawy
Wśród gatunków kawy o znaczeniu handlowym wyróżnia się  kawę arabica (Coffea Arabica), na którą przypada ponad 60% światowej produkcji i kawę robusta (Coffea Canephora).

Arabica ma łagodny smak i prawie dwa razy niższą zawartość kofeiny niż robusta.

Uprawa robusty nie przysparza problemów, bowiem jej krzewy charakteryzują się wysoką odpornością na ataki szkodników i choroby.

Arabika, z uwagi na małą ilość kofeiny ma znacznie większe wymagania i może być uprawiana tylko wysokich partiach gór. Na jej niepowtarzalny smak i aromat ma także wpływ większa zawartość wartościowych składników w porównaniu do robusty. Zbiór owoców arabiki, tylko tych dostatecznie dojrzałych, odbywa się ręcznie. Zbiór ziaren robusty odbywa się natomiast w sposób mechaniczny.

Kwasowość kawy
Kwasowość jest smakiem naturalnym dla owoców kawy i doznanie jej obecności w naparze świadczy o dobrej jakości surowca, który został poddany procesowi palenia po to, aby zaprezentować całe spektrum interesujących smaków i aromatów. Kwasowość kawy określa zatem smak, a nie odczyn pH kawy.
Kwasowość jest odczuciem przyjemnym, pożądanym, przyjmującym różne postacie: zaczynając od klasycznej kwasowości cytrusów, przez kwasowość połączoną ze słodyczą, występującą przykładowo w ananasie, rabarbarze czy czerwonych owocach (malinach, wiśniach). Oczywiście to, na ile będzie nam odpowiadała kwasowość w kawie jest zależne od naszych indywidualnych upodobań. Zawsze jednak warto dać szansę kwasowej kawie i nauczyć się rozróżniać owocowy, soczysty napar od kwaśnej, niedobrej kawy o ostrym, kłującym smaku, pozostawiającym odczucie cierpkości.

Na poziom kwasowości kawy wpływają takie czynniki jak odmiana kawy, skład gleby, wysokość nad poziomem morza oraz wilgotność powietrza i klimat, w którym uprawiane są kawowce. Na kwasowość ma także wpływ dojrzałość owoców w momencie zbiorów czy metoda obróbki ziarna.


Właściwości i wartości odżywcze
Popularność kawy wynika nie tylko z atrakcyjnych właściwości smakowych, ale także zdrowotnych.
Z szeregu przeprowadzonych badań naukowych wynika, iż umiarkowane picie kawy jest bezpieczne, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i charakteryzuje się swoistymi właściwościami prozdrowotnymi. Zawarte w kawie składniki są odpowiedzialne za wiele korzystnych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Prawdopodobnie picie kawy może nawet zapobiegać rozwojowi niektórych rodzajów nowotworów oraz być pomocne w profilaktyce schorzeń, m.in. układu krążenia.

W kawie wykryto obecność około 700 różnych związków, z których wiele charakteryzuje się wysoką aktywnością biologiczną. W zależności od tego, czy są to ziarna surowe, palone, czy w gotowym naparze, zawartość tych substancji jest różna. Na ostateczny skład i wartość odżywczą danej kawy ma wpływ gatunek rośliny, z której pozyskiwane są owoce, a także czynniki związane z pochodzeniem (rodzaj gleby, klimat, sposób uprawy) oraz proces przetwarzania i palenia ziaren.

Najważniejszą substancją czynną odpowiedzialną za działanie kawy jest kofeina. Posiada ona właściwości stymulujące układ nerwowy oraz powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych i zwiększa przepływ krwi w organizmie. Kofeina jest bardzo szybko i prawie w całości wchłaniana z przewodu pokarmowego do układu krążenia, gdzie po godzinie osiąga maksymalne stężenie. Podwyższone stężenie utrzymuje się przez około cztery godziny. W zależności od indywidualnych uwarunkowań kofeina pobudza organizm, czasami jednak po jej spożyciu ogarnia nas senność i znużenie. Umiarkowane spożycie kofeiny przez osoby dorosłe (do 400 mg dziennie - około 5 filiżanek kawy o pojemności 150 ml każda) nie wpływa na pogorszenie stanu zdrowia, zaś jej nadmierne i długotrwałe spożycie (powyżej 500-600 mg dziennie) może prowadzić do uzależnienia i powodować nadpobudliwość, bezsenność i problemy żołądkowe. Ograniczenie spożycia kawy  zalecane jest kobietom ciężarnym i karmiącym piersią.

Innymi istotnymi składnikami kawy, które nadają jej smak i aromat jest grupa związków polifenolowych, głównie kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy. Mają one działanie przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i opóźniające rozkład witaminy C w organizmie.

W kawie znajdują się również kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, fosforowy), garbniki, sacharoza, proteiny i w niewielkich ilościach lipidy. W kawie można także znaleźć witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę) oraz związki mineralne - przede wszystkim magnez i potas.

Kaloryczność kawy czarnej, bez dodatków jest niska i wynosi 2 kcal na 100 ml naparu.

Kawa rozpuszczalna
Kawa rozpuszczalna, zwana również kawą instant lub liofilizowaną  jest wysuszonym ekstraktem kawy mielonej. Składa się prawie wyłącznie ze składników rozpuszczalnych w wodzie. Pierwsza kawa rozpuszczalna została wyprodukowana w latach 30. XX wieku jako odpowiedź na potrzeby brazylijskiego rynku zmagającego się z nadwyżkami w produkcji ziaren kawy. Wyzwaniem było stworzenie takiego produktu, który można długo przechowywać bez utraty walorów smakowo-zapachowych. Jedna z firm podjęła się wyprodukowania specjalnego urządzenia do proszkowania kawy o takich właściwościach, zgodnie ze wskazówkami Brytyjskiego Instytutu Kawy.

Kawa bezkofeinowa
Kofeina po raz pierwszy została usunięta z ziaren kawy w 1820 r., kiedy to Goethe namówił niemieckich chemików do znalezienia przyczyny jego bezsenności. Obecnie do wytwarzania kawy bezkofeinowej stosuje się metodę nawilżania zielonych lub wyprażonych ziaren i poddawaniu ich temperaturze od 70 do 100 stopni Celsjusza. Zastąpienie zwykłej kawy na bezkofeinową polecane jest kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, osobom borykającym się z bezsennością, nudnościami czy bólem głowy.

Kawa zielona
Kawa zielona otrzymywana jest z ziaren kawowca niepoddanych procesowi palenia. Jej jakość podlega specjalnym normom, a każdy kraj uprawiający kawę posiada jej własną klasyfikację handlową. Kawa zielona przed paleniem może być przechowywana przez około cztery lata, a czasem zdarza się, że kawa z ubiegłorocznych zbiorów jest lepsza od świeżej. W ofercie wielu sklepów znaleźć można kawę zieloną mieloną kriogeniczne, co pozwala na zachowanie jej właściwości  przeciwutleniających m.in. kwasu chlorogenowego. Kawy prażone w niskich lub średnich temperaturach również zawierają ten kwas, lecz w ilościach zdecydowanie mniejszych niż w kawie zielonej. Kwas chlorogenowy odpowiada za wspomaganie procesu odchudzania i przyspiesza przemianę materii, dlatego też zieloną kawę można potraktować jako środek pomocniczy w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Kawa zielona charakteryzuje się ziołowym zapachem i trochę cierpkim, kwaskowatym smakiem.


Kawa z certyfikatem Fair Trade
To kawa, która powstaje z ziaren produkowanych przez drobnych rolników z Ameryki Południowej, Afryki i Azji. Sprawiedliwy Handel gwarantuje, że za swą pracę otrzymują uczciwą zapłatę. To niezwykle ważne, ponieważ kawa jest dla wielu rodzin z tych obszarów jedynym źródłem utrzymania. Kawa ze Sprawiedliwego Handlu bardzo często jest oznaczona również certyfikatem Rolnictwa ekologicznego.

Jaką kawę wybrać?
Wybór dobrej kawy może być trudny, szczególnie, gdy dopiero rozpoczynamy swoją przygodę z tym napojem. Warto wiedzieć, o czym informują oznaczenia na kawie, bowiem wówczas zakup aromatycznych ziaren stanie się o wiele prostszy. Poniżej krótki przewodnik poniższych parametrów sensorycznych:

•    Smak – różni się w zależności od ziaren, stopnia ich palenia, użytej wody, urządzenia do zaparzania oraz sposobu zaparzania kawy. Można wyróżnić takie smaki kawy jak: owocowy, kakaowy, orzechowy, korzenny. Niektóre smaki są zdecydowanie bardziej wyraźne, natomiast inne mogą być delikatne i ledwo wyczuwalne.

•    Kwasowość – to bardzo istotny element smaku dobrej kawy. Nie jest to smak kwaśny, nie ma też nic wspólnego z goryczą. Dzięki kwasowości kawa zyskuje szlachetny rys i specyficzny profil. Kawa o wysokiej kwasowości określana jest jako rześka, orzeźwiająca, żywa. Wysoka kwasowość sprawia, że kawa jest po prostu smaczna i doszukać możemy się w niej nut takich owoców jak np. mandarynka, truskawka, jeżyna czy limonka. Kawa z niską kwasowością sprawia wrażenie delikatnej, ze słabo wyczuwalnymi nutami owocowymi.

•    Konsystencja (cielistość/body) – to odczucie, jakie kawa zostawia na języku. Może być pełna, czyli zawiesista, ciężka i gęsta (co jest pożądaną cechą) lub lekka, wodnista i płytka. Jeżeli po wypiciu kawy czuje się ją na języku jak delikatny krem, to ma ona „pełne ciało” („full body”). Jeżeli po wypiciu kawy jej smak nie utrzymuje się zbyt długo na języku oznacza to, że kawa jest mało wyrazista.

•    Intensywność – składa się na nią głębia i bogactwo smaku oraz to, z jaką siłą odczuwamy jej aromat. Aromat, czyli zapach kawy oddziałuje na organizm bardzo ożywczo. Wyróżnia się około 18 odcieni aromatycznych kawy, jest to przykładowo aromat czekoladowy, owocowy/cytrusowy, kwiatowy czy drzewny.

Smak i aromat to walory, które decydują o intensywności kawy. Mniejsza intensywność to łagodniejszy smak i delikatniejsze doznania. Kawa o większej intensywności odczuwana jest jako cięższa i bardziej wyrazista. To kawa dla prawdziwych smakoszy.


Podsumowanie
W ciągu ostatnich dziesięcioleci zmieniały się poglądy dotyczące wpływu spożycia kawy na organizm człowieka. Nie da się jednoznacznie stwierdzić, czy picie kawy jest ewidentnie szkodliwe czy dobroczynne w swoich skutkach. Oddziaływanie składników kawy na organizm ludzki uzależnione jest bowiem od takich czynników jak sposób uprawy, proces przetwarzania, przygotowania, częstotliwości spożycia, kondycji i warunków zdrowotnych osoby spożywającej ten napar. Należy pamiętać o spożywaniu jej w rozsądnych ilościach oraz mieć wzgląd na wszelkie ograniczenia (wiekowe, ogólny stan zdrowia), aby podczas delektowania się smakiem i aromatem kawy, doznawać jedynie przyjemnych wrażeń.

Czy wiesz, że…?

•  najdroższa kawa świata - Kopi Luwak (450-500 zł za 100 g)  - produkowana jest z odchodów łaskuna muzanga. Łaskun zjada tylko najlepsze owoce kawowca, lecz nie trawi ich nasion, a jedynie miąższ. Po nadtrawieniu przez enzymy trawienne ziarna przechodzą p

•  największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)

•    szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
•    w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę

Artykuł pochodzi z magazynu jesień 2020 Gotuj w stylu eko.pl



Bibliografia:
Dmowski P., Polewko K. Wpływ metody uprawy kawy na jakość sensoryczną naparów. Probl Hig Epidemiol 2017, 98 (4): 415-419.
Hallmann E., Ożga M., Rembiałkowska E. Zawartość związków biologicznie czynnych w wybranych typach kawy z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 2010, Vol. 55(3).
Kwiatkowska-Sienkiewicz K. Główne kryteria klasyfikacji kawy surowej. Postępy techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2/2005.
Pelczyńska M., Bogdański P. Prozdrowotne właściwości kawy. Varia Medica 2019 tom 3, nr 4, s. 311–317.
Szwedziak K., Polańczyk E., Kużel M. Wpływ technologii produkcji kawy typu arabica i robusta na ich jakość sensoryczną. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1/2018.
Żukiewicz-Sobczak W., Krasowska E., Sobczak P., Horoch A., Wojtyła A., Piątek J. Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, Tom 18, Nr 1, s. 71-76.



H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Uzależnieni jesteśmy od kawy, ale czasami zastanawiam się czy to jest uzależnienie fizyczne czy raczej nawyk. Piję dwie kawy dziennie, ale mój mężuś wręcz litry... Na szczęście rozpuszczalną, która chyba jednak jest delikatniejsza od ziarnistej.
cytuj odpowiedz 04.09.2020, godz. 16:37
Nikita
Nikita powiedział/a:
Rozpuszczalna kawa dostępna w naszych sklepach to najgorsza kawa. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem (i najzdrowszym) jest kawa ziarnista dobrej jakości zaparzona w dobrym ekspresie.
Ja jak miałabym wypić rozpuszczalne siki, to wolałabym dobrą herbatę lub zioła.
cytuj 15.12.2020, godz. 19:20
Nikita
Nikita powiedział/a:
Artykuł bardzo ciekawy:)
cytuj odpowiedz 15.12.2020, godz. 19:21

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
11 10 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
5 6 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
6 5 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
12 6 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet