Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylProbiotyki i prebiotyki
Probiotyki i prebiotyki
05 / 12 / 2022

Probiotyki i prebiotyki

Kamila Koźniewska

 

W organizmie dorosłego człowieka zamieszkuje blisko 10 komórek bakterii. Około 70 % z nich zasiedla nasz przewód pokarmowy, w szczególności jelita. Mikroorganizmy te, określane mianem mikrobioty czy też mikrobiomu wywierają niezwykle korzystne efekty dla ludzkiego organizmu i przyczyniają się do utrzymania dobrego stanu zdrowia. Odpowiadają m.in. za rozkład i fermentację niestrawionych resztek pokarmu, biorą udział w syntezie niezbędnych związków organicznych takich jak witaminy czy aminokwasy, zapewniają równowagę (homeostazę) układu odpornościowego i chronią przed inwazją patogenów.

Skład mikrobioty podlega zmianom w trakcie życia człowieka. Największe modyfikacje zachodzą w pierwszych miesiącach życia - po urodzeniu mikrobiota jest znacznie mniej zróżnicowana i bardziej podatna na infekcje. W kolejnych latach życia ulega dynamicznemu zróżnicowaniu, natomiast stabilny poziom osiąga pod koniec okresu dojrzewania. W starzejącym się organizmie dochodzi do zmiany struktury mikrobioty i jej wrażliwości na czynniki środowiska, co razem z obniżeniem skuteczności układu odpornościowego przyczynia się do zwiększonej podatności na zachorowania i infekcje. Mikrobiota może być modyfikowana działaniem czynników takich jak warunki środowiska, stan zdrowia, stres, dieta, przyjmowane leki, infekcje bakteryjne czy wirusowe. Aby utrzymać dobry stan zdrowia niezbędna jest właściwa jakość naszej mikrobioty, co oznacza odpowiednią jej ilość oraz skład.

CZYM SĄ PROBIOTYKI?
Słowo probiotyk pochodzi z języka greckiego pro bios, co oznacza “dla życia”. Termin ten wprowadził w 1954 r. Ferdinand Vergin, który w swojej pracy naukowej wskazywał niekorzystny wpływ antybiotyków na mikrobiotę jelitową w porównaniu z korzystnym działaniem pożytecznych bakterii. Aktualna definicja przyjęta przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) i WHO (Światową Organizację Zdrowia) określa probiotyki jako żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają wielokierunkowe, korzystne efekty dla funkcjonowania organizmu człowieka, zarówno miejscowe, jak i ogólnoustrojowe. Wymagania stawiane szczepom probiotycznym są bardzo wysokie. Zgodnie z zaleceniami FAO i WHO drobnoustroje probiotyczne powinny pochodzić z mikrobiomu człowieka, zachowywać właściwości probiotyczne po procesie technologicznym i względnie długim okresie przechowywania oraz wykazywać odporność na działanie soku żołądkowego i kwasów żółciowych. Korzystny wpływ na organizm gospodarza powinien być potwierdzony udokumentowanymi badaniami. Skuteczność danego probiotyku często zależy od wzajemnego oddziaływania bakterii z mikrobiotą gospodarza oraz jego układem odpornościowym. Obecnie probiotyki dostępne są w postaci leków, suplementów diety oraz żywności wzbogacanej. Mogą też występować w żywności naturalnie.

Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, Enterococcus czy Bacillus spp. (grupa bakterii kwasu mlekowego), których wspólną cechą jest zdolność beztlenowego rozkładu węglowodanów na drodze fermentacji mlekowej. Do drobnoustrojów probiotycznych zalicza się także drożdżaki z rodzaju Saccharomyces.

JAK DZIAŁAJĄ PROBIOTYKI?
Probiotyki wykazują korzystne działanie na organizm człowieka. Przede wszystkim hamują wzrost bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym, regulują perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom, eliminują substancje toksyczne z organizmu, uczestniczą w syntezie witamin z grupy B oraz witaminy K, biorą udział w trawieniu niektórych substancji (np. laktozy), czy zwiększają biodostępność pierwiastków takich jak miedź, wapń, żelazo, cynk i mangan. Probiotyki działają korzystnie w schorzeniach układu pokarmowego (syndrom jelita drażliwego, zapalenie jelit, biegunki) oraz w schorzeniach alergicznych takich jak atopowe zapalenie skóry. Probiotyki doskonale sprawdzą się także podczas antybiotykoterapii. Wspomagają odbudowę składu i ilości drobnoustrojów zasiedlających jelita, która podczas przyjmowania antybiotyków ulega zaburzeniu.

PREBIOTYKI
Korzystne oddziaływanie na mikroflorę jelitową przynosi spożywanie pożądanych gatunków bakterii, czyli probiotyków, których to rozwój warunkowany jest z kolei przez dostępność prebiotyków, czyli składników nie ulegających trawieniu, pobudzających wzrost lub aktywność korzystnych drobnoustrojów. Naturalne prebiotyki znaleźć można w warzywach takich jak cebula, czosnek, por, szparagi, topinambur, karczoch, cykoria, soczewica, groch, fasola, ziemniaki; owocach - głównie w pomidorach oraz w niedojrzałych bananach, a także w miodzie, pszenicy i owsie. Prebiotyki znajdują się również w żywności przetworzonej: pieczywie, płatkach śniadaniowych, jogurtach i suplementach diety. Prebiotykiem jest również błonnik akacjowy (guma arabska), inulina z agawy, guma guar czy mielona łuska gryczana (błonnik gryczany). Prebiotyk, aby spełnić swoje zadanie musi być odporny na kwasy żołądkowe, enzymy trawienne oraz wchłanianie w jelitach, dzięki czemu poprawia perystaltykę jelit (poprzez zwiększenie swojej objętości stymuluje jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn). Dzięki stosowaniu probiotyków z prebiotykami dochodzi do “ulepszenia” mikrobioty przewodu pokarmowego, czyli do zwiększenia liczby bakterii probiotycznych wykazujących wielokierunkowy, pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Połączenie probiotyków z prebiotykami w formie jednego preparatu, tzw. synbiotyku pozwala szybciej przywrócić zaburzoną równowagę mikrobioty jelitowej.

FERMENTOWANY NABIAŁ
Do fermentowanego nabiału o właściwościach probiotycznych zaliczamy jogurty probiotyczne, kefir, maślankę czy kwaśne (zsiadłe) mleko. Do najczęściej stosowanych probiotyków w jogurtach należą kultury bakterii z rodzaju Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium. Bakterie te mają zdolność przetrwania w jelitach, a ich obecność wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe dla ludzkiego organizmu. Bakterie z rodzaju Lactobacillus usprawniają proces rozkładu laktozy u osób z nietolerancją cukru mlecznego oraz przyczyniają się do opóźnienia wystąpienia cukrzycy. Najnowsze badania naukowe wskazują również, że regularne spożywanie jogurtów zawierających dodatkowe szczepy probiotyczne zmniejsza częstość występowania chorób układu oddechowego – zwłaszcza u dzieci. Ponadto naturalne dodatki smakowe takie jak np. wsady owocowe, zbożowe, ziołowe (np. ziele melisy, kwiaty bzu) czy nasiona (np. siemię lniane, chia) uważane są za doskonałe źródło przeciwutleniaczy i błonnika prebiotycznego, którego obecność korzystnie wpływa na przyswajanie składników odżywczych.

Kefir to mleko fermentowane charakterystyczną mikroflorą ziaren kefirowych z gatunku Lactobacillus kefir oraz drożdży fermentujących i niefermentujących laktozy. Kefir pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit oraz wydzielanie żółci i soków trawiennych. Zawiera probiotyki o udowodnionym działaniu zdrowotnym na organizm człowieka. Stymuluje układ odpornościowy, a zawartość kwasu foliowego korzystnie wpływa na wygląd skóry.

Maślanka, podobnie jak i inne napoje fermentowane otrzymane na bazie mleka, działa dobroczynnie na organizm ludzki. Przeciwdziała zaparciom oraz hamuje rozwój bakterii gnilnych i fekalnych w przewodzie pokarmowym, gdyż zawiera naturalne substancje antybakteryjne. Dzięki obecności lecytyny i witamin z grupy B wzmacnia układ nerwowy w warunkach stresu lub podczas wzmożonego wysiłku umysłowego. Zawiera łatwo przyswajalne formy wapnia oraz kwasu mlekowego (L+), co pozwala na jej spożywanie przez małe dzieci nawet kilka razy dziennie.

NATURALNE ŹRÓDŁA PROBIOTYKÓW
Najlepszym źródłem naturalnych probiotyków są fermentowane produkty spożywcze. Poniżej przegląd żywności bogatej w naturalne probiotyki.

KISZONKI
Do najpopularniejszych należy kiszona kapusta, ogórki, buraki oraz kiszone soki warzywne, dla których surowcem są warzywa takie jak buraki, pomidory, kapusta, ogórki, marchew, seler, pietruszka, papryka, kalarepa, czosnek niedźwiedzi, rzodkiewka, cebula czy czosnek. Roślinne produkty kiszone, w tym kiszone soki warzywne powstają w wyniku fermentacji mlekowej, czyli procesu przemian związków organicznych przez bakterie fermentacji mlekowej, które naturalnie znajdują się na powierzchni warzyw. Bakterie te dobrze rozwijają się w warunkach pozbawionych tlenu, w temperaturze pokojowej. W wyniku fermentacji mlekowej powstaje kwas mlekowy, który chroni warzywo przed zepsuciem i nadaje przetworom charakterystyczny smak, aromat i konsystencję. Regularne spożywanie kiszonek zwiększa liczbę pożytecznych bakterii w organizmie do nawet 10 tysięcy razy!

ZAKWASY
Dobroczynne działanie naturalnych probiotyków, jakimi są zakwasy (np. z buraków, kapusty, ogórków) w pierwszej kolejności przekłada się na mikroflorę jelitową, uregulowanie przemiany materii, a także na poprawę samopoczucia. Regularne spożywanie zakwasów przyczynia się również do wzmocnienia układu krwionośnego, poprawy odporności, usprawnienia pracy mózgu czy ułatwienia odchudzania.

Kombucha
Kombucha pochodzi z północno-wschodnich Chin, gdzie około 220 r. p.n.e. była ceniona jako napój o właściwościach energetyzujących i oczyszczających organizm. Kombucha to fermentowany, lekko kwaśny, delikatnie musujący napój otrzymywany w wyniku fermentacji słodkiej herbaty przez specjalnie przygotowaną kulturę drożdży i bakterii kwasu octowego, tzw. SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeast). Do produkcji kombuchy można stosować zarówno herbatę zieloną jak i fermentowaną (żółtą, czerwoną, czarną), jednak herbata czarna i cukier biały uważane są za tradycyjne i najlepsze składniki, warunkujące właściwy skład gotowego napoju oraz prozdrowotne oddziaływanie. W procesie fermentacji drożdże obecne w kombuchy przetwarzają obecny w herbacie cukier (sacharozę) do monosacharydów - glukozy i fruktozy, które są metabolizowane do m.in. dwutlenku węgla i alkoholu (możliwe ok. 0,5 % w końcowym produkcie). Powstają również niewielkie ilości kwasu mlekowego i octowego. Proces fermentacji z wykorzystaniem odpowiednich kultur starterowych wywołuje syntezę witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12) i kwasu foliowego. W kombuchy stwierdzono również składniki mineralne pochodzące głównie z herbaty (potas, mangan), witaminę E i K, aminokwasy (zwłaszcza teaninę), katechiny, flawonoidy i inne związki o prozdrowotnym oddziaływaniu na organizm. Kombucha polecana jest szczególnie osobom starszym w celu pokrzepienia i wzmocnienia organizmu. Dzięki powstającym podczas fermentacji różnym związkom bioaktywnym (kwasom organicznym, witaminom, związkom polifenolowym oraz składnikom mineralnym) napój ten charakteryzuje się właściwościami orzeźwiającymi, detoksykacyjnymi oraz korzystnie wpływającymi na pracę jelit. Kombucha wzmacnia również odporność organizmu na stres, poprawia metabolizm węglowodanów i gospodarkę lipidową krwi. Kombucha to również świetna opcja dla diabetyków, którzy chcą uniknąć nagłego i dużego skoku poziomu cukru we krwi.

OXYMEL
Oxymel to naturalny probiotyk, stworzony ze składników rozgrzewających i naturalnie wzmacniających odporność naszego organizmu. Uważa się również, że wspomaga trawienie, łagodzi ból gardła, katar, kaszel czy chrypkę oraz wspomaga w leczeniu zatok. Inne określenia dla oxymelu to ognisty cydr lub pikantny tonik. Oxymel jest mieszaniną octu jabłkowego, miodu lub syropu z agawy (w wegańskiej wersji) oraz warzyw lub ziół. Tradycyjny oxymel zawiera najczęściej cebulę, czosnek, korzeń chrzanu, korzeń imbiru oraz
różnorodne zioła takie jak tymianek, oregano, papryczka chili, anyż, cynamon. Składniki te zalewa się octem jabłkowym i pozostawia na okres od 4 do nawet 12 tygodni. W tym czasie surowce roślinne oddają swoje składniki odżywcze oraz smak i aromat do mikstury. Taki proces nazywamy maceracją. Oxymel powinien być produktem długodojrzewającym, ponieważ tylko w taki sposób mieszanina warzyw, ziół i octu owocowego ma czas na dobre połączenie się ze sobą oraz wydobycie pożądanego smaku i aromatu. Dodatek miodu lub syropu z agawy łączy intensywny, bogaty smak i nadaje delikatnej słodyczy.
Oxymel można pić porcjami - najczęściej 1 łyżkę stołową 3 razy dziennie lub spożywać w formie shota. Ognisty cydr można dodać również do herbaty, soku, lemoniady czy drinka. Świetnie będzie pasować jako składnik sosów, dressingów do sałatek czy marynat.

DROBNOUSTROJE PROBIOTYCZNE W SUPLEMENTACH DIETY
Probiotyki w formie suplementów diety są produktami, które zawierają drobnoustroje ściśle zdefiniowane, żywe i w odpowiedniej ilości. Wpływają korzystnie na mikrobiom określonego miejsca w organizmie człowieka. Na rynku znaleźć możemy preparaty probiotyczne w postaci płynnej (napoje, koncentraty napoju), drażetek, tabletek czy proszku do sporządzania zawiesiny. Bakterie probiotyczne najczęściej poddaje się liofilizacji, a następnie zamyka się je w ampułkach, fiolkach, saszetkach lub kapsułkach.

 

Kamila Kożniewska - Dyrektor Departamentu Jakości Bio Planet


Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 23 Zima 2022/23

Nikita
Nikita powiedział/a:
Wszystko opisane bardzo ciekawie, dodałabym jeszcze tylko octy żywe naturalnie fermentowane, które również wspierają naszą florę jelitową
cytuj odpowiedz 11.03.2023, godz. 11:11

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Sign inSigned in

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
11 10 10 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
12 6 30 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
5 6 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
6 5 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet