
Wielkanocne

Święta Wielkanocne mają miejsce w najprzyjemniejszym dla mnie okresie w roku. Już jeden haust wiosennego powietrza wprawia mnie we wspaniały nastrój i chęć tworzenia lub spróbowania nowych rzeczy. Będąc w Kordobie zjadłam przepyszną zupę migdałową Mazamorra. Choć nie wiem jakie składniki dokładnie zawierała, postanowiłam znowu poczuć ten smak. Chodził za mną tak długo, że w końcu podjęłam próbę odtworzenia przepisu a właściwie zbliżenia się do niego i to w wersji keto.
Jak co roku trzeba też podjąć wyzwanie i stoczyć jajeczną bitwę, tym razem jaja będą miały naturalne wzory listków na skorupkach. Mam nadzieję, że w te święta wygram.
SKŁADNIKI (dowolna ilość):
piórka z cebuli
jaja najlepiej o białej lub bardzo jasnej skorupce
listki natki pietruszki
pończocha
klej spożywczy
nitka do przewiązania
garnek
sól
ocet - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Zbieramy cebulowe piórka (suche, wierzchnie warstwy cebuli). Piórka znajdziemy też w sklepie w skrzynkach z cebulą. Piórka cebuli wkładamy do garnka, dodajemy sól, ocet, wodę i gotujemy kilka minut. Do farbowania najlepiej użyć jaj kur zielononóżek, mają białą skorupkę. Przygotowujemy również listki (natki pietruszki lub kopru, kolendry, szczypiorku), pończochę - (rajstopy elastyczne) i nitkę do wiązania.
KROK 2: Myjemy jaja i wycieramy je. Na skorupkę nakładamy trochę kleju spożywczego i przyklejamy listki. Sprytnie wkładamy jaja do rajstopy, tak aby listki zostały na swoim miejscu i przewiązujemy nitką, wkładamy kolejne jajo i zawiązujemy, każde jajo ma swoje opakowanie. Jaja delikatnie wkładamy do gorącej cebulowej wody i gotujemy od zagotowania ok. 6 do 9 minut w zależności jaką twardość jaja lubimy. Po ugotowaniu ostrożnie wyciągamy jaja i zostawiamy w pończosze do wystygnięcia. Gdy jaja wystygną wyciągamy je z pończochy, wycieramy i smarujemy skorupki olejem.
SKŁADNIKI (6 porcji):
mąka migdałowa - 250 g
mleko bez laktozy lub napój migdałowy - 1 litr
cebula - 2 sztuki - 120 g
czosnek - 1/2 główki - 40 g
pancetta (boczek) - 100 g
jaja - 3 szt.
owoce suszone kwaśne bez cukru - wiśnia - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Mąkę migdałową zalewamy 3 szklankami napoju. Odstawiamy na godzinę (lub do lodówki na całą noc). Boczek (pancettę) podsmażamy na patelni do zrobienia się skwarków. Ściągamy je z patelni, zostawiamy wytopiony tłuszcz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu po boczku, solimy i pieprzymy obficie. Gdy cebula zmięknie, dokładamy poszatkowany czosnek i podsmażamy chwilę.
KROK 2: Migdały przelewamy do garnka i podgrzewamy, dokładamy cebulę z czosnkiem i miksujemy. Smakujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na początek można dodać np. połowę usmażonej cebulki z czosnkiem, wymieszać i posmakować, może smak już będzie wystarczająco intensywny. Gdyby zupa była zbyt gęsta, to rozcieńczamy ją szklanką napoju i mieszamy. Ugotowane na twardo jaja (ok. 6-8 minut) obieramy i kroimy na ćwiartki. Suszone wiśnie zalewamy odrobiną wrzątku, odsączone wiśnie szatkujemy. Na talerz wylewamy zupę, posypujemy skwarkami, wiśniami, układamy cząstki jajka, możemy polać również sokiem z moczenia wiśni. Zupę można serwować na ciepło, jak i na zimno.
Wielkanocne dania w stylu eko
BEZGLUTENOWY KETO MAZUREK MIGDAŁOWO - KOKOSOWO - PISTACJOWY Z CZEKOLADĄ
CHABROWA BABKA Z NUTĄ CYTRYNOWĄ
PASZTET Z PIECZONEGO KALAFIORA
WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY I MARCHEWKI
PASZTET Z SELERA Z GRZYBAMI LEŚNYMI I MĄKĄ Z LNU
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 31 Wiosna 2025
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.