
Zupa migdałowa - keto - Mazamorra na Wielkanoc

Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): hiszpańska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
mleko bez laktozy lub napój migdałowy - 1 litr
cebula - 2 sztuki - 120 g
czosnek - 1/2 główki - 40 g
jaja - 3 szt.
owoce suszone kwaśne bez cukru - wiśnia - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Mazamorra - ta zupa zrobiła na mnie ogromne wrażenie gdy byłam w Hiszpanii, dokładnie w Kordobie. Właściwie to nie wiedziałam co jem ale bardzo mi ta zupa smakowała. Przygotowana przeze mnie wersja tej zupy różni się od tego co tam jadłam. Myślę, że w Kordobie był to chłodnik, przygotowany z miksu surowego czosnku, migdałów i czerstwego pieczywa z dodatkiem oliwy. Moja zupa to wariacja dobra na chłodne dni. Zimą i na początku wiosny chłodniki mi nie leżą. Mam jednak wrażenie, że smakowo była trochę podobna do tego co jadłam, choć inaczej zrobiona. Myślę że gdy nie jesteśmy ograniczeni dietą keto to równie dobrze możemy dodać krem balsamiczny, który jeszcze bardziej podniesie wartości smakowe zupy. Musiałam w końcu podjąć próbę przygotowania tej zupy bo smak chodził za mną cały ten czas. Zupa jest bardzo sycąca. Smacznego!Sposób przygotowania:
Suszone wiśnie zalewamy odrobiną wrzątku, odsączone wiśnie szatkujemy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.