Czarna baba
AlicjaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: MISS BABECZKI 2015, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: jajka, kakao, cytrusy
Składniki:
jajka - 7 szt.
cukier kokosowy z kwiatków kokos - 3/4 szklanki
mąka ryżowa - 1/2 szklanki
mąka kukurydziana - 1/2 szklanki
tapioka (mąka z manioka) lub mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
cytryna - 1/2 szklanki
sól himalajska szczypta
mleko kokosowe - 2oo ml
olej kokosowy - 3 łyżki
kakao - 2 łyżki
cukier kokosowy ok. - 1/2
mąka kokosowa trochę
bio posypka lub wiórki kokosowe trochę
Dodatkowe informacje:
Ja zawsze ryzykuję i nie dodaję proszku do pieczenia. Ciasto wyrosło, ale troszkę ale i też nie opadło . Dla pewności można dodać łyźeczkę proszku do pieczenia. Aby ciasto nie opadło, tuż po upieczeniu odwracam je do góry nogami i stawiam na czterech kubkach, tej samej wielkości.Sposób przygotowania:
1. W dość dużym garnku podgrzewam wodę i dobieram miskę taką aby można ją położyć na garnku i ubić w niej ciasto.
2. Rozbijam jajka oddzielam białka od żółtek.
3. Cukier kokosowy mielę blenderem na puder (ale tak bez przesady)
4. Wyciskam sok z 1/2 cytryny.
5. Przygotowuję mąki.
6. Formę do babki smaruję olejem kokosowym i wysypuję mąką kokosową.
7. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni
Białka wlewam do miski, dodaję szczyptę soli i ubijam do sztywnej piany na najwyższych obrotach.
Powoli dodaję po jednym żółtku, cały czas ubijam.
Następnie dodaję pomału cukier kokosowy, cały czas mieszając na najwyższych obrotach.
Zmniejszam obroty na najniższe i dodaję mąki, delikatnie i nie długo wszystko mieszam. Na koniec wlewam sok z cytryny i lekko wszystko łączę.
Przekładam wszystko do formy i wstawiam do piekarnika.
Piekę ok 1/2 godziny.
Wyciągam ciasto z piekarnika i stawiam do góry nogami na rozłożonych czterech kubkach.
Do garnuszka wlewam mleko kokosowe, dodaję 2 łyżki oleju kokosowego, kakao i cukier kokosowy do smaku (ja ok 4 łyżek). Wszystko powoli zagotowuję i gotuję. Im dłużej gotujemy tym gęstsza będzie czekoladowa masa. Jak robię takie ciasto, to zalewam ciasto rzadką polewą i ona wnika w ciasto.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.