
Makaron z warzywami w kremowym sosie :)

Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, soja, strączkowe, cytrusy, jęczmień, orkisz
Składniki:
średnia cukinia - 1 szt.
marchewka - 3 szt.
biała fasola - 1 opakowanie
cebula - 1 szt.
olej - 1 łyżka
pasta miso - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
sól do smaku
mleko kokosowe - 300 ml
do zagęszczenia - 50 ml wody i 1 łyżeczka mąki z tapioki (może być skrobia ziemniaczana, zmielone na mąkę płatki owsiane czy mąka ryżowa)
papryka słodka do smaku
curry do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz cayenne do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W międzyczasie ugotuj makaron al dente.
Następnie do warzyw dodaj pokrojoną cukinię, odcedzoną i wypłukaną fasolkę oraz wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Po tym czasie wlej do warzyw zawiesinę ze skrobi, aby lekko zagęścić całość. Gotuj na pełnym ogniu przez 3 minut, co chwilę mieszając.
Teraz wymieszaj danie z ugotowanym makaronem.
Przed podaniem możesz posypać płatkami drożdżowymi oraz nasionami konopi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.